Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 25 de març del 2022

Violins, calabruixa petita, all de bruixa (Muscari neglectum)

Violins (Muscari neglectum) vistos a la vora d'un camí de la població veïna de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) aquesta setmana. 

Aquests dies podem veure la bonica floració dels violins, altrament anomenats calabruixa petita, all de bruixa / colobra, barralets o marcet (Muscari neglectum). Es tracta d'un geòfit (planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra) de la família de les liliàcies que s'ha vist afavorit per les benficioses pluges d'aquest mes de març. 

És una planta petita de fins a 30 cm d'alçada, però molt sovint més baixa, herbàcia i amb bulb, amb un raïm molt dens que agrupa de 15 a 40 flors blaves i petites, i situat a l'extrem d'una tija sense fulles que surt directament del bulb. Les flors superiors de la inflorescència, més clares i una mica més petites, són estèrils. Les fulles, que surten de la base són llargues i primes (d'entre 1,5 i 5 mm) i solen quedar esteses per terra, amb alguna de curta que a vegades s'aguanta dreta. 
Es fa en herbeis, prats, camps, sembrats i vores de camins o de carreteres. També es conrea en jardineria. 

Al Principat, el País Valencià, Mallorca, Formentera i Eivissa és molt comuna i es troba a tot el territori fins als 1.500 o 2.000 m d'altura. A la resta d'Europa prolifera al sud i a l'oest. A Mallorca es podria confondre amb l'espècie Muscari parviflorum, força semblant, però es poden distingir amb facilitat perquè la calabruixa petita floreix a la primavera, mentre que M. parviflorum ho fa a la tardor. 
Font: Viquipèdia

Violins (Muscari neglectum) vistos a la vora d'un camí de la població veïna de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà).