Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de novembre del 2023

4 i 5 de novembre: un cap de setmana marcat pel vent

Maregassa a la badia de Palamós aquest passat dissabte 4 de novembre.

Aquest cap de setmana que acabem d'acomiadar ens ha portat una nova ventada, després que el vent baixés d'intensitat el passat divendres 3 de novembre.
El pas de la borrasca Domingos per la façana atlàntica d'Europa, va generar una intensificació del garbí a la badia de Palamós al llarg del dissabte 4 de novembre.
El vent del sud i sud-oest va assolir una velocitat mitjana de 25-30 km/h al matí, i uns 35-40 km/h a la tarda, ratxa màxima 79 km/h.
Com era d'esperar, l'estat de la mar també es va veure molt alterat, amb maregassa a la badia palamosina, mar de fons i mar de vent del sud-oest. 
Segons la boia del cap de Begur, mar endins s'apreciava un onatge significant de 3,63 m a les 20:00h i una alçada màxima de 7,66 m a les 20:00h.

Així mateix, l'arribada de les restes d'un front desgastat va deixar-nos el cel tapat durant la primera meitat de la jornada, però sense precipitacions. Majoritàriament s'observaren As i Ac, de 5/8 a 7/8, amb algun Cu anecdòtic de 0/8 a 2/8.
En relació a la temperatura, aquesta fou bastant normal per l'època, amb 19,4 ºC de màxima i 10,2 ºC de mínima. 
Pressió màxima 1002 hPa, mínima 990 hPa. Humitat del 53 al 85 %.

La ventada del dissabte va continuar amb força durant la matinada de diumenge, però el vent va girar cada cop més a component oest.
Cal destacar que el vent de ponent sol aparèixer en comptades ocasions a la nostra zona, i quan ho fa genera molt rebombori.
El vent del O, OSO i SO que bufà de matinada, va assolir uns 25-30 km/h de mitjana, ratxa màxima 61 km/h. La ventada va afectar alguns arbres que no estan acostumats a rebre l'embat del vent d'aquesta direcció, i es trencà alguna branca de gran tamany, tal com podeu veure a la foto de més avall.

Al matí dominical, el vent va anar molt a la baixa i només aparegué garbí a uns 10-15 km/h de mitjana. A partir del migdia entrà gregal, a uns 10-15 km/h.
Un fet força remarcable d'aquest canvi en la direcció del vent, va ser l'aparició de mar creuada. La mar de fons del sud-oest que encara quedava, amb maror o forta maror, va coincidir amb la presència de mar de vent del nord-est, fent molt perillosa la navegació. 
Segons la boia del cap de Begur, mar endins hi hagué un onatge sig. de 3,52 m a la 01:00h i d' 1,52 m a les 23:00h, alçada màxima 5,88 m a les 03:00h. 

Si mirem la temperatura d'aquest diumenge 5 de novembre, s'observà una màxima de 20,4 ºC i una mínima de 13,6 ºC. Humitat del 39 al 67 %. Pressió màxima 1009 hPa, mínima 992 hPa. Cel bàsicament serè. 

 
Una gran morera del pla de Sant Joan va patir els efectes de les ventades aquest passat cap de setmana. Foto de Joan Comalada.

 
Recull d'imatges del passat dissabte 4 de novembre