Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 d’abril del 2018

Diumenge 1 d'abril: el mes d'abril arriba ben florit, però la fred ressuscita

Camps florits a l'entrada nord de Palamós, el passat diumenge 1 d'abril al migdia.

El passat diumenge 1 d'abril, Diumenge de Pasqua, vàrem tenir un dia radiant fins a primeres hores de la tarda, però la bonança no va ser completa.
Degut a l'entrada d'una massa d'aire fred procedent del nord del continent, amb isotermes de només 0,9 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), la temperatura va anar clarament cap avall, respecte el dia anterior.
Per exemple, si ens fixem en la temperatura màxima registrada a Castell d'Aro, s'observa un descens de 3,2 ºC respecte el dissabte (dissabte 18,0 ºC i diumenge 14,8 ºC).
A Palamós-La Fosca, es va registrar una màxima de 13,4 ºC, un valor més típic de l'hivern que no pas de la primavera, a més, la presència de vent fluixet de mar donava una sensació encara més freda.
En total, entre el dissabte i el diumenge, a la nostre vila hi va haver una diferència de 2,1 ºC entre la temperatura màxima del dissabte i la del diumenge (dissabte 15,5 ºC i diumenge 13,4 ºC).

En relació a la temperatura mínima, el cel asserenat, l'entrada d'aire fred i l'encalmament del vent en els llocs arrecerats de l'interior, van fer descendir el mercuri per sota del zero graus centígrads, la qual cosa va suposar l'aparició de gelades. Per exemple, a Monells es va baixar fins a -1,9 ºC, a La Bisbal d'Empordà fins a -0,8 ºC i a La Tallada d'Empordà fins a -0,2 ºC.

Camp de colza florit en primer pla i el Mas Collell al fons de la imatge, el passat diumenge 1 d'abril al migdia.

D'altre banda, tot i que la temperatura no ha sigut gaire elevada a la nostre vila, la primavera segueix avançant i amb ella ha arribat un autèntic esclat cromàtic als camps de l'entrada nord del municipi.
La floració de la colza i alguns camps de ravenisses, han creat un mosaic de color que alegra la vista, però no jomés això. Aquests espais oberts i agrícoles són el refugi d'algunes espècies animals emblemàtiques i/o  protegides.
Mentre estava gaudint del paisatge, vaig tenir la sort de poder veure el pas ràpid, però sigilós, d'un gat salvatge (Felis silvestris) que sortia d'un camp de colza. Esperem que tingui més sort que el llop que van atropellar a Mont-ras.

Camps florits a l'entrada nord de Palamós, el passat diumenge 1 d'abril al migdia.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 1 d'abril del 2018 a Palamós, segons l'estació meteorològica de La Fosca (Meteoclimatic)., temperatura màxima 13,4 ºC, mínima 5,3 ºC. Estat del cel: al matí domini del sol, amb de 0/8 a 1/8 Ci i 1/8 Sc., al migdia-primeres hores de la tarda van aparèixer de 1/8 a 3/8 Ci., amb el pas de les hores els núvols prims van anar en augment, amb de 4/8 a 7/8 Ci, Cs i As, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, E i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h hi va haver vent del S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h va entrar vent del SO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h hi hagué vent del SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol o maror, ones al voltant dels 0,5 metres.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com (Palamós-La Fosca))

Posta de sol del passat diumenge 1 d'abril, amb abundants núvols alts i mitgencs. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat diumenge 1 d'abril, amb abundants núvols alts i mitgencs. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 1 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un clar descens respecte el dia abans, siguent més important a la costa que no pas a l'interior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 3,2 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,6 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 0,6 ºC.
A Palamós la màxima descendí 2,1 ºC.
En aquest sentit, els 16,6 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,3 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va baixar  amb més o menys força respecte el dissabte.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 3,1 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,3 ºC i a Castell d'Aro també descendí 2,3 ºC.
A Palamós va descendir 0,3 ºC.
Els -1,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,6 ºC de Palafrugell es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 1 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,4 ºC (-0,8 ºC)., Monells 16,3 ºC (-1,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (-0,2 ºC)., Torroella de Montgrí 15,5 ºC (0,4 ºC)., Castell d'Aro 14,8 ºC (1,6 ºC).

Més fotos dels preciosos camps florits que podem contemplar a l'entrada nord del municipi