Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 d’octubre del 2024

L' octubre comença amb cel rogent i algunes pluges

 Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.

Cel rogent, pluja o vent. Aquest famós refrany s'ha complert amb escreix en aquest començament del mes d'octubre.
El passat dimarts 1 d'octubre va iniciar-se i va acomiadar-se amb una albada i una posta de sol amb cel rogent.
L'arribada de les restes d'un front provinent de l'oest, va portar-nos nombroses franges de núvols alts i mitgencs que donaren unes tonalitats rogenques i carbasses molt boniques.

Aquest cel rogent, la presència del garbí i la devallada de la pressió atmosfèrica, eren un clar indicatiu del canvi de temps que havia d'arribar l'endemà. El primer jorn del mes d'octubre portà una garbinada que deixà una ratxa màxima de 56km/h a la badia de Palamós. També es va observar una progressiva devallada de la pressió en superfície, amb un màxim de 1018hPa i un mínim de 1009hPa.
El vent del sud-oest va deixar una altra jornada de calor estiuenca a l'interior de la comarca i de la demarcació. A Banyoles van tenir 31,1C° de màxima, a Navata 30,2°C, a la Bisbal d'Empordà 29,8°C i a Verges també 29,8°C. 

Així mateix, al dia següent, l'arribada d'un solc d'aire fred en altura i la formació d'una baixa, va generar una situació de pluges generals que ens afectaren entre el vespre del dia 2 i la matinada del dia 3 d'octubre. Tot i no deixar grans quantitats, la pluja va caure molt bé i de forma pausada. En total, a la Pietat van anotar-se 17,3mm, a Sant Joan-nucli antic 13,5mm, a la Fosca 13,0mm i a Palamós-nucli antic 11,4 mm.
A Calonge hi trobem 18,3mm a la Vall dels Molins, 17,2mm a Sant Daniel, 15,8mm al Puigsesforques i 13,4mm a Calonge-Eixample.
A Vall-llobrega 15,0mm al Raval de Mar.
D'altra banda, amb l'allunyament de la pertorbació cap a Itàlia, es va donar una entrada transitòria de vent del nord que bufà durat el matí del dijous 3 d'octubre, assolint una ratxa màxima de  66km/h. 
Aquest canvi de situació meteorològica, també va renovar la massa d'aire que hi havia al damunt nostre i quedà un ambient més propi d'aquestes dates, amb 22,2 ºC de màxima i 13,9ºC de mínima.


Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.
Posta de sol del passat dimarts 1 d'octubre. Imatge captada des de Calonge.