Cel de color marronós durant la posta de sol del passat divendres 11 de febrer. Font: càmera web de Palamós.
Per si no n'hi hagués prou amb la sequera i la temperatura elevada, aquest hivern atípic ens ha portat un altre ingredient més primaveral que no pas hivernal: una intrusió de polsim del Sàhara.
De fet, el darrer dia de l'any 2021 ja ens va dur un fenomen primaveral, coincidint amb la formació d'un extens banc de boira d'advecció que cobrí tot el Mediterrani occidental i part del central. Això fou degut al destacat contrast entre l'aigua freda del mar i la massa d'aire tropical continental que va emergir des del nord d'Àfrica.
El passat divendres 11 de febrer vàrem tenir un altre fet força inusual per aquesta època de l'any.
La circulació sud-nord del corrent en jet (vent intens que bufa a les capes alts de la troposfera) va generar una destacada intrusió de polsim del Sàhara sobre la península Ibèrica i arribant fins a l'Europa central, tal com podeu veure a la imatge inferior.
Aquesta pols en suspensió va deixar-nos un cel blanquinós i una posta de sol de color marronós. En aquest sentit, cal destacar que diversos estudis sobre el canvi climàtic indiquen que les intrusions de pols del Sàhara poden ser cada vegada més habituals i en qualsevol estació de l'any (vegeu article).
Aquella jornada també ens va portar una màxima de 14,8 ºC i una mínima de 5,4 ºC. El vent no fou gaire destacable, amb predomini del garbí, ratxa màxima 24 km/h.
A part de la pols en suspensió, també es van veure abundants Ac i As al matí-migdia.
Pressió maxima 1026 hPa, mínima 1024 hPa. Humitat del 60 al 93 %.
Mapa de de càrrega de pols a l'atmosfera del passat divendres 11 de febrer a les 13:00h.
Cel de color blanquinós al matí. Font: càmera web de Palamós