Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de gener del 2021

Diumenge 27 de desembre: la temperatura mínima cau en picat i paisatge gebrat

Un camp de colza ben gebrat en el Pla de sa Nau, el passat diumenge 27 de desembre a primeres hores del matí. 

Tot i que la temperatura màxima va remuntar un xic el passat diumenge 27 de desembre, la temperatura mínima va caure en picat i les gelades arribaren fins a la mateixa línia costanera.
L'advecció d'aire àrtic continental que havia entrat el dia anterior es va quedar estancat al damunt nostre. El cel ras de la matinada i l'absència de vent en aquelles hores, es van encarregar de fomentar una important pèrdua de calor per radiació.
Aquesta circumstància va permetre que el mercuri caigués de manera decidida i que pogués gelar fins arran de mar, especialment a prop de la desembocadura de les rieres (indret on es canalitza l'aire fred). 
En aquest sentit, es pot observar que a l'estació meteorològica de Palamós-Passeig del Mar, situada relativament a prop de la desembocadura de la riera Aubi, es va enregistrar una mínima de -0,1 ºC., a més a més, la bassa de la platja de Castell va aparèixer lleugerament glaçada, la qual cosa indica que allí també s'enregistraren 0 ºC o menys.  
D'altra banda, tot i que el nivell d'humitat relativa no fou gaire destacat (el dia abans havia fet tramuntana), els camps que envolten Palamós i Sant Joan van aparèixer coberts amb una fina capa de gebre, igual com els cotxes que hi havien estacionats en varis indrets.

Així mateix, encara que a la vila palamosina vàrem tenir una matinada marcats per la fred, no es pot comparar amb l'ambient gèlid que es respirà cap a l'interior de la comarca. El termòmetre va baixar encara més respecte el dia anterior (entre 1 i 2 ºC menys), amb la qual cosa les gelades es reforçaren deixant uns registres de rigurós hivern. Per exemple, destaquen els -4,7 ºC de mínima assolits a Monells, els -4,2 ºC de La Tallada d'Empordà o els -4,0 ºC de La Bisbal d'Empordà. 
Contràriament, la temperatura diürna va experimentar una lleugera remuntada en relació al dia anterior. Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 1,5 ºC més elevada (dissabte 26 de desembre 11,3 ºC i diumenge 27 de desembre 12,8 ºC). A Palamós l'ascens encara va ser més destacat, amb una màxima 2,8 ºC superior (dissabte 10,9 ºC i diumenge 13,7 ºC).

Totes aquestes dades termomètriques van anar lligades amb altres fenòmens meteorològics remarcables, amb la qual cosa es pot afirmar que aquella jornada dominical va ser molt entretinguda, meteorològicament parlant.
Tot i que el vent va brillar per la seva absència de matinada i durant bona part del matí, a partir de les 11:00h va començar a entrar vent de garbí aponentat o garbí terrer. El vent del SO i OSO es va anar reforçant amb el pas de les hores fins enregistrar una ratxa màxima de 61 km/h a La Fosca (72 km/h al Passeig del Mar) i una velocitat mitjana de 25-30 km/h a partir de les 21:00h. 
La ventada també va anar acompanyada per alguns altocúmuls lenticulars (un de molt extens cap a l'oest) i per l'aparició de mammatocúmuls molt fotogènics (vegeu anterior article).  

Un cotxe gebrat en el pàrquing del carrer Santiago Banyeres i Goday el passat diumenge 27 de desembre a primeres hores del matí.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 27 de desembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,7 ºC (13,3 ºC a La Fosca i 13,4 ºC al Passeig del Mar), mínima 1,3 ºC (0,4 ºC a La Fosca i -0,1 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: de matinada cel ras., al matí s'observaren de 5/8 a 6/8 Ci, Cs, Ac i As, alguns lenticulars,  a més d'alguns estrats mar endins., a la tarda van veure's de 6/8 a 8/8 Ac i As, extensos lenticulars cap a l'oest, mammatocúmuls, virga.
Vent: fins a les 11:00h s'aprecià vent del ONO a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h hi va haver vent del SO i OSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h s'aprecià vent del SO i OSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del SO i OSO, a 25-30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 61 km/h OSO a La Fosca i 72 km/h al Passeig del Mar. 
Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,46 metres a les 02:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 08:00h, de 1,41 metres a les 12:00h i de 3,4 metres a les 18:00h )., alçada màxima de l'onatge 6,02 metres a les 20:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1019 hPa, mínima 989 hPa. Humitat relativa màxima 79 %, mínima 39 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Albada amb cel rogenc i un xic de mar de fons el passat diumenge 27 de desembre.

La bassa de la platja de Castell es va glaçar lleugerament el passat diumenge 27 de desembre.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 27 de desembre al Baix Empordà, es veu que va pujar de manera més o menys destacada a quasi tot arreu, respecte el dissabte. 
Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 1,5 ºC més alta, a La Tallada d'Empordà pujà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,9 ºC. A La Bisbal d'Empordà hi va haver una excepció, amb una màxima 0,1 ºC inferior.  
A Palamós vàrem tenir una màxima 2,8 ºC superior. 
Els 13,7 ºC de Palamós van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,9 ºC de Sobrestany foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va baixar amb més o menys intensitat a tots els indrets que normalment analitzem, respecte el dia abans. 
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima descendí 1,8 ºC, a Castell d'Aro baixà 1,4 ºC i a Monells descendí 1,3 ºC. 
A Palamós hi va haver una mínima 5,5 ºC més baixa (dada dubtosa). 
Els -4,7 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 1,3 ºC de Palamós (nucli antic) es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 27 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Castell d'Aro 12,8 ºC (-2,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,0 ºC (-4,2 ºC)., Torroella de Montgrí 11,5 ºC (-3,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,2 ºC (-4,0 ºC)., Monells 11,1 ºC (-4,7 ºC). 

 Més fotos del passat diumenge 27 de desembre