Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 de febrer del 2024

Dilluns 26 de febrer: per fi plou amb abundància i les rieres ho noten

Les pluges d'ahir dilluns 26 de febrer han fet revifar la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni). Foto d'avui dimarts 27 de febrer. Autor de la foto: David Gràcia

La sequera intensa dels darrers tres anys sembla que ens vol donar un petit respir durant aquest mes de febrer.
Bona part del Baix Empordà i, sobretot, la seva meitat sud, s'ha vist beneficiada per les pluges més generoses del darrers mesos en aquest inici de setmana. Destaquen especialment les poblacions de Palamós i Calonge i Sant Antoni, indrets on la loteria meteorològica de precipitacions ha deixat el premi gros en les darreres hores. 

Ahir dilluns 26 de febrer, l'arribada d'un profund tàlveg d'aire fred, amb presència de l'isoterma de -26 ºC a 500 hPa, la formació d'una borrasca anomenada Dorothea, unit a l'entrada de l'amic rebuf que portà un flux d'aire humit del Mediterrani (llevant i xaloc) en superfície, entre d'altres paràmetres, dispararen l'activitat convectiva a partir de mitja tarda.
Les tempestes es van anar retroalimentant i tingueren un comportament estàtic sobre la nostra vila, provocant que la pluja arribés a tenir notable intensitat i molta persistència, tal com es veu a les imatges composades dels radars meteorològics que apareixen més avall. 
Aquesta circumstància va anar acumulant litres i litres fins a deixar 89,9 mm al nucli antic de Sant Joan de Palamós, 88,2 mm a La Fosca, 75,2 mm al carrer Joan Vilar i 68,3 mm al carrer Enric Vincke, entre d'altres registres. Tal com passa sovint quan plou fort, es van donar algunes acumulacions o inundacions puntuals en els llocs habituals, com l'Avinguda Llibertat o l'Onze de Setembre.
Si sumem la pluja d'ahir dilluns amb la caiguda en altres dies del mes de febrer, ens dona un total de 108, 2 mm a La Fosca. Això voldrà dir que després de molts mesos secs o molt secs, ens trobem al davant d'un mes que es podrà qualificar com a molt plujós, tenint en compte que la mitjana climàtica de precipitació és de 42,4 mm pel segon mes de l'any.

D'altra banda, la pluja també fou molt generosa en poblacions properes, com per exemple a Calonge i Sant Antoni, on recolliren 88,5 mm, amb un total mensual de 110,8 mm.
Aquestes precipitacions abundants han obrat el miracle de fer revifar algunes de les rieres que recullen les aigües del sector central de les Gavarres, com la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni), deixant un paisatge esperançador.
El recull de fotos que podeu contemplar ens mostren unes imatges que per desgràcia han sigut poc habituals els darrers tres anys.
A part de tornar a veure circular l'aigua, la pluja generosa haurà sigut molt beneficiosa pels sembrats d'hivern, pels boscos, per la fauna i per començar a omplir una mica els aqüífers.
 
Vídeo de la riera dels Molins a l'alçada de la resclosa del Molí de les Roques avui dimarts 27 de febrer. Autor del vídeo: David Gràcia
 
Les pluges d'aquest dilluns 26 de febrer han fet revifar la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni). Foto d'avui dimarts 27 de febrer.  Autor de la foto: David Gràcia

Les pluges d'aquest dilluns 26 de febrer han fet revifar la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni). Foto d'avui dimarts 27 de febrer. Autor de la foto: David Gràcia

Un camp de Sant Daniel amb parts inundades aquest dimarts 27 de febrer.

Un camp de Sant Daniel amb parts inundades aquest dimarts 27 de febrer.

Un camp de Sant Daniel amb parts inundades aquest dimarts 27 de febrer.

Un camp de Sant Daniel amb parts inundades aquest dimarts 27 de febrer.

Mapa de llamps del dilluns 26 de febrer. Es veu molt aparat elèctric sobre Palamós.

Imatges composades dels radars meteorològics entre les 19:30h i les 23:12h. S'aprecia la intensitat i durada de les tempestes:  






Mapa de vent en superfície del dilluns a les 18:00h. Veiem l'esperat rebuf, amb llevant i xaloc a la Costa Brava i mestral a Tarragona.
 
Mapa topogràfic i de temperatura a 500 hPa. Veiem -26 ºC a 5.400 m. 
 
Mapa de pressió en superfície. S'aprecia la formació de la borrasca Dorothea.