Altocumulus lenticularis vistos des de Calonge el passat dimecres 29 de gener.
Bona part del mes de gener que hem acomiadat ha estat marcat pel flux zonal o circulació de l'oest afectant directament les nostres latituds.
En meteorologia, un flux zonal és un terme que s'utilitza per indicar tots els fluxos atmosfèrics (corrents d'aire) associats amb la gran circulació atmosfèrica que segueix paral·lela a les línies de latitud de la Terra. És l'oposat al flux meridional, que són els corrents d'aire que corren paral·lels als meridians.
Aquesta situació ens ha portat vents de garbí i ponent força persistents a la badia de Palamós, acompanyant l'arribada de fronts molt desgastats que en ocasions només han deixat quatre gotes a la nostra àrea geogràfica.
Un exemple d'aquests vents de l'oest o sud-oest el vàrem tenir el passat dimecres 29 de gener.
El pas d'una profunda borrasca que descarregà importants precipitacions a la façana atlàntica europea, ens va portar una altra jornada marcada pel vent de garbí. La ventada es va intensificar a partir de migdia a uns 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 66 km/h.
Tal com ser habitual, també es van formar bonics altocumuls lenticulars que es podien veure mirant cap a l'horitzó oest.
Més dades del dimecres 29 de gener a Palamós-barri Vell:
Temperatura màxima 14.2°C, mínima 5.8°C. Humitat màxima 78 %, mínima 53 %. Pressió màxima 1018 hPa, mínima 1009 hPa. De maror a forta maror a la badia. Onatge sig. de 2.7 m a les 19:00h al cap de Begur, alçada màxima 4.44 m.