Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 de desembre del 2008

Possible llevantada i/o sorpreses.....

Segons els models, a partir de Sant Esteve es pot produir una situació molt interessant, degut a la posició que adoptaran els centres d'acció de l'atmosfera.
Sembla que el potent anticicló que s'ha establert a prop nostre, s'enretirarà cap al nord d'Europa, a la vegada que quedarà allargassat d'est a oest, tot fent-nos incidir llevant anticiclònic, que juntament amb una situació retrògrada (situació on les masses d'aire inestable i perturbacions, en comptes de desplaçar-se d'oest a est, es mouran d'est a oest) i una baixa relativa, que es formarà sobre les Balears, ens faran incidir vents de procedència marítima (llevants i xalocs) amb un llarg recorregut sobre el Mediterrani, per la qual cosa, aniran carregats d'humitat i ajudaran a la formació de nuvolusitat portadora de les tant necessàries pluges., sobretot per la zona del pantà de Boadella, que es troba sota mínims.

Esperem que aquesta situació es prolongui vàries jornades i es posi fil i a l'agulla, a la fí, de la manca d'aigua a molts llocs de les nostres contrades.

Però, tal i com diu la cançó de Raimon " Al nostre país no sap ploure" o sigui, creuem els dits i que es compleixin els pronòstics...per acabar, dir que caldrà estar atents a les previsions dia a dia, ja que algun model com el GEM, ens posa al damunt una bossa d'aire fred de -5ºc a 850 hPa i això podria portar alguna sorpresa en forma de neu en llocs inusuals, això però, ho hem d'agafar amb "pinces".






Mapa sinòptic del GFS , on es veu l'incidència del llevant anticlònic , impulsat per l'anticicló del nord d'Europa, juntament amb la formació d'una baixa relativa sobre les Balears. Observeu el llarg recorregut marítim de les isòbares.


Model de precipitacions PROMES, on es veu l'abundant precipitació, sobretot a la zona del pantà de Boadella. No cal dir, que tot el que caigui al Pirineu Oriental serà en forma de neu.


Model GEM on s'observa una bossa d'aire fred de -5ºc a sobre nostre...si això passés, podriem tenir neu a cotes baixes.

Dades actuals: 11,0ºC, 77 % hr, 1028 hPa, mínima de 3,9ºC, cel ras vent fluix de garbí