Segons l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el març va ser fred, sobretot a les parts més elevades del país, normal al litoral i algun punt de la part occidental de la depressió Central, i càlid a punts del litoral Nord i Sud.
També fou extremament plujós a gran part del país i plujós als extrems nord i sud del litoral i nord-oest de la Val d’Aran.
Meteorològicament, el mes es caracteritzà per un flux zonal (vent de l’oest) desplaçat al sud del continent europeu, persistent durant tot el mes i molt pertorbat, fet que a les nostres contrades s’escenificà amb centres de baixes pressions que es despenjaven del corrent general provocant precipitació que va afectar tot el territori, neu al Pirineu i una temperatura per sota de la normal. La màxima es va quedar molt per sota dels valors habituals per a l’època de l’any i no tant la temperatura mínima. L’abundant nuvolositat fou la causant d’aquest comportament de la temperatura: durant el dia no podia pujar massa i, en canvi, a la nit la nuvolositat no la deixava baixar.
Precipitació del dia 6 al 9 de març
L’aproximació d’una profunda depressió atlàntica, ben reflectida a tots els nivells de la troposfera, va provocar un episodi de precipitació que va deixar fins a 200 mm entre els dies 6 i 9 de març a punts de l’Alta Garrotxa i el massís del Port.
Les quantitats més importants registrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades per l’SMC van ser: els 210,4 mm que es van enregistrar a Beget (el Ripollès); els 200,0 mm mesurats al PN dels Ports (el Baix Ebre); els 195,2 mm de Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental), al cim del Montseny.
L’episodi de precipitació va implicar una nevada considerable a l’alta muntanya, amb més de mig metre de neu nova en alguns sectors, si bé la cota de neu va ser força alta: 83 cm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès; 61 cm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà; 59 cm a Boí (2.535 cm) a l’Alta Ribagorça.
Precipitació del 13 al 15 de març
Una configuració sinòptica molt semblant a la descrita a l’episodi anterior va provocar un episodi de precipitació entre els dies 13 i 15 de març amb més de 40 mm al sud del país i al Prepirineu central.
Algunes de les quantitats més destacades registrades a la XEMA i a la XOM van ser: 57,0 mm a Tivissa (la Ribera d’Ebre); 48,7 mm a Falset - los Baboixos (el Priorat); i els 40,5 mm al Santuari de Queralt (el Berguedà).
Al Pirineu hi va nevar sobretot al Pirineu oriental i Prepirineu central: 30 cm a Cadi Nord (2.143 m) - el Prat d’Aguiló (la Cerdanya); 29 cm a Malniu (2.230 m) a la Cerdanya; o els 27 cm del Port del Comte (2.290 m), al Solsonès.
Precipitació entre el 18 i 20 de març
Una pertorbació atlàntica despenjada del corrent general va afectar Catalunya entre els dies 18 i 20 de març acumulant quantitats de precipitació per sobre dels 50 mm al quadrant nord-est de Catalunya.
Les quantitats més importants de precipitació registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 109,1 mm a Anglès (la Selva); 104,1 mm a Arbúcies (la Selva); 94,8 mm a Lliurona (l’Alt Empordà).
La nevada va afectar el Pirineu destacant els 24 cm a Boí (2.535 m) a l’Alta Ribagorça, els 21 cm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès, o els 19 cm de Núria (1.971 m) al Ripollès.
Precipitació del 21 al 25 de març
Un solc va creuar Catalunya entre els dies 21 i 25 de març. Si bé la precipitació va afectar gran part del país, va ser més important al quadrant nord-occidental.
Les quantitats més importants de precipitació registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 118,0 mm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà), 104,8 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà); 91,8 mm a Ulldeter (2.410 m, Ripollès).
La nevada va afectar el Pirineu destacant els 69 cm de Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà, els 46 cm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès, o els 40 cm de Boí (2.535 m) a l’Alta Ribagorça.
Març fred a Catalunya
La temperatura es va quedar per sota de la mitjana climàtica, sobretot a les parts més elevades del país, normal al litoral i algun punt de la part occidental de la depressió Central i, en canvi, el març ha estat càlid a punts del litoral Nord i Sud.
Al llarg del mes de març d’enguany no s’han observat adveccions de masses fredes destacades, a excepció de l’episodi de fred dels dies 15 al 18 de març, però l’abundant nuvolositat provocà que la temperatura màxima quedés molt per sota dels valors normals de l’època. Si bé la temperatura mínima no va ser baixa, la temperatura mitjana es quedà al conjunt del país per sota de la mitjana del mes de març.
Març extremament plujós
El mes fou extremament plujós a gran part del país i plujós als extrems nord i sud del litoral i al nord-oest de la Val d’Aran.
El 2025 ha tingut el març més plujós d'aquest segle al conjunt de Catalunya, superant lleugerament el 2011, i un dels més plujosos que s'han mesurat al país, comparable al de 1974. D’altra banda, el conjunt del país no vivia un mes tan plujós des del gener de 2020.
Aquesta anomalia de la precipitació ha estat causada per les contínues pertorbacions que despenjades del corrent general han afectat Catalunya provocant precipitació generalitzada.
Irradiació solar per sota de la mitjana
La insolació del mes de març va quedar-se per sota dels valors normals per a l’època de l’any, degut a l’abundant nuvolositat associada a les pertorbacions que van afectar Catalunya. La irradiació solar ha sigut excepcionalment baixa arreu del país, però el març de 2022 encara ho va ser més.
Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç