Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 d’abril del 2020

Dilluns 2 de març: garbinada excepcional, amb onades de 8,5 metres mar endins i una ratxa màxima de 92 km/h a Palamós

Cop de mar contra el dic de protecció del port de Palamós, el passat dilluns 2 de març al migdia.

La vila palamosina va rebre l'embat d'una garbinada inusualment intensa durant la matinada i el matí del passat dilluns 2 de març.
La configuració sinòptica d'aquella jornada, marcada pel ràpid desplaçament d'una baixa molt profunda pel sud de França, amb un mínim de 986 hPa sota el seu centre, amb els seus fronts pertinents, va desencadenar una garbinada excepcional a la badia de Palamós.
Durant tota la matinada i la major part del matí, la gran ventada va aixecar maregassa, amb onades de 3 metres d'alçada, algunes de les quals saltaven per sobre del dic de protecció del port de Palamós i, fins i tot, l'onatge afectà els pantalans flotants de la zona del Front al Mar, un fet molt poc freqüent.
Mar endins, a 19 milles del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado detectà un onatge significant de 4,69 metres a les 10:00h, amb una alçada màxima de 8,52 metres a les 23:00h de direcció nord i de 8,13 metres a les 10:00h de direcció sud, amb la qual cosa mar endins es van donar unes condicions molt perilloses per a la navegació degut a la mar creuada. 

El vent de garbí o llebeig va ser inusualment intens. En el seu punt àlgid, entre les 07:00h i les 09:30h, va enregistrar una velocitat mitjana de 40-50 km/h i va assolir una ratxa màxima de 92 km/h, uns valors més propis d'una forta tramuntanada que no pas d'aquest vent de component marítim.

Com és normal, aquesta situació va causar alguns danys materials, com per exemple la caiguda d'un arbre a La Fosca i el despreniment o desplaçament d'objectes. Malauradament, en aquesta ocasió també hi van haver danys personals.
Segons Ràdio Palamós, una dona de 66 anys va resultar ferida de gravetat per la caiguda d'una teula quan es trobava al carrer del President Macià. Els fets van passar a les nou i vint minuts del matí, al tram entre els carrers d'Alba i Carmel. Segons la Policia Local, la dona baixava del cotxe i va rebre l'impacte d'aquest element que es va desprendre del teulat de l'edifici situat a la vorera de la banda de muntanya, a causa del fort vent que bufava.

La dona viatjava en el seient del copilot i conduïa el seu marit. Quan va baixar del vehicle després d'aparcar, van caure dues teules. Una impactà al damunt del cotxe i l'altra va caure sobre el seu cap. La dona va patir un fort cop que li causà una hemorràgia important i fou traslladada a l'hospital de Palamós. Allà li diagnosticaren un traumatisme crànio-encefàlic greu i va ser derivada al servei de neurocirurgia de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Cel cobert de cúmuls i mar de fons, el passat dilluns 2 de març al migdia. 

En un altre ordre de coses, el pas d'un potent solc d'aire fred en altura, amb un nucli de -30 ºC a 500 hPa (-27 ºC al damunt de la nostra de vertical) va disparar el núvols convectius.
Tot i que van crèixer algunes tempestes força amenaçadores sobre la comarca i s'escoltaren molts trons des de la nostra vila, el cel de grop només va descarregar un petit ruixat acompanyat de quatre grans de calamarsa al migdia i algun plugim al matí, amb un total de 0,6 mm a Palamós-Passeig del Mar, 0,4 mm a Palamós-La Fosca i també 0,4 mm a Palamós (nucli antic).

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns 2 de març, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 20,1 mm., La Bisbal d'Empordà 13,3 mm., Monells 12,9 mm., Verges 6,8 mm., Sobrestany 5,2 mm., La Tallada d'Empordà 4,9 mm., Palafrugell 4,2 mm., Palafrugell-Pi Verd 3,8 mm., Calonge 3,1 mm., Castell d'Aro 1,7 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,5 mm.     

Mapa de superfície amb fronts del passat dilluns 2 de març a les set del matí. Veiem la situació abans descrita.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 2 de març del 2020 a Palamós., temperatura màxima 18,3 ºC (18,2 ºC a La Fosca i 18,7 ºC al passeig del Mar), mínima 9,2 ºC (8,5 ºC a La Fosca i 8,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí hi hagueren de 5/8 a 7/8 Cb, Cu i Sc, a més de 1/8 a 3/8 Ac i As, plugim, petit ruixat al migdia amb calamarsa., a la tarda s'observaren de 2/8 a 7/8 Cu i Sc, mammatocúmuls, roina, virga, trons llunyans, cel de grop cap al nord i al damunt del mar, enclusa de tempesta de 1/8 a 6/8 Ac i As.
Vent: fins a les 07:00h vàrem tenir vent del SSO, SO i S, a 30-40 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció SSO, SO, OSO i S, a 40-50 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h s'aprecià vent del SSO, SO, OSO i S, a 30-40 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h s'observà vent del SSO, SO, OSO i S, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h hi va haver vent en calma o vent del E, ENE i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del NNO, N i NO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 92 km/h SSO.
Estat de la mar amb maregassa al matí, ones de 2,5-3 metres., mar de fons  a partir del migdia amb de forta maror a maregassa., mar endins hi havia maregassa o mar brava, mar creuada a la tarda (onatge sig. de 3,63 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 4,69 metres a les 10:00h, de 3,98 metres a les 12:00h i de 4,22 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,52 metres a les 23:00h de direcció nord, però a les 10:00h hi havia una alçada màxima de 8,13 metres de direcció sud.
Pressió atmosfèrica màxima 1008 hPa, mínima 988 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 50 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa del passat dilluns 2 de març a les 19:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de llamps del passat dilluns 2 de març a les 14:00h. Veiem abundant aparat elèctric al Baix Empordà i a les comarques veïnes. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 2 de març al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va baixar amb més o menys força respecte el dia anterior, degut als núvols presents. No obstant això, l'ambient fou força càlid al centre de la jornada, amb molts registres de 19 a 20 ºC.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 3,2 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 2,7 ºC i a Castell d'Aro va baixar 2,0 ºC.
A Palamós descendí 2,2 ºC.
En aquest sentit, els 19,4 ºC de Castell d'Aro i de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,8 ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que aquesta va descendir amb major o menor empenta a tot arreu, respecte al dia precedent. També cal destacar que els registres van tenir lloc a darrera hora del dia, en comptes de produir-se de matinada o de bon matí.
Per exemple, a Monells la mínima va descendir 5,5 ºC en relació al diumenge, a La Bisbal d'Empordà baixà 5,4 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,2 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 1,7 ºC inferior.
Els 1,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 2 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,4 ºC (3,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3 ºC (3,1 ºC)., Monells 18,7 ºC (1,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,5 ºC (5,6 ºC)., Torroella de Montgrí 17,8 ºC (6,9 ºC).

Mar de fons i cúmuls cobrint el cel el passat dilluns 2 de març al migdia.