Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 de novembre del 2022

27 i 28 de novembre: garbí, tramuntana, quatre gotes i intent de mànega

Llarga línia de cúmuls i cel enterenyinat per núvols alts, el passat diumenge 27 de novembre. Es pot intuir l'intent de formació d'una mànega. 

Abans del possible canvi de temps que ens pot portar pluges un xic generoses entre el proper divendres i dissabte, la setmana ja va començar amb un xic de moviment meteorològic.
Durant la matinada del passat dilluns 28 de novembre, ens va creuar un altre front atlàntic molt poc actiu. Aquest fet va concidir amb l'entrada d'una nova glopada d'aire fred en altura i amb la formació d'una baixa relativa o poc profunda, centrada entre la costa catalana i Mallorca.
Les nuvolades van poder crèixer amb força sobre el mar, però a Palamós tan sols ens van fregar alguns plugims matinals que acumularen quatre gotes, amb 2,4 mm a La Fosca, 2,2 mm a la zona portuària, 1,6 mm al Barri Vell de Palamós i 0,8 mm al Passeig  del Mar. 
Sens dubte, la tramuntana amestralada que bufà de forma moderada, amb alguna ratxa forta, va impedir que la precipitació fos més important. En aquest sentit, trobem una ratxa màxima de 60 km/h NNO al Barri Vell de Palamós.
Si sumem les febles precipitacions del dilluns amb les recollides fins aleshores, ens dona un total mensual de 16,2 mm. Aquestes dades denoten que el mes de novembre haurà sigut molt sec, juntament amb un any que també va pel mateix camí, ja que fins a dia d'avui només han caigut 259,6mm.

Altres dades del passat dilluns 28 de novembre foren una màxima de 15,2 ºC i una mínima de 10,2 ºC. La pressió va marcar un mínim de 1012 hPa i un màxim de 1016 hPa. La humitat es va bellugar entre el 56 % i el 80 %.

Si aquesta setmana va començar amb un xic de moviment, la setmana anterior també va voler-se acomiadar amb una mica d'activitat.
L'acostament del front i la formació de la baixa, van fer que la pressió en superfície caigués en picat durant el passat diumenge 27 de novembre. Aquell dia es va passar d'una pressió màxima de 1027 hPa de matinada, a una pressió mínima de 1016 hPa a la nit.
A part de la caiguda de la pressió, també vàrem observar altres factors que denotaven un proper canvi de temps, com per exemple un cel enterenyinat de núvols alts i la presència de garbí o llebeig moderat. El vent de mar persistent aixecà tràngol una altra vegada, i la ratxa màxima fou de 48 km/h SSO.
Aquest situació va venir acompanyada per la formació d'una línia de cúmuls molt fotogènica al davant de la costa palamosina. Tot i no ser núvols de gran desenvolupament vertical, s'aprecià com va intentar formar-se una tuba o mànega de la base d'un Cumulus mediocris en transició a Cumulus congestus.  

El passat diumenge 27 de novembre també deixà una màxima de 15,9 ºC i una mínima de 6,8 ºC. La humitat es va moure entre el 72 % i el 92 %.

Línia de cúmuls i la tuba que intentava formar-se el passat diumenge 27 de novembre.

Onatge aixecat per la garbinada del passat diumenge 27 de novembre.

Cel enterenyinat per núvols alts i tràngol el passat diumenge 27 de novembre.

Llarga línia de cúmuls i cel enterenyinat per núvols alts, el passat diumenge 27 de novembre. 

Llarga línia de cúmuls i cel enterenyinat per núvols alts, el passat diumenge 27 de novembre. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 28 de novembre. Veiem precipitacions febles sobre Palamós a les 10:36h. 

Cel cobert i gotes de pluja el passat dilluns 28 de novembre al matí. Font: càmera web de Palamós.

Cel cobert el passat dilluns 28 de novembre al matí. Font: càmera web de Palamós.

Mapa de superfície amb fronts del passat dilluns 28 de novembre a les set del matí. Veiem la formació d'una baixa relativa o poc profunda.