Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de novembre del 2020

Dissabte 14 de novembre: mar de boira a primera hora del matí

Mar de boira sobre Sant Joan de Palamós i les Gavarres sobresortint al fons de la imatge, el passat dissabte 14 de novembre a les 07:30h.

El passat dissabte 14 de novembre ens vàrem llevar amb un autèntic mar de boira sobre els nostres caps.
Moltes vegades llevar-se ben aviat té certes compensacions, en aquest cas es va poder gaudir d'un espectacle no gaire freqüent, tot i que cada any sol aparèixer algunes vegades.
El paisatge que es podia veure o que quedava ocultat, recordava més aviat la Plana de Vic o la Plana de Lleida en una situació d'anticicló hivernal, amb boira espessa que provocava una reducció de la visibilitat molt important, amb un canvi radical de percepció l'entorn. 
L'extens banc de boira d'advecció quedà estancat a la fossa tectònica del Corredor de Palafrugell, plana estreta i llargada amb orientació Nord-Sud que separa el massís de Begur del massís de les Gavarres, indret on flueix la riera Aubi. No obstant això, el fantàstic mar de núvols i les imatges fantasmagòriques que ens dona la boira van durar ben poca estona. 
Pocs minuts després de la sortida de sol, els estrats baixos van fondre's ràpidament i a les vuit del matí ja havien desaparegut gairebé del tot, quedant algunes restes terra endins i mirant en direcció Torre Valentina i Platja d'Aro.

Així mateix, si observem les fotografies, es pot constatar que els relleus de les Gavarres sobresortien per sobre del mar de boira que ocupava una capa poc gruixuda a prop del sòl. 
De fet, cal tenir en compte que les imatges van ser captades des del puig del Molí de Vent de Sant Joan, a una alçada modesta de tan sols 56 msnm. Això ens indica que la boira en prou feines tenia un gruix de 40-50 metres com a màxim, almenys a l'hora que vaig fer les fotos.

La típica boira d'advecció o boira marina es veia ben enganxada a la costa empordanesa i s'endinsava alguns quilòmetres terra endins, tal com podeu veure a la imatge de satèl·lit que us poso més avall. Aquesta boira va ser el resultat de la combinació de varis factors. Entre d'altres qüestions, trobem una absència total de vent, l'aparició d'una inversió tèrmica a prop de la superfície, unit a la combinació entre l'aigua freda del mar (uns 16 ºC aquell dia) i l'aire relativament càlid i carregat d'humitat que havia travessat el mar provinent del nord d'Àfrica., a més a més, la subsidència anticiclònica instal·lada al damunt del Mediterrani occidental, s'encarregava d'apropar aquests núvols baixos cap a la costa.  

Mar de boira sobre Sant Joan de Palamós i les Gavarres sobresortint al fons de la imatge, el passat dissabte 14 de novembre a les 07:30h.

La boira deixava imatges fantasmagòriques al Pla de sa Nau i al Pla de Sant Joan a primera hora del matí del passat dissabte 14 de novembre.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 14 de novembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 17,9 ºC (17,9 ºC a La Fosca i 18,4 ºC al Passeig del Mar), mínima 12,7 ºC (12,6 ºC a La Fosca i 11,8 ºC al Passeig del Mar). Rosada abundant, 0,2 mm de precipitació oculta.
Estat del cel: de matinada i a primera hora del matí boira, 8/8 St., al matí-migdia s'observaren de 4/8 a 7/8 St, Sc i Cu, a més de 1/8 a 4/8 Ci i Ac., a la tarda van veure's de 1/8 a 4/8 Sc i St, a més de 2/8 a 3/8 Ci i Ac. 
Vent: fins a les 10:30h vàrem tenir vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h s'aprecià vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'observà vent del S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h aparegué vent del S, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h S a La Fosca. 
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,23 m a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,35 m a les 12:00h, de 0,47 m a les 18:00h i de 0,59 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,02 metres a les 21:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1021 hPa, mínima 1019 hPa. Humitat relativa màxima 97 %, mínima 91 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dissabte 14 de novembre a les 07:00h. Veiem boira a la costa del Baix i Alt Empordà.

Boira captada per la càmera web de Palamós la matinada del dissabte 14 de novembre. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 14 de novembre al Baix Empordà, trobem els 22,0 ºC de La Bisbal d'Empordà com a màxima més alta del dia, per contra, els 17,9 ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa. 

Pel que fa a la temperatura mínima, s'observen els 6,6 ºC de Monells com a valor més baix, per contra, els 13,0 ºC de Palafrugell es posicionaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 14 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

La Bisbal d'Empordà 22,0 ºC (6,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,8 ºC (7,0 ºC)., Monells 21,6 ºC (6,6 ºC)., Torroella de Montgrí 21,0 ºC (7,6 ºC)., Castell d'Aro 20,4 ºC (9,7 ºC).

Més fotos del passat dissabte 14 de novembre