Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 7 de novembre del 2020

El Parc Jordana (Cracòvia)



El Parc Jordana és un autèntic pulmó verd de la ciutat de Cracòvia (Polònia). Amb una extensió de 21,5 hectàrees, es troba ubicat a prop de l'estadi del Wisla de Cracòvia.
Aquesta zona d'esbarjo es va establir el 1889 com el primer parc públic d'aquesta ciutat i el primer del seu tipus a Europa. Antigament el lloc que ocupa era d'estinat a pastures per al bestiar.
El Parc Jordana està equipat amb diversos camps i pistes esportives per córrer i fer exercici, a més a més, també hi trobem un estany i establiments de menjar.

Aquest pulmó verd va ser creat pel metge i pioner de l'educació física, el doctor Henryk Jordan, amb l'ajuda del director de Parcs de la ciutat de Cracòvia, Bolsław Malecki. El concepte dels jardins del Parc Jordana es va fer molt popular a tota la Polònia d'entreguerres. Es van obrir jardins similars a Varsòvia, Płock, Kalisz i Lublin. 
El 1928 es va establir la Societat dels Jardins Jordana, per supervisar la construcció de totes les instal·lacions recreatives de país. 
Des del principi, el Parc Jordana va executar programes basats únicament en jocs i exercicis. Les classes van ser dirigides originalment per estudiants de les universitats de Cracòvia i el treball va ser supervisat personalment per Henryk Jordan. 

El centre del parc disposa d'un petit laberint circular format per carpins (Carpinus betulus) amb un massís de flors al centre. Des del 1907 s'hi van exhibir 45 busts de polonesos famosos realitzats pels escultors Alfred Daun i Michal Korpal. 
El 21 de juny de 1914, es va inaugurar un monument al fundador Henryk Jordan, dissenyat per Jan Szczepkowski, en el 25 aniversari de parc. 
Per desgràcia, durant la Segona Guerra Mundial el parc va ser devastat, però F. Łuczywo va salvar 22 bustos i el monument al seu fundador. Després de la guerra, l'àrea del parc es va ampliar i es van agregar nous camps de joc i instal·lacions esportives, inclòs un tobogan, un amfiteatre i pistes per a bicicletes. El punt central del parc és un estany artificial, un lloc ideal per remar amb barca i navegar amb bicicletes aquàtiques.