Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 14 d’abril del 2024

Reobren un dels finestrals modernistes de la fàbrica Tauler

Un dels finestrals de la part ja rehabilitada s'ha matingut tapiat en bona part, però el del seu costat s'ha reobert. 

Darrerament s'ha reobert un dels finestrals modernistes de la fàbrica Tauler. Aquest element arquitectònic fou tapiat fa molts anys i ara ha tornat a veure la llum.
Aquest edifici catalogat fou dividit en dues meitats i repartit entre dos propietaris, els quals han tingut criteris diferents alhora de rehabilitar cadascuna de les parts, tal com es pot veure a les fotos. Tot i que la major part d'un dels finestrals de la zona ja rehabilitada s'ha matingut tapiat, l'altre finestral s'ha destapiat.

Detall d'una de les baranes modernistes.

Un dels finestrals de la part ja rehabilitada s'ha matingut tapiat en bona part, però el del seu costat s'ha reobert. 

La fàbrica Tauler abans de ser rehabilitada. Font: wikipedia

La fàbrica Tauler és un edifici de Palamós (Baix Empordà) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És una fàbrica de planta rectangular, de dos pisos i torratxa a l'angle. A la façana del carrer President Macià s'hi posà un comerç. Al segon pis, separat per una cornisa, hi ha 3 finestres, una porta amb barana de ferro, 3 finestres iguals a les primeres i dues més sota la torratxa, totes d'arc de mig punt. Com a remat hi ha un ràfec sostingut per mènsules i el terrat. La façana oposada, carrer Santa Bàrbara, presenta un segon pis dividit per 4 pilastres en 4 cossos. Els dos laterals tenen 2 finestres d'arc de mig punt cada un i als centrals tenen una motllura en forma el·líptica que els emmarca.
La torratxa de planta quadrada té 3 finestres per banda i al capdamunt el rètol "R. TAULER" de rajola vidriada blava. Cada costat està rematat per un frontó i a sobre s'aixeca un cos més petit quadrat coronat per una piràmide de rajola vidriada.

Història

La fàbrica fou bastida per iniciativa de l'empresari Remigi Tauler i Mauri el 1893 en el moment en què Palamós coneixia la puixança de la indústria suro-tapera, i tres anys més tard s'hi establí, també, la residència del propietari.

L'any 2021, l'edifici va ser reformat a allotjament turístic.