Posta de sol amb boira a la badia de Palamós el passat dimarts 17 de maig.
El passat dimarts 17 de maig vàrem gaudir d'un bonic espectacle meteorològic durant la posta de sol.
La típica boira d'advecció o boira marina que s'havia observat al llarg de bona part de la jornada mar endins, va voler tocar terra ferma a la tarda-vespre. Aquest fet va coincidir amb la posta de sol, la qual cosa creà un efecte visual molt reixit que cridà l'atenció de moltes persones.
Es podia veure com una mena de paret de núvols baixos del gènere Stratus, que es menjava el paisatge en qüestió de pocs minuts, mentre anava avançant cap a la façana marítima de la vila palamosina i de Sant Antoni de Calonge.
La badia de Palamós i el paisatge que l'envolta desaparegué com per art de màgia i es crearen escenes fantasmagòriques.
Aquest fenomen conegut tècnicament com a boira d'advecció, és molt típic de la primavera i principis d'estiu. Succeeix pel fort contrast entre l'aigua freda del mar i l'arribada d'una massa d'aire molt càlid que es mou en paral·lel a la superfície.
Sol aparèixer gràcies a la persistència de l'estabilitat atmosfèrica sobre el Mediterrani. Això fa que hi hagi una capa d'aire sobre el mar que absorbeix la humitat., a més a més, cal que el vent sigui molt feble.
Quan l'aire relativament càlid i humit es desplaça sobre un mar fred, aquesta massa d'aire es refreda per la part inferior, la més pròxima a la superfície, de manera que n'augmenta encara més la humitat fins a arribar a condensar-se en forma de boira.
Tot i que el fenomen es pot observar en qualsevol època de l'any, normalment es produeix entre març i juny, quan l'aigua del mar està fresca.
Palamós ocult per la boira el passat dimarts 17 de maig a la tarda-vespre.
Imatge del satèl·lit Meteosat que detecta la boira el passat dimarts 17 de maig a les 18:00h. Veiem petits bancs de boira de mar al davant de la Costa Brava. També es veu un banc de boira molt gran a l'est de Menorca.
En un altre ordre de coses, cal destacar que el petit descens que va experimentar la temperatura durant el dia anterior va durar ben poc.
El temps assolellat i, sobretot, la presència d'una bombolla d'aire càlid tropical continental inusualment potenta per l'època de l'any (iso de 18,2 ºC a 850 hPa), van fer pujar el mercuri amb força cap a l'interior.
Tot i que no va bufar el garbí, a La Bisbal d'Empordà enregistraren 28,2 ºC de temperatura màxima, a Torroella de Montgrí 25,3 ºC i a LaTallada d'Empordà 25,0 ºC.
A Palamós, com sempre, l'aire fresc del mar va frenar la temperatura, amb 19,3 ºC.
Més dades meteorològiques del passat dimarts 17 de maig: Temperatura mínima 15,3 ºC.
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 St, boira a sobre el mar tocant terra de manera esporàdica., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 8/8 St, boira de mar entrant cap a terra, sobretot al vespre.
Vent: fins les 08:30h vent de direcció ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., llavors vent de direcció ENE, NE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SSE, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del S, SSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h ESE (31 km/h a La Fosca). Mar arrissada. Mar endins onatge sig. de 0,23 m a les 08:00h, de 0,35 m a les 12:00h i de 0,23 m a les 20:00h. Alçada màxima 0,53 m a les 11:00h. Humitat del 83 al 95 %. Pressió atmosfèrica màxima 1019 hPa, mínima 1016 hPa.
Més fotos del passat dimarts 17 de maig amb la boira com a protagonista