Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 21 de març del 2017

Dilluns 20 de març: la primavera comença amb temps assolellat, poc vent i temperatures més baixes

Temps assolellat observat ahir dilluns 20 de març a les dotze del migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Ahir dilluns 20 de març, tot i que l'astre rei va dominar la situació meteorològica, el mercuri va començar a experimentar una evident devallada, sobretot pel que fa a les temperatures màximes.
El posicionament de l'anticicló de les Açores allargassat de sud a nord, ha provocat l'arribada d'una massa d'aire fred que s'instaurarà entre nosaltres durant les properes jornades., a més, els núvols seran prou abundants, i també aniran arribant alguns fronts molt desgastats que poden deixar quatre gotes, tal com ha succeït en les darreres hores.
Aquesta devallada del termòmetre es mantindrà fins dissabte vinent, sobretot en relació a les màximes, ja que les mínimes poden anar cap amunt degut als núvols.
A part dels núvols i un ambient més fresc, divendres que ve podria augmentar la inestabiltat i que s'escapessin alguns ruixats o plugims a la nostre vila. Aquesta situació de pluges s'allargaria fins dissabte a primera hora del matí.

Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 850 hPa d'ahir dilluns 20 de març a la una del migdia. Veiem com hi havien isotermes de 8 a 10ºC. 

Mapa de temperatura i geopotencial previst per divendres vinent. Veiem com hi hauran isotermes de 1ºC, en contrast amb els 8 o 10ºC que hi havien el dilluns. 

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 20 de març del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 10,2ºC. Temps assolellat, amb algun núvol alt anecdòtic., al matí hi havia cel serè o aparició de 1/8 Ci., a partir del migdia va arribar algun núvol alt més, amb entre 1/8 i 3/8 Ci i esteles d'avions, juntament amb 1/8 Sc.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del NO i SO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció ESE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del ENE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del ONO a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 16 km/h SE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,64  metres a les 07:00h i a les 10:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de pressió en superfície previst per demà dimecres a les deu del matí. Veiem com l'anticicló de les Açores s'allargassa de nord a sud. Aquest fet ha d'instaurar una circulació meridiana que ens ha de portar una massa d'aire fred. Això farà disminuir el mercuri de forma progressiva, a més, també podria ploure, sobretot entre el divendres i el dissabte. 

Així mateix, la desaparició del vent de garbí i l'entrada d'isotermes d'entre 7 i 8ºC a 850 hPa (el dia anterior hi havien isotermes de 9 i 10ºC), provocà que les temperatures màximes registrades al Baix Empordà registressin una clara baixada cap a l'interior, en comparació amb el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 6,7ºC, a La Bisbal d'Empordà descendí 4,8ºC i a Castell d'Aro baixà 3,3ºC. A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la temperatura màxima no va variar.
En aquest sentit, els 20,8ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

D'altre banda, les temperatures mínimes van patir lleugeres variacions amunt o avall segons l'indret.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 0,8ºC respecte el diumenge i a Monells baixà 0,6ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 0,2ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,1ºC. A Palamós la mínima va ser 0,6ºC més alta.
Els 3,9ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,4ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 20 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,8ºC (3,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,2ºC (5,2ºC)., La Tallada d'Empordà 18,8ºC (5,5ºC)., Castell d'Aro 18,2ºC (7,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (6,7ºC).