Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de juny del 2019

Diumenge 9 de juny: altoestrats i virga

Virga observada el passat diumenge 9 de juny durant la posta de sol.

El passat diumenge 9 de juny va estar marcat pels núvols i per un sol molt esmorteït.
Els núvols que van aparèixer per l'horitzó sud-oest el dissabte al vespre, ens anunciaven que la jornada dominical ja no seria tan assolellada com el dia anterior.
La façana mediterrània de la península Ibèrica es va veure tapada per un extens front de núvols molt compacte, però format majoritàriament per un extens mantell de núvols a mitjana alçada, majoritàriament altoestrats, acompanyats també de núvols alts, com per exemple els famosos cirrus i cirroestrats.
La capa d'altoestrats viatjà de sud-oest a nord-est i es mantingué ferma al damunt nostre. Això provocà uns celatges amb un sol molt esmorteït o apagat.
La capa nuvolosa només va permetre entreveure la posició de l'astre i ens deixà resol., malgrat tot, la presència de vent reescalfat de component nord, va permetre que la temperatura màxima pogués ser  una mica més elevada que l'observada el dia anterior.
A la nostra vila s'enregistraren 25,1 ºC de màxima al Passeig del Mar, 23,4 ºC a Palamós (nucli antic) i 23,3 ºC a Palamós-La Fosca.

Així mateix, els núvols altoestrats també van anar acompanyats de curioses cortines de virga en forma de plomalls, sobretot durant la posta de sol, mirant cap a l'horitzó oest i nord-oest.
En meteorologia, virga és la precipitació que cau d'un núvol, però aquesta s'evapora abans d'arribar al terra. "Virga" és un terme llatí que significa "branca".
A grans altituds la precipitació cau principalment com a cristalls de gel abans que es fongui i finalment s'evapori per culpa de la calor de compressió, a causa de l'increment de la pressió atmosfèrica a mesura que la precipitació s'acosta al terra.

La virga pot causar interessants efectes meteorològics. A mesura que les gotes d'aigua es transformen en vapor, es treu molta calor de l'aire per culpa de la vaporització del líquid. Aquests petits empaquetaments d'aire extremadament fred descendeixen ràpidament, creant una microturbulència molt perillosa per a la navegació aèria.
Una virga pot donar-nos belles escenes, especialment durant els capvespres rogencs. La llum vermella pot fer visibles els dolls d'aire i la pluja caient, mentre els vents ascendents empenyen la virga i formen un angle. Llavors apareixen una mena de comes molt curioses.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format infrarroig del passat diumenge 9 de juny. Veiem el front nuvolós que ens va afectar.  

Posta de sol del passat diumenge 9 de juny amb abundants altoestrats i virga. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat diumenge 9 de juny del 2019 a Palamós., temperatura màxima 23,4 ºC (25,1 ºC al passeig del Mar i 23,3 ºC a La Fosca), mínima 17,9 ºC (17,1 ºC al passeig del Mar i 17,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí es van veure de 2/8 a 4/8 Sc i St, a més de 2/8 a 4/8 Ac i As., a la tarda van aparèixer de 6/8 a 8/8 Ci, As i Ac, a més de 0/8 a 2/8 Sc, presència de virga.
Vent: fins les 10:00h s'aprecià vent del N, NNO, NNE i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent del N, NNE, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h bufà vent del N, NNO, NNE i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h va aparèixer vent del NE, ENE i N, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 40 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 76 %, mínima 33 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Virga observada el passat diumenge 9 de juny durant la posta de sol.

Virga observada el passat diumenge 9 de juny durant la posta de sol.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 9 de juny al Baix Empordà, es veu com va pujar lleugerament a la major part d'estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 1,6 ºC respecte el dissabte, a Castell d'Aro pujà 0,6 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,4 ºC. No obstant això, a La Tallada d'Empordà hi hagué una excepció, amb una màxima 1,1 ºC més baixa.
A Palamós va ascendir 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 26,3 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,2 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va baixar de forma clara on no hi tocava el vent., per contra, allí on hi tocava el vent o bé va pujar o bé va baixar lleugerament respecte el dissabte.
A Monells la mínima va descendir 2,5 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro descendí 2,0 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 2,3 ºC i a Palamós hi va haver una mínima 1,8 ºC més alta.
Els 10,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 9 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,3 ºC (10,2 ºC)., Castell d'Aro 25,8 ºC (14,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,2 ºC (11,5 ºC).,  La Tallada d'Empordà 24,8 ºC (12,2 ºC)., Torroella de Montgrí 24,8 ºC (12,5 ºC).

Posta de sol del passat diumenge 9 de juny amb abundants altoestrats i virga. Font: http://palamos.cam