La pluja va tornar a passar de llarg durant el passat dimecres 4 de maig.
Seguint amb la tònica general de les darreres setmanes, la inestabilitat atmosfèrica va ser molt poc profitosa, pel que fa a generar precipitacions, malgrat continuar sota els efectes d'un embossament d'aire fred en altura. De fet, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, a uns 5.500 m hi havia l'isoterma de -19 ºC.
La pertorbació en altura també va acabar tenint un clar reflex en superficie, però la baixa es va situar al nord d'Àfrica, lluny de nosaltres. La mateixa pertorbació, tot i no afectar-nos directament, va generar una línia d'inestabilitat al davant de la costa catalana, però el front de núvols va lliscar mar endins amb tota la parsimònia del món.
Des de Palamós es podia veure un cel de grop no gaire lluny de la costa, amb cortines de precipitació que es passejaven per davant del litoral, sense entrar en terra. No obstant això, a la tarda-vespre es va observar un celatge molt amenaçador a sobre nostre i, fins i tot, també van aparèixer mammatus.
Tal com succeix habitualment, la presència de mammatus ja ens indicava que no plouria pas, malgrat la seva aparença.
Els mammatus, mamma o núvol mastodòntic, és un terme meteorològic aplicat a un patró de cèl·lula que amuntega masses de núvols a la base de cúmuls o cumulonimbus, però també en altocúmuls, altoestrats, estratocúmuls i cirrus.
El seu color és gris blavós i també poden tenir una coloració vermellosa o daurada a la posta de sol.
Els mammatus poden persistir des de minuts a hores, difuminant-se i desapareixent en aquest temps. Només apareixen on hi ha fenòmens d'oclusió, per la qual cosa el núvol de tempesta (generalment, un cumulonimbus) queda aïllat en altura, sense corrents ascendents ni descendents importants. Això fa que la caiguda de gotes d'aigua es vegi impedida per l'aire extremadament sec i càlid que ascendeix lleugerament fins a certa altura impedint la formació de pluja.
Aquest procés pot desencadenar un fenomen de pluja feble que no arriba a la superfície terrestre, conegut com a virga.
Els mammatus units als cumulonimbus, poden estar a més de 35 km lluny d'on descarrega la tempesta.
Aquests curiosos núvols apareixen quan en nivells baixos-mitjans de l'atmosfera hi ha força humitat, i existeix una inestabilitat mitjana-alta. No obstant això, en una capa inferior hi trobem un aire molt sec. Aleshores, un corrent ascendent, encara que molt feble, ha de passar, modelant les típiques formes dels mammatus.
Aquestes formacions van ser descrites el 1894, per William Clement Ley.
És molt comú que en les tempestes productores de mammatus es donin forts corrents ascendents i molt aparat elèctric; els pilots dels avions han d'evitar escrupolosament travessar tempestes amb mammatus.
En un altre ordre de coses, la temperatura màxima es va recuperar lleugerament a Palamós, amb 19,1 ºC (el dia abans hi havien 17,2 ºC), gràcies a la presència de vent de component nord, a les clarianes del matí-migdia i per la presència de l'isoterma de 8,1 ºC a 1.500 m.
A la resta del Baix Empordà hi van haver 21,0 ºC a La Tallada d'Empordà, 20,9 ºC a La Bisbal d'Empordà, 20,7 ºC a Castell d'Aro i 20,2 ºC a Torroella de Montgrí.
Més dades meteorològiques del passat dimecres 4 de maig: Temperatura mínima 10,9 ºC.
Estat del cel amb molta variabilitat., al matí s'observaren de 3/8 a 5/8 Ci i Ac, cel amb cabretes, a més de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda hi van haver de 0/8 a 4/8 Ci, As i Ac, a més de 4/8 a 8/8 Cu i Sc, mammatus, virga.
Vent: fins les 09:30h vent de direcció NO, NNO i N, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., llavors vent del NNO, NO i N, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del NNE, NNO i N, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del NE, NNE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima 32 km/h NNE. Mar arrissada o marejol a les hores centrals, mar plana al vespre. Mar endins onatge sig. de 0,23 m a les 08:00h, de 0,82 m a les 12.00h i de 0,35 m a les 20:00h. Alçada màxima 1,75 m a les 06:00h. Humitat del 64 al 90 %. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1018 Pa.