Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 d’abril del 2009

La millor predicció


El millor sistema per predir el temps. Font: http://www.lagaceta.com.ar/nota/318221/Cronicas_Digitales/foto_escondida.html


Dades actuals :

10.2 ºC
89% hr
1012 hPa
màxima d'ahir 18.2 ºC
pluja 1 mm
cel estrellat
vent en calma

dimarts, 28 d’abril del 2009

La mar de fons, aliada dels surfistes


Surfista aprofitant les onades de mar llevant, a la Platja de La Fosca.

Aquest dissabte passat els surfistes podíen gaudir d'una mar de fons de llevant o com es diu a l'Empordà "mar de llevant".
La mar de fons s'utilitza per designar l'estat alterat de la mar, amb ones força separades i d'un tamany considerable que es produeixen sense haver-hi vents prou destacables com per justificar l'aparició de tal alteració marítima.

Aquestes onades provenen d'una borrasca o tempesta que s'ha produït a molts quilòmetres de distància, però que es traslladen pel mar fins arribar a nosaltres, o bé d'una borrasca que ens acaba de deixar i encara es mantenen els seus efectes, en forma d'onades pronunciades.


Tot seguit, us deixo un vídeo que he realitzat dels surfistes aprofitant la mar de llevant, d'aquest dissabte a la Platja de la Fosca:



Dades actuals :

17.7  ºC
66% hr
1008 hPa
mínima de 10.2 ºC
cel cobert 8/8 per cúmuls
vent fluix de xaloc
maror

dilluns, 27 d’abril del 2009

L'albada dels pescadors


Imatge del Port Pesquer.

De dilluns a divendres i si el temps ho permet, es pot observar un espectacle únic i que val la pena veure almenys un cop a la vida, es tracta de la sortida a feinejar de les barques d'arrossegament o bous, a les 7 del matí.
És molt curiós observar com les barques es posen totes juntes, poc abans de les 7 del matí, al davant de la Punta del Molí (Far), per anar als "caladeros" (zones de pesca), talment com si es preparessin per començar una cursa. Molts cops aquest fet s'uneix també amb una bonica sortida de sol al mig del mar, espectacle que ningú s'hauria de perdre.

Tot seguit us deixo l'enllaç a un magnífic vídeo que he descobert fa poc i que ha estat realitzat pel senyor Jaume Pahissa, hi podreu veure aquest esdeveniment que succeeix cada albada de dilluns a divendres:




Dades actuals :

13.6 ºC
83% hr
1006 hPa
màxima de 19 ºC
mínima de 10.4 ºC
pluja 1.5 mm
cel cobert (plovisqueja)
vent fluix de mestral
mar arrissada


diumenge, 26 d’abril del 2009

Vídeo dels llamps caiguts avui


Mapa de llamps d'avui.

Aquesta matinada, ens ha creuat una línia d'inestabilitat provocant la formació de potents cumulonimbus sobre el mar.
Una de les tempestes ha passat fregant Palamós, amb precipitacions minses de només 2mm., això sí , amb important aparell elèctric.

Us deixo vídeo de la caiguda de llamps a Palamós, no us perdeu el só del vídeo:



Dades actuals:

16.9 ºC
67% hr
1005 hPa
mínima de 13.2 ºC
pluja 2mm
cel cobert per núvols baixos 7/8
vent fluix de gregal
forta maror

divendres, 24 d’abril del 2009

Nou canvi de temps


Lilà florit, imatge típica d'aquestes dates.

Els núvols baixos que han començat a aparèixer a mitja tarda, són l'avantsala d'un nou canvi de temps pel cap de setmana., sembla que aquest mes d'abril voldrà mantenir la seva variabilitat, per tant, les dues darreres jornades amb temperatures altes i amb predomini del sol, no hauran estat res més que un miratge, dins d'aquesta primavera tant moguda.

Demà: el vent de llevant i l'abundant nuvolusitat, seran els protagonistes., degut a la menor insolació les temperatures baixaran entre 3 i 5 ºC, com també ho serà una progressiva alteració marítima al llarg de la jornada. Les precipitacions no començaríen a aparèixer fins la nit/matinada de dissabte a diumenge, quan el profund solc d'aire fred que es despenja del nord de l'Atlàntic, es desplaci cap a nosaltres i es formi una borrasca al Mediterrani.

Mapa de direcció del vent, on s'observen els vents allevantats que tindrem demà dissabte:


Mapa d'onatge on s'observa la possibilitat d'ones d'entre 2 i 2.5 m a la nostre zona:



Diumenge: es preveu molt inestable, amb pluges en forma de ruixats que podran acumular entre 5 i 10 mm., els més importants cauran a l'interior de la província., el més destacable, a part de les precipitacions, serà la notable baixada de temperatures, les màximes com a molt arribaran als 15 ºC.
Els vents giraran ràpidament a component nord/est, però perdent intensitat, del Cap de Begur cap al sud.

Dades actuals:

15.8 ºC
82 % hr
1013 hPa
màxima de 20.9 ºC
mínima de 11.6 ºC
cel cobert per núvols baixos
vent fluix de llevant
mar arrissada

dijous, 23 d’abril del 2009

Felicitats a tots els Jordis i Georgines !!



Avui diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, dedico el següent vídeo a tots els que com un servidor, ens diem Jordi i sense oblidar-nos de les Georgines !! :



Dades actuals :

20.0 ºC
59 % hr
1016 hPa
mínima de 12.9 ºC
cel ras
vent fluix de garbí

dimecres, 22 d’abril del 2009

Vídeo d'una posta de sol i dades d'avui

Com a commemoració del dia de la Terra que s'ha celebrat avui, us poso una bonica posta de sol que evoca la bellesa del nostre maltractat planeta:




Parlant del temps actual, la jornada d'avui s'ha caracteritzat per la tramuntana "cremadora" que ha bufat tot el dia, amb intensitat moderada i ratxes fortes., també cal destacar la notable pujada de temperatures que hem tingut, arribant fins als 25.5 ºC.

Dades actuals :

20.6 ºC
36 % hr
1018 hPa
màxima 25.5 ºC
mínima 14.2 ºC
cel estrellat
vent fluix de tramuntana

Pluja de nit


Imatge del radar.

Tal com deien alguns models, com el GFS, aquest cop no ha fet falta l'insolació diürna per tornar-nos a portar ruixats i és que igual com la passada nit, on van caure 4.5 mm, un nou front de ruixats ens està afectant i ja portem recollits 3 mm.
Una línia d'inestabilitat, fruit d'un embossament d'aire fred retrògrad, que ja fa dies que no ens vol deixar, ha afavorit l'aparició d'importants nuclis convectius sobre el Golf de Lleó, els quals ens han arribat gràcies al vent de gregal.
A hores d'ara les pluges van de baixa i no es preveu que recollim quantitats gaire importants.

Mapa de possibilitat de precipitació del model GFS :




Per aquest dimecres es preveu un temps semblant al d'avui, és a dir, matí assolellat i tarda amb el creixement d'algunes nuvolades, com en els darrers díes., sembla però, que el temps respectarà el dia de Sant Jordi i l'estabilitat guanyarà terreny.


Dades actuals :

16.4 ºC
70 % hr
1019 hPa
pluja 3 mm
cel cobert amb pluja feble (s'han observat alguns llamps dins el mar i sentit algún tró)
vent fluix, amb cops moderats de gregal

dilluns, 20 d’abril del 2009

La floració de les plantes crasses


Primer plà d'una flor d'ungla de gat o bàlsam (Carpobrotus edulis) Font :

http://ca.wikipedia.org/wiki/Carpobrotus
Al mes d'abril, es produeix la floració espectacular de moltes espècies de plantes crasses.
Algunes, com l'ungla de gat o bàlsam (Carpobrotus edulis) han estat utilitzades durant molts anys en jardineria, com a cobertura de talussos i assentaments de marges i terraplens, degut a la seva fàcil adaptació en terrenys propers al mar, la seva ressistència i ràpid creixement.
Moltes d'aquestes plantes són originàries de Sud-Àfrica i del Continent Americà., hem de pensar però, que poden resultar un gran problema ecològic, ja que es tracta d'espècies invasores, les quals poden desplaçar les plantes autòctones i produir un desequilibri ecològic.
Així doncs, fora de jardins particulars i zones acotades, podem dir que s'haurien d'erradicar, tal i com ja s'ha començat a fer en alguns llocs, com l'arrencada que es va fer a la zona del Castell de Sant Esteve.

Tot i aquests inconvenients, no és menys cert que són tot un espectacle visual, tal i com es va poder veure les dues darreres jornades, on la presència del sol va provocar l'obertura de les flors d'aquestes plantes, creant unes catifes de colors espectaculars, com les que es poden veure a sota el Far de Palamós, on podem trobar alguna cactàcia i espècies de crasses com diferents carpobrotus, l'aloe maculat (aloe maculata), l'aloe arborescents i diferentes espècies d'àgaves.

Fotos d'aquestes plantes en floració (fer clic per ampliar imatges) :










diumenge, 19 d’abril del 2009

L'enclusa


Cumulonimbus.


Tot i el ruixadet que acaba de caure, avui hem tingut una jornada assolellada com feia molts dies que no teniem, això sí, amb les encluses i els grans cúmuls que creixien a l'interior de la província, com a teló de fons.

Una enclusa típica és la que apareix amb forma aplanada al cim dels grans núvols convectius i llavors prenen el nom de "Cumulonimbus capillatus", sol presentar un aspecte fibrós i es pot confondre amb simples núvols alts.
Quan veiem una enclusa, normalment vol dir que el núvol ja ha arribat al seu màxim d'intensitat i comença a dissipar-se, per tant, les precipitacions començaran a disminuir.
La seva formació vé caracteritzada per l'aparició de línies de vents febles a la part posterior de la tempesta i a la inversió de temperatura causada per l'augment de temperatures a la tropopausa.

Tot seguit us poso un parell de fotos de l'enclusa que es veia aquest matí cap a l'oest :






Dades actuals :

13.6 ºC
76 % hr
1008 hPa
màxima 19.8 ºC
mínima 7.9 ºC
pluja 0.5 mm
cel amb núvols i clarianes, roineja
vent en calma

dissabte, 18 d’abril del 2009

Creixement de nuvolades


Mapa de llamps d'avui, es pot observar que a diferència de les dues darreres jornades, aquest cop l'activitat tempestuosa ha quedat restringida al pre-litoral i interior de Catalunya.

Avui observant el cel, un es podia pensar que tornaríem a tenir una jornada passada per aigua, degut al creixement, ja de bon matí, de grans cúmuls cap a l'interior.
Res més lluny de la realitat, ja que el dia s'ha mantingut sense precipitacions, això sí, amb núvols abundants i també amb estones de sol, que a mitja tarda ha desaparegut per culpa de l'arribada d'encluses de les tempestes formades a l'interior.

Però, per què no ens han arribat aquestes tempestes ?

Tot i que els vents en superfície eren del sud/oest i en alçada eren del nord/nord/oest, amb el conseqüent desplaçament de les tempestes cap a la costa, aquestes no han arribat degut a l'existència d'una "capa seca" als 700 hPa (3000m d'alçada) i també als 500 hPa( 5500m d'alçada), situada sobre nostre, per la qual cosa hi havia una inhibició de l'activitat convectiva en aquells nivells.
Els cúmuls només podien crèixer fins a una certa alçada i llavors s'estratificaven, com mostro en fotografíes, més endavant.

Tot seguit us mostro l'evolució dels cúmuls al llarg de la jornada.

De bon matí, els cúmuls ja feien acte de presència, alguns es convertien en congestus, propiciats per les condicions favorables de temperatura i humitat a uns 850 hPa:







Mapa d'humitat i direcció del vent a 850 hPa (1500m). Observeu uns bons nivells d'humitat que permetien el creixement dels cúmuls fins a alçades d'uns 1500-3000m:





A les següents fotografies, es veuen els cúmuls en creixement, junt amb l'enclusa de la tempesta de l'interior com a teló de fons. També s'observa un potent congestus a sobre la població, el qual no pot crèixer més :








Mapa d'humitat i direcció del vent a 700 hPa (3000 m). Observeu com la humitat no passa del 30 % a sobre nostre, per la qual cosa els cúmuls no poden crèixer més:





A les següents fotografíes, s'observa molt bé l'enclusa de la tempesta que afectava el Vallès, la Selva i comarques veïnes, també es veu com al cap d'una hora el congestus de la fotografia anterior s'estratifica, degut a la falta d'aport de vapor d'aigua en capes superiors :








Mapa d'humitat i direcció del vent a 500 hpa (5500 m) observeu com la humitat no passa del 10 % :




Dades actuals :

13.3 ºC
1013 hPa
74 % hr
màxima 18.7 ºC
mínima 7 ºC
cel ras
vent en calma

dijous, 16 d’abril del 2009

Tempesta de primavera


Cumulonimbus d'aquest migdia.

Tot i que les previsions situaven l'abast de les tempestes cap a l'interior, finalment aquesta tarda han arribat fins la costa.
A Palamós hem tingut una bona calamarsada amb llamps i trons, per sort barrejada amb molta aigua, amb la qual cosa els danys a les plantes no han estat destacables, tot i la forta intensitat amb la que ha caigut.

L'insolació diürna, juntament amb les restes d'aire fred que hi havia en capes altes de la troposfera, aportat pel front que ens va creuar ahir, ha afavorit l'activitat convectiva.
La proliferació de ruixats i tempestes és un tret característic d'aquestes dates i a més, sembla que el temps inestable no ens voldrà abandonar en el que resta de setmana.


Mapa de llamps, on es veu l'intensa activitat elèctrica que ha afectat la comarca del Baix Empordà. Font:http ://www.meteocat.com/


Imatge del radar, on s'observa la tempesta que ens ha afectat situada a sobre de Palamós, la qual, cal dir que s'ha dissipat molt ràpid al tocar les aigües fredes del mar.
Font : http://www.meteocat.com/


Tot seguit poso unes imatges de les tempestes que es veien al migdia i que ja provocaven importants precipitacions a l'interior de Girona :


Cúmuls de gran desenvolupament vertical sobre les Gavarres i enclusa de la tempesta de l'interior.


Primer plà dels enormes congestus a punt de transformar-se en Cumulonimbus.


Cumulonimbus calvus.


Cumulus congestus isolat i cirrus en un nivell superior.


Arcus de tempesta acostant-se.


Cortines de precipitació (virga).


La tempesta ja ha arribat.


Dades actuals :

15.5 ºC
84 % hr
1008 hpa
màxima 18.4 ºC
mínima 10.9 ºC
pluja 8 mm (amb calamarsa)
cel ras
vent en calma
tràngol de garbí

dimecres, 15 d’abril del 2009

La tromba marina


http://www.lmmeteoven.org/foro2/viewtopic.php?t=815&sid=1d07b97aba5d49e447fffa92718326c9

Després de veure durant els darrers dies, als mitjans informatius, algunes trombes marines com les que es van formar davant les costes tarragonines, mostrades a l'espai del temps de TV3, avui faré una breu descripció d'aquest espectacular fenòmen.

La tromba marina o mànega (cap de fibló a les Balears), és un fenomen meteorològic que algun cop acompanya els grans cumulunimbus, això ho podem observar en més d'una ocasió els habitants de la costa.
La tromba marina (anomenada waterspout en anglès), és com una mena d'embut xuclador d'aigua marina. L'embut està format majoritàriament per vapor d'aigua, que s'ha condensat degut a l'efecte rotatori de la tromba, la qual refreda l'aire per expansió, provocant la condensació del vapor d'aigua.
La tromba marina sol penjar de la base de cúmuls de gran desenvolupament vertical, així i tot, no cal que hi hagin grans tempestes, molts cops s'han arribat a formar en nuclis no gaire grans.

Podem dividir les trombes en dues classes : les tornàdiques i les no tornàdiques.

En el cas de les trombes tornàdiques, depenen de la formació d'un mesocicló (sistema de baixes pressions d'un tamany d'entre 2 i 10 km, que es forma dins una tempesta molt severa, la qual es troba organitzada sota la denominació de supercèl.lula).
Les trombes tornàdiques no són gaire comuns i tenen la mateixa força que els tornados de terra ferma. No cal dir que les trombes tornàdiques són les més perilloses, ja que poden arribar a velocitats de 512 km/h.

En el cas de les trombes no tornàdiques, aquestes són més comuns i no es troben associades a cap supercèl.lula.
Solen formar-se just sota la base de grans cúmuls o cumuluninbus.
Rarament superen la velocitat de 116km/h, tot i així, són un perill per la navegació marítima.

Com a curiositat, cal dir que algun cop una tromba marina ha estat capaç de fer ploure peixos, això és degut a que la tromba ha succionat un banc de peixos cap a l'interior del cúmul i llavors quan aquest ha passat sobre terra, ha deixat anar els peixos que havia recollit barrejats amb la precipitació. Altres vegades s'han pogut veure vàries trombes a la vegada, com les tres que vaig veure personalment davant del Far de Palamós, ja fà una colla d'anys.

En la vessant pròpiament palamosina, antigament quan es divisava alguna tromba marina i “els pescadors eren en marc” tal com es diu aquí, és a dir, quan estaven pescant, les àvies, mares o mullers d'aquests, anaven a la Punta del Molí on ara hi ha el Far de Palamós i des d'allí resaven “aves maries” i a la vegada feien el senyal de la creu amb unes tisores a la mà. Es creia que fent això les trombes “es tallaven “ i ja no hi havia perill. Temps passats que potser mai tornarem a veure.

Tot seguit us poso un espectacular vídeo d'una tromba marina filmada a Croàcia :



I sense anar tan lluny, us poso un altre vídeo d'una tromba marina que es van formar a Ciutadella (Menorca), la qual va entrar en terra transformada en tornado l'abril del 2007 :




Dades actuals:

18.3 ºC
77 % hr
1007 hPa
mínima 11.5 ºC
cel amb núvols baixos i cirrus 4/8
vent moderat de component sud
s'observen importants cúmuls cap a l'interior

dimarts, 14 d’abril del 2009

Tarda de cirrus


Cirrus d'aquesta tarda.

Aquesta tarda s'ha pogut veure una gran quantitat de cirrus sobre la zona de Romanyà.
Els cirrus(Ci) són núvols alts d'una altitud compresa entre els 6.000 i 10.000 m, formats per partícules de glaç molt fines i disperses. Es formen quan els cristalls de glaç arriben al nivell de congelació a causa del moviment d'ascendència ciclònic.
Els cirrus presenten una forma de plomes o masses filamentoses deslligades.

Es poden classificar en 5 espècies segons la seva aparença:

fibratus, uncinus, spissatus, castellanus i floccus

A més, hi han les següents varietats:

intortus, radiatus, vertebratus i duplicatus.

Poden tenir com a núvols d'origen els cirrocúmulus, els altocúmulus i els cumulunimbus.

Segurament aquests cirrus anuncien el front procedent de l'oest, que ens ha d'afectar demà.
Com tots els fronts d'aquesta procedència, les precipitacions més importants es quedaran a la meitat oest del país i a la cara sud pirinenca. A la nostre zona com a molt podem tenir algun ruixat., el més destacable serà el fort vent de garbí que tindrem creant un ambient frescot arran de mar.

Tot seguit podreu veure més fotos d'aquests cirrus tant fotogènics, amb formes de plomalls(fibratus) i espessos (spissatus) :









Dades actuals :

14.1 ºC
91 % hr
1007 hPa
màxima 20.5 ºC
mínima 9.3 ºC
cel cobert per núvols baixos
vent fluix de sud/oest

dilluns, 13 d’abril del 2009

Onada de 14,4 metres d'alçada !!!


Onades del temporal de Sant Esteve.


Sembla que el temporal de Sant Esteve encara "cueja" i és que segons un informe realitzat per "XIOM" , a partir de les dades recollides per "Puertos del Estado" i publicat pel meteoròleg Enric Agud (col·laborador de la Christmas Race),

http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=20679 , la boia de "Puertos del Estado", situada davant les costes palamosines, va enregistrar una onada de 14.4 m d'alçada, fet que corrobora la impressió manifestada per molta gent, que les onades haurien d'haver sigut molt més altes que els 9 m enregistrats per la boia de Roses.
Sens dubte, onades d'aquesta alçada expliquen els efectes tan destructius que provocaren sobre les nostres costes.


Boia "Waverider"situada a 2.3 milles de Palamós, lloc on la fondària és de 90 m. Aquesta boia forma part de la xarxa costanera de "Puertos del Estado". Una boia com aquesta és la que va enregistrar la súper-onada de 14.4 m d'alçada.
Enllaços on s'expliquen les característiques d'aquesta boia :

http://www.puertos.es/es/oceanografia_y_meteorologia/redes_de_medida/index.html

http://www.datawell.nl/inhoud.php?id=1


Informe realitzat per "XIOM", a partir de les dades proporcionades per "Puertos del Estado"., fer "clic" per ampliar. Font: http://www.boiescat.org/index2.asp



Boia "Wavescan" d'Oceanor, la qual forma part de la xarxa de boies d'aigües profundes de "Puertos del Estado"., la podreu veure amarrada al Port de Palamós. Aquesta boia es trobava a 19 milles del Cap de Begur , lloc on la fondària és de 1.200m., malauradament, ja fà unes quantes setmanes que està espatllada i no emet dades.
Les característiques d'aquesta boia es poden veure als següents enllaços :

http://www.puertos.es/es/oceanografia_y_meteorologia/redes_de_medida/index.html

http://www.oceanor.no/datasheets/SW06_WavescanBuoy(LR).pdf


Primer pla de la boia "Wavescan", es poden observar clarament les plaques solars que permeten el seu funcionament.


Primer pla de la part superior de la boia, a la dreta es pot veure la garita que conté els sensors meteorològics de temperatura i pressió atmosfèrica, tot seguit es veu l'anèmòmetre/panell que enregistra la direcció i velocitat del vent. Al centre es veu el receptor via satèl.lit IMMARSAT-C, a l'esquerra hi ha un llum de posició.

Dades actuals :

21.0 ºC
52 % hr
1007 hPa
mínima de 10.4 ºC
cel amb Ac 5/8
vent fluix de garbí
maror

diumenge, 12 d’abril del 2009

Invasió de zooplàncton


Acumulació de zooplàncton a la Cala de Sa Tamardia.

Aquests dissabte, es podia observar una gran quantitat de zooplàncton, conegut popularment com a "salpes" en tot el tram de costa palamosina, creant unes franges blanquinoses amb escuma, que feien varis quilòmetres de llargada, fins perdre's a la vista.
Es tracta d'un fenòmen completament natural a la primavera, però potser amb no tanta intensitat. El fet que les corrents marines vinguéssin de llevant ajudaven a portar-lo cap a la costa.

El zooplàncton, segons definició extreta de wikipedia.org:

És la fracció del plàncton, constituïda per éssers que s'alimenten de matèria orgànica ja elaborada per ingestió.
Està constituït per protozous, és a dir, protistes diversos, fagòtrofs que engloben l'aliment fagocitant-lo. També per larves d'animals més grans, com esponges, cucs, equinoderms, mol·luscs o crustacis , i d'altres artròpodes aquàtics, així com formes adultes de menuda grandària de crustacis, com copèpods o cladòcers, rotífers, i fases juvenils de peixos (alevins).



Imatge en primer plà d'un d'aquests organismes., semblava un ésser d'un altre planeta...com a tret diferencial, cal dir que tenia una textura gelatinosa i era completament transparent., només s'hi podia observar un nucli al seu interior, d'aspecte marronós. De fet, el vaig haver de posar sobre una fusta per poder-lo veure bé, el seu tamany era d'entre 5-10 cm.



Acumulacions de zooplàncton a la vora de la sorra. Cal dir que aquestes acumulacions feien una olor molt desagradable, com a peix podrit.

Una altre acumulació de zooplàncton arran de costa., observeu la diferència entre l'aigua transparent i l'aigua bruta, degut a la gran quantitat d'aquests éssers.



En aquesta altre imatge captada des d'un punt elevat, es poden observar diferentes franges blanquinoses sobre el mar, algunes de les quals feien molts quilòmetres de llargada i es perdien a l'horitzó.


Dades actuals :

11.1 ºC
81 % hr
1008 hPa
mínima 8.4 ºC
màxima 12.7 ºC
pluja 3.5 mm.
cel 8/8 Ns amb pluja feble
vent moderat de gregal
maror