Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de novembre del 2016

Cap de setmana amb garbí in crescendo i previsió d'algunes pluges

La garbinada d'ahir diumenge va aixecar un fort onatge i va portar nombrosos practicants de surf d'estel a la badia de Palamós. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El cap de setmana que hem acomiadat ens ha portat una nova intensificació del vent de garbí. A darreres hores del dissabte, el vent del sud o sud-sud-oest va començar a entrar de forma moderada a la badia palamosina i es va intensificar més ahir diumenge, amb una ratxa màxima que assolí els 58 km/h, la qual cosa aixecà un bon tràngol.
Com a curiositat, cal destacar que el fort onatge va portar-nos nombrosos exemplars de borms urticants de l'espècie Pelagia noctiluca, un fet molt més normal a l'estiu que no pas ara.
Si les onades ens portaren aquests animals poc agradables fins a la sorra de la platja Gran, el vent s'encarregà de fer gaudir els nombrosos practicants de surf d'estel que ompliren la badia amb els seus estels de colors i ens obsequiaren amb atrevides acrobàcies.
Una altre de les conseqüències de la garbinada i dels núvols abundants, va ser la forta pujada que experimentaren les temperatures mínimes.

La nuvolositat observada en els diferents nivells troposfèrics formava part d'un front que ens ha deixat quatre gotes en les darreres hores.

Mapa de superfície amb precipitacions previst per avui dilluns. Veiem les isòbares molt juntes i algunes precipitacions degut a la profunda borrasca centrada al nord de la Península.

El mapa superior ens mostra com avui dilluns les isòbares continuaran molt apretades, la qual cosa mantindrà el vent de garbí o llebeig, el qual pot bufar entre els 25/30 km/h de mitjana, amb alguna ratxa de 60 km/h al llarg del dia d'avui, però de cares a demà dimarts anirà baixant d'intensitat.
Com és normal, la ventada de mar aixecarà forta maror a la costa palamosina.

En relació a les pluges, cal esperar que a Palamós puguin anar caient alguns plugims o petits ruixats en les properes hores, els quals es poden tornar a produir demà dimarts.
Atenció, ja que demà passat dimecres, la  formació d'una pertorbació al Mediterrani farà que el vent giri a component sud-est, la qual cosa pot fer que les pluges siguin molt més importants a la nostre zona i l'alteració marítima pot anar a l'alça.
A partir del dijous i el divendres la situació meteorològica tendirà a estabilitzar-se i les temperatures poden devallar lleugerament, tot i que durant el cap de setmana ens pot afectar una altre pertorbació.

Les onades d'ahir diumenge 20 de novembre van portar nombrosos borms de l'espècie Pelagia noctiluca a la platja Gran de Palamós.

Escletxa de sol enmig de la garbinada d'ahir diumenge i practicants de surf d'estel a la badia de Palamós.

Dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,5ºC, mínima 15,4ºC. Estat del cel: a primera hora del dia s'observaren 7/8 As i Sc, sortida de sol rogenca., al matí aparició de 6/8 o 8/8 Ci, Ac, As i Sc., a la tarda tímides clarianes i entre 5/8 i 7/8 Ci, Ac, As, Sc i esteles d'avions.
Vent: fins les 03:30h va bufar vent de component S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 07:00h vent de direcció S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del S i SSO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 58 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror o forta maror (ones de 1/1,5 metres), nombrosos blancalls., mar endins hi havia de maror o forta maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a les 23:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La garbinada d'ahir diumenge va aixecar un fort onatge i va portar nombrosos practicants de surf d'estel a la badia de Palamós. El cel mostrava abundants núvols baixos i mitgencs.

La garbinada d'ahir diumenge va aixecar un fort onatge i va portar nombrosos practicants de surf d'estel a la badia de Palamós. El cel mostrava abundants núvols baixos i mitgencs.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge 20 de novembre al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar amb major o menor intensitat a totes les estacions meteorològiques, malgrat el domini dels núvols.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima pujà 2,3ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí també ascendí 2,3ºC i a Monells va pujar 1,6ºC. A Palamós la màxima també va ascendir 1,6ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 19,2ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les temperatures mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu de forma evident, gràcies al vent de garbí i als núvols existents.
Per exemple, a Monells la mínima ascendí 5,1ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà va ascendir 5,0ºC i a Torroella de Montgrí pujà 4,4ºC. A Palamós la mínima va ser 2,2ºC més alta que la del dia abans.
Els 12,0ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 15,4ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 20 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,2ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 19,0ºC (12,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,8ºC (13,5ºC)., Monells 18,8ºC (12,9ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (13,4ºC).

4 fotos més de la garbinada d'ahir diumenge





Posta de sol del passat dissabte 19 de novembre, amb abundants núvols baixos. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Dades meteorològiques del passat dissabte 19 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 13,2ºC. Estat del cel dominat pels núvols, amb algunes petites clarianes., a primera hora del matí hi havien 6/8 Ac, Cu, Sc i St., al llarg del matí clarianes intercalades amb entre 4/8 i 5/8 Cu i Sc., a la tarda núvols abundants amb entre 5/8 i 7/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 10:00h vent del N, NNO i NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del NNE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO (a darreres hores del dia).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,36 metres a les 10:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos abundants i marejol el passat dissabte 19 de novembre a les 15:42h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro, enfocant a la cala Rovira.

En relació a les temperatures màximes que van donar-se el passat dissabte 19 de novembre al Baix Empordà, es pot comprobar com els registres van baixar amb més o menys força a tot arreu, a causa dels núvols i a la manca de vent de garbí.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 4,6ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà va descendir 4,0ºC i a Castell d'Aro descendí 2,2ºC.
A Palamós la màxima va baixar 1,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 18,1ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 15,6ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com els registres van anar clarament cap amunt, degut als núvols abundants que impediren la pèrdua de calor per radiació.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 4,9ºC més alta que la del divendres, a Torroella de Montgrí va pujar 4,8ºC i a Monells ascendí 0,5ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,1ºC més alta que la del dia precedent.
Els 7,8ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 13,2ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 19 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,1ºC (9,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,5ºC (9,5ºC)., Monells 17,2ºC (7,8ºC)., La Tallada d'Empordà 16,9ºC (8,0ºC)., Torroella de Montgrí 16,5ºC (9,0ºC).