Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 d’abril del 2018

Dilluns 23 d'abril: un Sant Jordi amb molta calitja, núvols alts i minves

Mar plana i calitja enterbolint la visió del paisatge que envolta la badia de Palamós, el passat dilluns 23 d'abril al migdia. 

El passat dilluns 23 d'abril, per enèssima jornada consecutiva, la calitja es va encarregar de disminuir la visibilitat del paisatge costaner que caracteritza la vila palamosina i alhora també mantingué el cel de color blanquinós. A tot això se li ha de sumar el color terrós de la posta i la sortida de sol.
D'altre banda, la calitja no va ser l'únic factor que va enterbolir el celatge. Degut a l'arribada d'una àmplia capa de núvols prims, els rajos solars van quedar un xic apagats i, inclús, durant molts moments del dia, sobretot a la tarda, tan sols hi va haver resol.

Així mateix, cal recordar que segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la calitja és una lleu opacitat de l'aire causada per partícules de pols en suspensió provinents de regions seques, o partícules de sal, seques i tan petites que no es poden sentir al tacte. És produïda per la mescla i agitació dels corrents d'aire de diferent densitat, en ser escalfada la capa d'aire en contacte amb el sòl, per radiació de la mateixa superfície. L'augment de la temperatura afavoreix l'ascensió i, per tant, la mescla ja esmentada.

Mar plana, cel cobert de núvols alts i calitja enterbolint la visió del litoral del Baix Empordà, el passat dilluns 23 d'abril al migdia. També s'aprecia el fenomen de les minves.  

La calitja estén un vel uniforme sobre el paisatge i n'entela la coloració, donant a l'aire un aspecte tèrbol i opac, en el qual es difuminen les formes dels objectes i obstacles i l'horitzó apareix borrós.
Vist sobre un fons fosc, aquest vel té un to blavós, i sobre un fons clar la seva tonalitat és d'un groc brut o roig-groguenc. Visualment, aquest és el tret que la diferencia de la boirina, que és grisenca.
El poder calorífic del sol no dispersa la calitja, com sí que ho fa amb la boirina i la boira, al contrari, sovint la reforça, ja que l'aire s'enterboleix no tan sols mecànicament per efecte del polsim, sinó que també s'enterboleix òpticament pel creuament de capes d'aire que s'aixequen del sòl a impulsos de calor, a les quals se'ls trenquen els raigs lluminosos, i s'afebleixen.

Mar plana i calitja enterbolint la visió del paisatge a la zona de La Llosa, el passat dilluns 23 d'abril al migdia. 

La calitja dona un aspecte fumat a l'aire que en determina una de les principals característiques.
La visibilitat horitzontal està compresa entre 1 i 10 km.
És un fenomen típicament estival, sovint l'únic ressenyable en jornades molt caloroses.
La humitat de l'aire és inferior al 70% en zones seques i allunyades del mar. A les costes i zones d'influència marítima el llindar se situaria per sota del 80%.
Sovint és difícil distingir la calitja de la boirina i tot i que les petites diferències de coloració hi poden ajudar, no és del tot fiable la diferència de color. El millor sistema és disposar d'aparell enregistrador d'humitat relativa. En cas contrari, hi poden haver altres signes que puguin resoldre el dubte, per exemple, la manca de núvols baixos és senyal que el fenomen observat és la calitja.

Una jornada més, el passat dilluns 23 d'abril, l'onatge inexistent i l'elevada pressió atmosfèrica, amb un màxim de 1020 hPa a Palamós, així com l'inèrcia dels dies anteriors, van fer que també es pogués observar el fenomen de les minves i moltes algues quedaren a la superfície, inclús, algunes es van assecar. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 23 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,2 ºC, mínima 13,2 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí temps assolellat, amb 3/8 Ac, calitja i cel blanquinós., al llarg del matí hi va haver un augment important dels núvols prims, amb de 3/8 a 7/8 Ci, Cs i As, calitja., els núvols alts i mitgencs van deixar-nos una tarda amb resol, amb de 5/8 a 7/8 Ci, Cs i As, calitja. Cel de color terrós a la sortida i a la posta de sol.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent de direcció SO i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 07:30h bufà vent del N i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h va bufar vent del E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del S i SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h s'aprecià vent del SO, O i NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol a primeres hores del matí, lleugera mar de fons del SSO., durant la resta del dia mar plana o arrissada, minves.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mar plana i el cel de color blanc degut a la calitja i als núvols alts, el passat dilluns 23 d'abril al migdia. En primer pla veiem les curioses formacions rocoses de Sa Mà des Gegant i l'escull de Sa Galera.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 23 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens més o menys important a tot arreu, gràcies als núvols que esmorteïren l'acció solar i a la falta de garbí.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 5,1 ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí baixà 4,3 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,0 ºC.
L'excepció a la norma va donar-se a Palamós, ja que la màxima ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 24,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,2 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va experimentar pocs canvis i, a més, també va tenir variacions contraposades.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 1,5 ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Montgrí ascendí 0,2 ºC, per contra, a Monells va baixar 0,5 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,1 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,5 ºC més baixa.
Els 8,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 15,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 23 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,3 ºC (8,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,9 ºC (9,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,6 ºC (10,3 ºC)., Torroella de Montgrí 20,2 ºC (9,7 ºC)., Castell d'Aro 19,9 ºC (9,3 ºC).