Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 de setembre del 2012

Dades, tramuntana negre i riuades al sud-est de la Península



Altocumulus matinals a sobre les Cases Noves, símptoma de canvi de temps. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 d'ahir divendres.


La jornada d'ahir divendres, va venir marcada per la nuvolositat abundant amb alguna clariana i la caiguda d'algun plugim esporàdic, amb només 0,2mm recollits a La Fosca i inapreciable al centre de Palamós.

Com veiem a la imatge de l'encapçalament, a primeres hores del dia aparegueren els típics Altocumulus floccus que precedeixen l'arribada d'un canvi de temps.
Un altre fet destacable d'ahir va ser la desaparició del vent de garbí, el qual fóu substituït pel vent de tramuntana. Amb aquest vent del nord i la mínima de 16,0ºC que hi hagué de matinada, va propiciar que al matí hi hagués una marcada sensació de fresca., així mateix, durant la resta del dia només es va arribar a 20,3ºC de màxima, provocant un ambient de plena tardor agreujat per l'abundant nuvolositat en tots nivells.


Altocumulus a l'alba a sobre Sant Joan de Palamós.


Cirrus i Altostratus a la sortida de sol.


Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 28 de setembre a Palamós., vent de tramuntana o gregal a 15km/h de mitjana, ratxa màxima 42km/h. Estat de la mar amb maror mar endins (ones de 1,17m a les 14:00h davant el cap de Begur) i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 72%, mínima 53%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Cel amb nuvolositat molt abundant a sobre les Gavarres, on caigué algun plugim esporàdic ahir a la tarda.


Mapa de pressió en superfície previst per les 12:00h, on veiem la borrasca posicionada entre Còrsega i el Golf de Lleó.


D'altre banda, la pertorbació anunciada que ha estat afectant les darreres hores el sud-est de la Península, generant aiguats amb més de 200 litres en molts punts en poques hores, riuades i inundacions que han causat com a mínim set víctimes mortals vegeu notícia , al llarg de les immediates hores pot generar la típica situació de tramuntana negre a l'Empordà, on tot i bufar vent de tramuntana en superfície, la borrasca està prou a la vora com per arreplegar humitat del Mediterrani i provocar precipitacions que poden ser, en molts casos, continuades i abundants. No es descarta que es puguin acumular quantitats molt destacades, d'uns 50/100mm, especialment a les Alberes, les Salines i Alta Garrotxa, tot i que també podrà donar-nos algun ruixat intens o nucli tempestuós a qualsevol indret de la demarcació gironina, amb alguna intensitat superior als 20mm en 30 minuts, segons l'avís del SMC, sobretot al centre i la meitat oest de Girona.

Amb el pas de les hores i sobretot a partir del vespre/nit, les pluges aniran quedant més cap a l'extrem sud de la demarcació.


Mapa de precipitació en sis hores del model BOLAM previst per avui a les 12:00h. Veiem com les acumulacions d'aigua rondaran els 30mm de manera general a l'Empordà.


La temperatura màxima serà més baixa que ahir, ja que pot rondar els 18/20Cº a la costa, els 15/19ºC a l'interior i els 9/14ºC al Pirineu.


Mapa de vent en superfície previst per avui a les 12:00h. Veiem com bufarà tramuntana a 25 nusos.  



El vent de tramuntana continuarà sent el protagonista. Com veiem al mapa superior, aquest vent del nord pot bufar a uns 20/25 nusos al llarg d'aquest matí. Durant la resta del dia hi haurà una situació similar mar endins, però arran de costa pot amainar fins a la nit. A mar preveiem marejol o maror arran de costa al nostre sector costaner. Mar endins i al nord del cap de Begur hi haurà forta maror o maregassa, amb ones d'uns 2/3m, al llarg de tot el dia.


Recull de vídeos de les riuades i inundacions del sud-est d'Espanya: