Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 de març del 2017

Dimecres 29 de març: un dia radiant, amb temperatures a l'alça i previsió d'alguns canvis

El dia radiant que vàrem tenir el passat dimecres 29 de març. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.

El passat dimecres 29 de març, el temps assolellat i l'entrada de vent fluixet de component nord i oest un xic reescalfat, va provocar que durant el matí s'arribés a superar la frontera dels 20ºC de màxima a Palamós. Concretament, el mercuri es va enfilar fins a 20,8ºC, un valor que contrasta amb els 15 o 16ºC de màxima que hi havien hagut en jornades anteriors, degut a la presència de vent amb recorregut marítim que captava la frescor que presenta l'aigua del mar en aquestes dates.
El cel serè tan sols va tenir com a contrapunt l'aparició d'algun Cumulus humilis al migdia, uns núvols altrament coneguts com a "núvols de bon temps", tal com ens recordà la Mònica López durant la previsió del temps de la Primera.

Cal destacar que tot i que s'assolissin 20,8ºC de màxima, l'entrada de vent fluixet de garbí a partir del migdia va tornar a frenar el termòmetre.
La manca de vent i onatge, així com la falta de pluges, també han facilitat que en les darreres jornades es pogués observar una gran transparència de l'aigua del mar.

Aquesta tranquil·litat atmosfèrica es pot veure lleugerament alterada en les properes hores. Els núvols alts apareguts recentment i l'entrada de vent fluixet de garbí que ha de durar tot el dia d'avui, amb alguns cops moderats, són el preludi de l'arribada d'un front que farà augmentar encara més la nuvolositat amb el pas de les hores.
Els núvols gruixuts poden descarregar algun petit ruixat de cares a demà dissabte, sobretot durant la primera meitat de la jornada (al voltant de 5 o 10 mm acumulats a la nostre zona), tot i que no es descarta que a la tarda pugui crèixer alguna nuvolada que deixi més ruixats a la nostre comarca.
Després de la pluja, entraria vent fluixet de tramuntana, a uns 10/15 km/h de mitjana en el nostre sector costaner durant aquest diumenge, amb alguns cops moderats.

Cel serè a la platja de Castell el passat dimecres 29 de març al migdia, amb la zona humida en primer terme.

Dades meteorològiques del passat dimecres 22 de març del 2017 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 10,3ºC. Temps assolellat, amb cel serè al matí i bona part de la tarda, però aparició de 1/8 Cu humilis al migdia.
Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N, NNO, O i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del SO, SSO, S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del SO i SSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 41%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La forada de Castell vista el passat dimecres 29 de març, amb el mar molt transparent.

Estepa borrera (Cistus salviifolius) en floració observada al paratge de Castell el passat dimecres 29 de març.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 29 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van ascendir de forma remarcable a totes les poblacions.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 5,5ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà ascendí 4,4ºC i a Torroella de Montgrí pujà 3,3ºC.
A Palamós la màxima va ser 4,0ºC més alta.
En aquest sentit, els 23,8ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,7ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van ascendir de forma més o menys destacada a tot arreu.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va pujar 2,8ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 2,2ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,0ºC.
A Palamós la mínima va pujar 2,7ºC respecte el dia anterior.
Els 3,8ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,2ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 29 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,6ºC (3,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,5ºC (5,6ºC)., Castell d'Aro 23,2ºC (7,1ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8ºC (5,8ºC)., Torroella de Montgrí 22,0ºC (7,8ºC).

4 fotos més del dia esplèndid que hi va haver el passat dimecres 29 de març a la zona de Castell