Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 de novembre del 2016

2 i 3 de novembre: dos dies més amb molta bonança, a l'espera d'un canvi de temps destacable

Temps plàcid i assolellat a la platja Gran de Palamós ahir dijous al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

Dades meteorològiques d'ahir dijous 3 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,4ºC, mínima 10,6ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb alguns núvols alts i baixos decoratius, juntamemt amb mala visibilitat producte de la calitja i també per les boirines matinals de l'interior., al matí hi hagueren entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs., al migdia ambient assolellat i plàcid, amb 2/8 Ci i 2/8 Sc i St., a la tarda arribada de més núvols per l'horitzó oest, amb 4/8 Ci, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St passatgers.
Vent: fins les 10:30h vent de component ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent de direcció OSO i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El dia radiant que vàrem tenir ahir dijous 3 de novembre convidava a anar cap aquesta guingueta de la platja Gran de Palamós.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dijous 3 de novembre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va experimentar una devallada més o menys acusada, depenent de l'indret.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,6ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,0ºC i a Castell d'Aro baixà 0,8ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima no va patir cap canvi respecte el dia  precedent.
En aquest sentit, els 21,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les mínimes, veiem com els valors van baixar de forma lleugera a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,0ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,9ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dimecres.
Els 5,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 3 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,0ºC (5,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,4ºC (5,8ºC)., La Tallada d'Empordà 20,3ºC (5,7ºC)., Castell d'Aro 20,1ºC (8,0ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (6,7ºC).

2 fotos més del migdia assolellat i plàcid d'ahir dijous 3 de novembre




Temps assolellat, amb bandes de cirrus i mar plana o arrissada a la platja de La Fosca el passat dimecres 2 de novembre al migdia.

Dades meteorològiques del passat dimecres 2 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,4ºC, mínima 12,0ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb boirines matinals cap a l'interior, juntament amb intervals de núvols alts al llarg de tot el dia, entre 0/8 i 3/8 Ci., mala visibilitat del paisatge degut a la presència de calitja.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del ONO, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:00h vent de direcció ESE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del S, SSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del ONO, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 16 km/h SSE.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar plana o arrissada, amb temps assolellat i corbs marins sobre les roques el passat dimecres 2 de novembre a La Fosca. 

En relació a les temperatures màximes que van donar-se el passat dimecres 2 de novembre al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van tenir comportaments diferents segons la població.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima no va variar respecte el dimarts, a Monells va pujar 0,2ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,4ºC.
A Palamós la màxima va baixar 1,1ºC respecte el dimarts.
En aquest sentit, els 24,1ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 18,3ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu de manera més o menys remarcable.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 2,2ºC més baixa que la del dimarts, a La Tallada d'Empordà baixà 1,6ºC i a Monells descendí 1,4ºC. L'excepció va produir-se a Castell d'Aro, indret on la mínima va pujar 0,9ºC respecte el dia anterior.
A Palamós la mínima va ser 3,2ºC més baixa que la del dia abans.
Els 11,7ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 16,1ºC de Calonge foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 2 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,1ºC (6,4ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4ºC (6,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,4ºC (7,2ºC)., Torroella de Montgrí 21,4ºC (7,8ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (9,1ºC).

Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) descansant sobre les roques 




La bonança té les hores comptades

La tranquil·litat meteorològica que ens ha acompanyat les darreres jornades, sembla que no durarà pas gaire més. Avui divendres comprobarem com la nuvolositat anirà clarament a l'alça, com a presagi del notable canvi de temps que es produirà durant el cap el setmana.
Primerament, demà dissabte, l'acostament d'un sistema frontal fred poc actiu, procedent d'una pertorbació centrada al Mar del Nord, farà que entri vent de llebeig que podrà bufar a 20/25 km/h de mitjana al llarg de la jornada, amb alguna ratxa que pot assolir els 55 o 60 km/h a la badia palamosina, la qual cosa alterarà l'estat de la mar, amb maror.

Aquest front pot deixar febles precipitacions en forma de petits ruixats o plugims a partir del vespre del dissabte i durant tot el diumenge, amb possibilitats que el dilluns vinent encara es pugui escapar algun altre ruixat o plugim. Aquest fet anirà unit a l'entrada d'una massa d'aire polar, amb isotermes que poden devallar fins als 2ºC a 850hPa de cares al diumenge, i fins als 0/-1ºC a 850hPa de cares a la nit del dimarts, a més, a 500hPa la bossa d'aire fred encara serà més intensa, ja que es podria baixar fins a -31ºC a 5400 metres d'altura, un valor molt baix per l'època de l'any i que farà que pugui nevar per sobre dels 600 metres a tot el Pirineu, sobretot a la vessant nord.
Tot això ha de deixar-nos un petit d'hivern avançat, ja que les temperatures màximes es mouran entre els 12 i 15ºC a la nostre vila.
Aquesta notable devallada de temperatures podrà mantenir-se entre 4 i 5 dies. A partir del dijous 10 de novembre o el divendres 11, el termòmetre tornaria a anar clarament cap amunt.

La sensació de fred podria veure's incrementada pel vent de tramuntana que pot bufar de forma moderada en el nostre sector costaner, amb algun fort de 60 o 70 km/h, entre la tarda/vespre del dimarts i el matí del dimecres.

Mapa de superfície previst per diumenge a la nit. Veiem com estarem sota el domini d'una extensa àrea de baixa pressió que mantindrà els núvols i la inestabilitat.

Mapa d'isotermes a 850hPa previst per dilluns al migdia. S'observa l'entrada d'aire fred amb temperatures de 0ºC a 1420 metres d'altura.

Mapa de precipitació acumulada prevista fins dilluns a la nit. S'observa com poden acumular-se una desena o vintena de litres a la nostre zona.

Mapa de vent en superfície previst per dimarts a la nit. Veiem com hi haurà tramuntanada al golf de Lleó. A Palamós podem tenir ratxes de 60 o 70 km/h i a Portbou poden superar els 100 km/h.

Mapa de neu acumulada fins dimarts a la nit. Veiem com al Pirineu hi pot caure la primera nevada destacable de la tardor.

Mapa d'isotermes a 500hPa previst per dimarts al matí. S'espera una important bossa d'aire fred amb temperatures de -31ºC a 5400 metres d'alçada.