Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de juny del 2022

El maig més càlid mesurat a Catalunya


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de maig s'ha de qualificar de molt càlid a bona part de Catalunya, amb anomalies de +4 °C a punts del Prepirineu i sectors elevats del prelitoral i del litoral.

Ha estat un mes sec a gran part del país i molt sec a l'extrem nord-est, ponent i Prepirineu occidental. Ha estat normal a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu central i occidental i plujós al sud del Montsià.

El mes de maig va començar amb una configuració ciclònica amb precipitació general a Catalunya, però a partir del dia 4 una dorsal anticiclònica va ser present durant gran part del mes, inhibint el pas de pertorbacions i amb una temperatura elevada com a conseqüència de la massa d'aire d'origen tropical que va afectar la península Ibèrica. L'episodi més destacat del maig d'enguany va ser l'episodi que es va produir entre els dies 18 i 23, amb una calorada insòlita en un mes de maig.

Un total de 90 dels 152 punts de mesura de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades van registrar la temperatura més alta de la seva sèrie de maig.

La temperatura més alta registrada a Catalunya en un mes de maig era de 38,2 ºC, mesurada a Vinebre (Ribera d’Ebre) el 12/05/2012. El dia 22 aquest valor es va superar a diversos sectors del prelitoral i de ponent: 38,5 ºC a Castellbisbal (Vallès Occidental) i a Anglès (la Selva); 38,4 ºC a Baldomar (Noguera), al Pantà de Siurana (Priorat) i a Martorelles (Vallès Oriental);  i 38,3 ºC a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

L'Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola (411 m d'altitud), va mesurar la temperatura més alta de maig de la seva sèrie de 109 anys (1914-2022). Els 34,4 ºC del dia 22 van superar molt clarament els 33,4 ºC del 31 de maig de 2001.

Les estacions de la XEMA tenen unes sèries de fins a 30 anys de dades i permeten concloure que aquesta ha estat la calorada de maig més important de les últimes dècades, sobretot a l'interior i al prelitoral, amb l'excepció de les Terres de l'Ebre, l'Empordà i zones pròximes. Supera els valors extrems i l'extensió de la calor dels episodis del 13-14 de maig del 2015 i 28-31 de maig del 2001.

Pel que fa a la precipitació, tan sols caldria destacar dos episodis: el 3 de maig, amb quantitats al voltant dels 40 mm a les immediacions del massís dels Ports, i les tempestes dels dies 24 i 25 de maig amb quantitats per sobre dels 50 mm al Prepirineu oriental i punts del prelitoral Central. Cal destacar que durant aquests dos dies de finals de maig va nevar a l'alta muntanya, amb més de 10 cm al Pirineu occidental.

Maig molt càlid a gran part de Catalunya

El mes s'ha de qualificar de molt càlid a bona part de Catalunya, amb anomalies de +4 °C a punts del Prepirineu i sectors elevats del prelitoral i del litoral. Ha estat el maig més càlid que s'ha mesurat a Catalunya, superant els precedents força recents de 2020, 2015 o 2009. Pel que fa a les principals sèries centenàries del país, l'Observatori de l'Ebre (Roquetes, el Baix Ebre) ha mesurat 22,0 ºC de temperatura mitjana, 3,8 ºC per sobre de la mitjana 1961-1990 i 0,2 ºC per sobre de l'anterior maig més càlid de la sèrie (21,8 ºC el maig de 2020). A l'Observatori Fabra de Barcelona l'anomalia ha estat molt més marcada, ja que la temperatura mitjana de maig ha estat de 20,8 ºC, superant en 4,9 ºC la mitjana 1961-90 i en més d'1 ºC l'anterior rècord (19,4 ºC l'any 2020).

Un mes sec a Catalunya

Ha estat un mes sec a gran part del país i molt sec a l'extrem nord-est, ponent i Prepirineu occidental. Ha estat normal a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu central i occidental i plujós al sud del Montsià.

Gran part de les estacions gestionades pel SMC han recollit menys de 50 mm, quantitats insuficients per superar la precipitació mitjana d'un mes que climàticament pot superar perfectament els 50 mm a bona part del país i més de 100 mm a àmplies àrees del Pirineu i del Prepirineu, provocades pel pas de pertorbacions encara fredes quan la temperatura comença a ser elevada. El maig d'enguany s'ha caracteritzat per una inhibició d'aquestes en relació amb les condicions anticiclòniques dominants.

Irradiació solar alta al Prepirineu, quadrant nord-est i sud de Catalunya

La irradiació solar global ha estat per sobre dels valors normals de maig al Prepirineu, quadrant nord-est i al sud de Catalunya. A la resta del Principat els valors han estat normals.

Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/421939/el-maig-mes-calid-mesurat-a-catalunya