Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 1 de gener del 2021

Els espectaculars mammatocúmuls del passat diumenge 27 de desembre


El passat diumenge 27 de desembre vàrem gaudir d'un autèntic espectacle nuvolós.
Coincidint amb la posta de sol, entre les 17:00h i les 17:30h, el cel es va engalanar amb un intrigant reguitzell de núvols d'aparença amenaçadora.
Aquestes curioses formacions nuvoloses que podeu a les imatges s'anomenen mammatocúmuls o mammatus i són un complement nuvolós, més que no pas un núvol en si mateix. 
Tot i que els mammatocúmuls apareixen habitualment acompanyant les encluses de tempesta, aquella jornada no es van formar cumulonimbus. En aquesta ocasió anaven lligats als altostrats que provenien d'un sistema frontal molt desgastat que viatjava ràpidament, a causa del vent intens de l'oest que bufava en altura. 
Altres condicionants que afavoriren l'aparició d'aquests mammatus fou el baix nivell d'humitat relativa que vàrem tenir, amb un mínim del 32 % a Palamós-La Fosca i un mínim del 20 % a Calonge., a més a més, el vent de component OSO i SO va ser molt destacable, assolint una velocitat mitjana de 25-30 km/h, ratxa màxima 72 km/h. També cal destacar que el radar meteorològic va detectar traces de precipitació en forma de virga.  

Aquestes curioses protuberàncies en forma de mamma apareixen a les bases de diferents gèneres de núvols: cirrus, cirrocúmuls, altocúmuls, altostrats, estratocúmuls i cumulonimbus.
Es formen per la confluència d'aire fred saturat descendent (més pesat) i ja més estable, procedent del mateix núvol, amb aire càlid inestable ascendent (més lleuger). Aleshores, la base del núvol amb mammatus marca la frontera entre un aire estable i fresc, dins del propi núvol, i un aire inestable i càlid
que ascendeix.
No obstant això, no és l'única teoria existent sobre la seva formació. Sembla ser que també es poden formar amb forts corrents de vents horitzontals en certs nivells (cisallament), els quals impedeixen la precipitació i els hi donen aquesta forma tan característica.
La presència de mammatus, encara que tot sovint està associada a la presència de núvols tempestuosos, no vol dir que vagin acompanyats d'abundants precipitacions. Habitualment la part més activa de la tempesta que els forma es troba allunyada del lloc on apareixen els mammatocúmuls.

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat diumenge 27 de desembre a les 17:00h. Veiem el front que ens va creuar.

Imatge del radar meteorològic del passat diumenge 27 de desembre a les 17:00h. Veiem presència de virga al damunt nostre.