Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 d’octubre del 2024

Setembre fred i extremament plujós al litoral Sud

 


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de setembre ha estat fred, especialment a l’altiplà Central. En canvi, ha estat lleugerament càlid als dos extrems del litoral.

El novè mes de l'any ha estat plujós o molt plujós a gran part de la meitat occidental del territori i extremament plujós al litoral Sud. El quadrant nord-est, a excepció del litoral Central, ha estat majoritàriament sec, i molt sec a la plana interior de l’Empordà.

Meteorològicament, durant el mes de setembre la circulació atmosfèrica ha estat molt pertorbada amb una ondulació molt marcada a l’Europa occidental, fet que ha facilitat el pas de diverses borrasques a les nostres contrades que, pel seu caràcter majoritàriament atlàntic, han impactat sobretot a la meitat occidental de Catalunya.

Precipitació els dies 3 i 4 de setembre

El primer episodi de pluja extensa de la tardor va afectar Catalunya entre els dies 3 i 4 de setembre de 2024. L’episodi de precipitació va ser provocat per l’arribada d’un solc a nivells mitjans i alts de la troposfera, associat a una profunda depressió que el dia 4 es trobava centrada a les illes Britàniques.

La precipitació va ser general a Catalunya, amb acumulacions de 20 a 50 mm a gran part del país i més de 50 mm a sectors de Ponent, de la Catalunya Central i del sud, així com a punts del Maresme, el Vallès Oriental i la Garrotxa. En canvi, la pluja va ser minsa, inferior a 5 mm, a l’Alt Empordà.

Cal destacar els més de 75 mm que es van enregistrar a la Granadella (les Garrigues) amb 87,5 mm, els 76,4 mm a Cervera (la Segarra), i els 75,8 mm a la Palma d’Ebre (la Ribera d’Ebre).

Al conjunt de Catalunya, el dia 4 va ser el dia més plujós des del 29 d’abril d’enguany, però l’episodi de pluja va ser especialment rellevant a sectors del sud i de Ponent que tenen una pluviometria anual escassa i que en alguns casos havien rebut menys de 50 mm de pluja al llarg de l’estiu. A diversos sectors de Ponent, la jornada del dia 4 va ser la més plujosa dels últims 5 anys, des del 22 d’octubre de 2019.

En alguns casos la pluja va caure amb intensitat forta i es van arribar a registrar més de 20 mm en 30 minuts a la meitat sud de Catalunya, amb 34,3 mm en 30 min a Granollers (Vallès Oriental) dimecres al vespre com a valor més elevat de les estacions de la XEMA.

Tempestes del dia 6 al 8 de setembre

A conseqüència d’una pertorbació ben marcada als nivells mitjans de la troposfera i baixes pressions en superfície, Catalunya va patir un episodi de tempestes fortes, localment amb calamarsa, entre els dies 6 i 8 de setembre, especialment al litoral i prelitoral, amb acumulacions abundants de precipitació per sobre dels 80 mm a: 123,0 mm a Montblanc (la Conca de Barberà); 95,6 mm a Querol (l’Alt Camp); 90,2 mm a Arenys de Mar (el Maresme); i 81,8 mm a la Roca del Vallès – ETAP Cardedeu (el Vallès Oriental).

Precipitació del 17 al 24 de setembre

Del 17 al 24 de setembre la pluja va ser freqüent, però irregular a Catalunya, amb aiguats de 50 a 100 mm a punts del litoral, sobretot al sud, on al Baix Ebre es van registrar més de 200 mm. L’episodi de xàfecs irregulars va ser provocat per una depressió a nivells mitjans i alts, en evolució retrògrada des de Centre-Europa.

Els aiguats més intensos al sud del país van caure entre el 17 i el 21, del 19 al 21 la pluja també va ser molt abundant al Pirineu occidental, amb més de 100 mm a l’Alta Ribagorça i la Vall Fosca, mentre que entre els dies 22 i 23 van ser més destacats a punts de l’Empordà i del litoral Central. Cal destacar els 244,9 mm a l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre), els 198,2 mm als Alfacs (el Montsià), o els 160,3 mm a Viu de Llevata (l’Alta Ribagorça).

En alguns casos la pluja va caure amb intensitat forta, amb quantitats pròximes als 100 mm en un sol dia i molt localment més de 40 mm en 30 minuts: 42,0 mm a l’Ametlla de Mar el dia 17; 40,6 mm a Lladurs (el Solsonès) el dia 19; 41,0 mm a Tarragona – Complex Educatiu (el Tarragonès) el dia 20; finalment el dia 22 es van registrar 52,0 mm a Castell d’Aro (el Baix Empordà) i a Malgrat de Mar (el Maresme), i 41,4 mm a Espolla (l’Alt Empordà).


Setembre fred

El setembre ha estat fred, especialment a l’altiplà Central i Pirineu occidental. En canvi, ha estat lleugerament càlid a la major part de la franja litoral.

Aquestes anomalies han estat fruit del pas de pertorbacions que anaven acompanyades d’aire relativament fred per a l’època de l’any.

Al conjunt de Catalunya ha estat el setembre més fresc des de l'any 2017 i en alguns punts del Pirineu cal remuntar-se fins al 1996 per trobar-ne un de més fred. Curiosament, a molts dels sectors litorals on el setembre ha resultat normal o lleugerament càlid, també ha estat el més fresc des del 2017.

Setembre extremament plujós al litoral Sud

El mes de setembre ha estat plujós o molt plujós a gran part de la meitat occidental del territori i extremament plujós al litoral Sud. El quadrant nord-est, a excepció del litoral Central, ha estat majoritàriament sec, i molt sec a la plana interior de l’Empordà.

Ha estat el setembre més plujós almenys dels últims 20 anys a punts del Pirineu occidental, Ponent i Terres de l'Ebre, si bé curiosament, a Portbou ha estat el setembre més sec de tota la sèrie de 26 anys.

Aquesta anomalia de la precipitació ha estat causada pel caràcter majoritàriament atlàntic de les pertorbacions que ens han visitat durant el setembre d’enguany.

Irradiació solar per sota de la normal

La irradiació solar global ha estat per sota de la normal climàtica a gran part de Catalunya, especialment a àmplies zones del litoral i prelitoral Central i del Pirineu i Prepirineu.

Per llegir l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/642402/setembre-fred-i-extremament-plujos-al-litoral-sud

dimarts, 8 d’octubre del 2024

Les pluges de setembre són generoses a les Gavarres marítimes

Font del Molí Cremat a la vall dels Molins.

Tal com podeu observar en els vídeos que he fet recentment, les pluges esdevingudes durant el passat mes de setembre han tingut un impacte molt positiu en les reserves d'aigua de les Gavarres marítimes, al sud del Baix Empordà.
La vall dels Molins, situada a cavall dels municipis de Calonge i Sant Antoni, Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro i S'Agaró, ha rebut unes quantitats molt significatives de precipitació. Aquest fet ha revifat alguna font d'aquest sector i ha aportat un lleu cabal en alguns dels torrents tributaris de la riera dels Molins.

Si mirem algunes de les estacions meteorològiques properes a aquesta zona, trobem que al llarg del mes de setembre s'han acumulat 142,2mm a Calonge-Vall dels Molins, 119,7mm a Cabanyes, 97,8mm a Calonge i 92,4mm a Romanyà. Tenint en compte que la mitjana de precipitació de setembre de Calonge en els darrers 41 anys és de 66,3mm (dada de Calonge-meteoweb.com), podem afirmar que el mes de setembre ha sigut plujós en tota aquesta àrea. 

D'altra banda, si encara anem més a prop, veiem que a Palamós-barri Vell s'hi han acumulat 69,8mm i a Palamós-la Fosca 83,8mm, unes dades molt destacades, tenint en compte que la mitjana climàtica de precipitació del novè mes de l'any a Palamós és de 70,5mm.
 
Un torrent tributari de la riera dels Molins.

diumenge, 6 d’octubre del 2024

L' octubre comença amb cel rogent i algunes pluges

 Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.

Cel rogent, pluja o vent. Aquest famós refrany s'ha complert amb escreix en aquest començament del mes d'octubre.
El passat dimarts 1 d'octubre va iniciar-se i va acomiadar-se amb una albada i una posta de sol amb cel rogent.
L'arribada de les restes d'un front provinent de l'oest, va portar-nos nombroses franges de núvols alts i mitgencs que donaren unes tonalitats rogenques i carbasses molt boniques.

Aquest cel rogent, la presència del garbí i la devallada de la pressió atmosfèrica, eren un clar indicatiu del canvi de temps que havia d'arribar l'endemà. El primer jorn del mes d'octubre portà una garbinada que deixà una ratxa màxima de 56km/h a la badia de Palamós. També es va observar una progressiva devallada de la pressió en superfície, amb un màxim de 1018hPa i un mínim de 1009hPa.
El vent del sud-oest va deixar una altra jornada de calor estiuenca a l'interior de la comarca i de la demarcació. A Banyoles van tenir 31,1C° de màxima, a Navata 30,2°C, a la Bisbal d'Empordà 29,8°C i a Verges també 29,8°C. 

Així mateix, al dia següent, l'arribada d'un solc d'aire fred en altura i la formació d'una baixa, va generar una situació de pluges generals que ens afectaren entre el vespre del dia 2 i la matinada del dia 3 d'octubre. Tot i no deixar grans quantitats, la pluja va caure molt bé i de forma pausada. En total, a la Pietat van anotar-se 17,3mm, a Sant Joan-nucli antic 13,5mm, a la Fosca 13,0mm i a Palamós-nucli antic 11,4 mm.
A Calonge hi trobem 18,3mm a la Vall dels Molins, 17,2mm a Sant Daniel, 15,8mm al Puigsesforques i 13,4mm a Calonge-Eixample.
A Vall-llobrega 15,0mm al Raval de Mar.
D'altra banda, amb l'allunyament de la pertorbació cap a Itàlia, es va donar una entrada transitòria de vent del nord que bufà durat el matí del dijous 3 d'octubre, assolint una ratxa màxima de  66km/h. 
Aquest canvi de situació meteorològica, també va renovar la massa d'aire que hi havia al damunt nostre i quedà un ambient més propi d'aquestes dates, amb 22,2 ºC de màxima i 13,9ºC de mínima.


Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.
Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.

dissabte, 5 d’octubre del 2024

Visita virtual al refugi de la Guerra Civil del pati de l'escola La Vila

 

L’Ajuntament de Palamós ha publicat aquesta setmana el model 3D del refugi de la Guerra Civil ubicat al pati de l’Escola La Vila. Aquest projecte, accessible mitjançant la plataforma Giravolt de la Generalitat de Catalunya, permet realitzar una visita virtual detallada a aquest espai històric. Els visitants poden explorar tots els racons del refugi, que conserva dos dels quatre accessos originals i compta amb més de cent metres de galeries subterrànies excavades manualment a la roca. Aquestes galeries, situades a uns 2,5 metres de profunditat, combinen túnels de pedra granítica amb zones estabilitzades amb murs de ceràmica. 

La plataforma Giravolt ha estat l’encarregada de digitalitzar amb tecnologia 3D aquest element històric. Aquest projecte és part d’una iniciativa més àmplia de l’Ajuntament de Palamós per promoure el coneixement del patrimoni local vinculat a la Guerra Civil. L’estudi geològic previ va concloure que, per motius de seguretat, no és possible obrir al públic aquest refugi. Les humitats i la inestabilitat del terreny fan que l’espai no compleixi les condicions necessàries per a les visites físiques. Malgrat això, l’Ajuntament ha optat per l’ús de la tecnologia 3D per fer accessible aquest patrimoni a través d’una visita virtual detallada. 

Aquesta acció forma part del pla director de l’Ajuntament de Palamós per a la conservació i difusió dels refugis de la Guerra Civil presents al municipi. A més del refugi de l’Escola La Vila, el pla també inclou les galeries del parc del Molí de Vent, que es van utilitzar durant el conflicte com a defenses costaneres per protegir el port de Palamós dels atacs marítims. L’Ajuntament treballa actualment en la restauració d’aquestes galeries amb l’objectiu de reobrir-les al públic en el futur. 

Acompanyant el model 3D, els tècnics de l’Àrea de Patrimoni i el Servei d’Arxiu Municipal han preparat textos explicatius disponibles en català, castellà i anglès, que ofereixen una visió històrica de l’espai i detallen el paper dels refugis en la defensa passiva de la població durant la Guerra Civil. Els usuaris de la visita virtual poden explorar fins a 17 punts informatius que expliquen la funció i l’ús del refugi. Aquest refugi, com molts altres construïts durant la Guerra Civil, va ser vital per a la protecció de la població civil de Palamós. La seva ubicació estratègica i la condició de port feien de la ciutat un objectiu freqüent dels bombardejos franquistes, tant per mar com per aire. Els refugis es van convertir en una infraestructura clau per a la seguretat de la ciutadania davant els atacs continus.

dijous, 3 d’octubre del 2024

Núvols de vent del passat 16 de setembre

Altocumulus lenticularis observats des de Calonge el passat dilluns 16 de setembre.

El passat dilluns 16 de setembre, es va poder observar una gran profusió de núvols de vent o Altocumulus lenticularis.
Des de bon matí i fins poc després del migdia, l'espectacle de núvols allargassats i en forma de llentia dominà els nostres celatges de forma elegant.
L'efecte foehn esdevingut aquella jornada es va fer notar de valent a l'Empordà, coincidint amb una situació de tramuntana, la qual arribà ben reescalfada després de creuar els relleus muntanyosos del Pirineu oriental.
A Palamós, a part del bonic cel que es va veure, el vent reescalfat del nord, altrament conegut com a "tramuntana cremadora", donà una màxima de 29,1ºC al barri Vell de Palamós i 29,6ºC a la Fosca, tal com ja vaig avançar en un anterior post. 
La ratxa màxima de vent assolí 61km/h i la humitat relativa va passar d'un màxim del 70% a un mínim del 19%.
Altocumulus lenticularis observats des de Sant Joan de Palamós el passat dilluns 16 de setembre.