Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de juny del 2024

Balanç climàtic de maig molt contrastat

Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de maig ha estat termomètricament normal a Catalunya, amb lleugeres anomalies negatives al nord de Catalunya i positives a l'extrem sud.

El cinquè mes de l'any ha estat sec i molt sec a punts del prelitoral i litoral sud i de la plana de Lleida. En canvi, ha estat plujós al quadrant nord-est i alguna zona del Pirineu occidental, i molt plujós a l’Alt Empordà, nord del Baix Empordà i extrem nord del Gironès.

Meteorològicament, el mes de maig ha estat caracteritzat per una circulació zonal (corrent de l’oest a les capes mitjanes de la troposfera) molt pertorbada amb continues ondulacions que han afavorit els pas de sistemes frontals molt marcats i acompanyats d’aire fred en altura (aproximadament a 5.500 metres). Aquest fet ha provocat precipitació a la meitat nord del territori que juntament amb una temperatura més alta en superfície a la segona part del mes, pròpia d’altra banda del mes de maig, ha estimulat la formació de fenòmens meteorològics violents com tempestes amb una intensitat de precipitació elevada i acompanyades de pedra. Fins i tot, cal assenyalar la formació d’un tornado el dia 16 de maig entre les localitats de Cabanes i Masarac a l’Alt Empordà. El treball de camp que el Servei Meteorològic de Catalunya va dur a terme l’endemà de l’episodi ha permès estimar que va ser d’intensitat IF1,5 segons l’escala internacional de Fujita (180 km/h ± 20%). Feia sis anys que no hi havia un tornado a l’Alt Empordà, des del gener del 2018.

Precipitació els dies 1 i 2 de maig

Un primer front va creuar el Principat entre els dies 1 i 2de maig amb aire molt fred al seu centre. Va provocar precipitació al terç nord i extrem sud del país, i va afectar especialment el Baix Empordà i la Garrotxa on puntualment es van superar els 50 mm. Es van enregistrar fins a 63,2 mm a Verges (el Baix Empordà), a Maià de Montcal (la Garrotxa) es van mesurar 52,5 mm, i 51,6 mm a la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà). A l’Alt Empordà les quantitats van ser entre 20 i una mica més de 30 mm.

Neu al Pirineu els dies 7 i 8 de maig

El fet més destacat del front que va creuar el país entre els dies 7 i 8 de maig va ser la nevada que va afectar gran part del Pirineu, acumulant entre 2 i 20 cm de neu nova, especialment al Pirineu occidental, donades les característiques del front atlàntic que ens va visitar. Cal destacar els 20 cm a Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà, els 14 cm a Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà, els 13 cm al Lac Redon (2.247 m) a la Val d’Aran, o els 10 cm Sasseuva (2.228 m) a la Val d’Aran.

Tempestes del dia 14 al 16 de maig

Un altre front de característiques molt semblant al dels dies 1 i 2, va provocar una tongada de tempestes entre els dies 14 i 16 de maig que van deixar quantitats per sobre dels 30 mm al quadrant nord-est, prelitoral Central i arribant a tocar la línia de la costa de Barcelona i Tarragona. Entre les quantitats de precipitació més destacades: els 49 mm a Constantí (el Tarragonès), els 45,7 mm de Castellar del Vallès (el Vallès Occidental), o els 39,7 mm de Vilobí d’Onyar (la Selva).

Tempestes els dies 20 i 21 de maig del 2024

Associades a un altre front fred, es van produir tempestes que novament van quedar concentrades al quadrant nord-est del país i molt especialment a l’Alt Empordà, destacant els 43,6 mm registrats a Lliurona i els 40,4 mm a Pantà de Darnius - Boadella.

Tempestes el dia 30 i 31 de maig del 2024

El mes va acabar amb un altre front fred que va provocar tempestes i van descarregar amb força al Prepirineu oriental, especialment al Berguedà, el Lluçanès, Osona i el Ripollès. Es van recollir més de 30 mm de precipitació; es van superar els 50 mm a Castellar de n’Hug (el Berguedà), on es van mesurar 56,9 mm, i el llindar dels 40 mm a Orís (Osona) amb 43,5 mm, al Pantà de Sau (Osona) amb 42,5 mm, a Les Llosses – la Riba (el Ripollès) amb 42,0 mm, i finalment 40,1 mm a Roda de Ter (Osona).

Maig fred a la meitat nord de Catalunya i càlid a la resta del país

El maig ha estat termomètricament normal a Catalunya, amb lleugeres anomalies negatives al nord de Catalunya i positives a l'extrem sud.

El mes ha estat molt contrastat tèrmicament, però a diferència del mes anterior, que va ser càlid la primera quinzena i fred la segona, en aquesta ocasió el contrast ha estat en la distribució espacial, que ha estat marcada entre el nord i el sud del territori, en relació amb els fronts freds que han afectat la part septentrional del país.

Plujós al quadrant nord-est i molt plujós a l’Alt Empordà

El mes de maig ha estat sec i molt sec a punts del prelitoral i litoral sud i de la plana de Lleida. En canvi, ha estat plujós al quadrant nord-est i alguna zona del Pirineu occidental, i molt plujós a l’Alt Empordà, nord del Baix Empordà i extrem nord del Gironès.

Cal recordar que el mes de maig és, climàticament, un mes plujós, amb mitjanes per sobre dels 40 mm a tot Catalunya amb un gradient de sud a nord marcat, per sobre dels 80 mm al Prepirineu i dels 100 mm al Pirineu (destacar el màxim del país amb 154,4 mm a Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà). L’arribada de fronts freds a les nostres contrades, interacciona amb la temperatura més elevada al vessant mediterrani de la península Ibèrica, afavorint la formació de tempestes i precipitació que pot ser intensa.

D’aquesta manera, si bé el mes de maig ha deixat registres per sobre dels 40 mm a gran part de la meitat nord del país i dels 80 mm al Prepirineu i més de 100 mm al Pirineu (126,8 mm a Certascan (2.400 m) com a exemple), aquestes quantitats no han estat suficients per a arribar a la mitjana climàtica quedant un mapa d’anomalies amb predomini dels colors groguencs, ataronjats, i els vermellosos al sud. Tan sols les quantitats abundants que ha registrat el quadrant nord-est, especialment l’Empordà, han aconseguit superar la mitjana climàtica.

Irradiació solar per sota de la normal al terç nord de Catalunya

La irradiació solar global ha estat per sota de la normal al terç nord de Catalunya, punts de la plana de Lleida i serra del Port. Ha estat per sobre a l’altiplà Central i al litoral Sud. A la resta el mes s’ha de qualificar de normal.

Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç:  https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/612822/balanc-climatic-de-maig-molt-contrastat