La DANA que donà pluges torrencials en diversos punts de l'est de la península Ibèrica fa dues setmanes, especialment a l'àrea de València, havia afectat de manera modesta la nostra zona fins aleshores.
Tot i que les precipitacions foren poc remarcables durant la major part de l'episodi plujós a les comarques properes a la Costa Brava, les darreres fuetades de la DANA finalment deixaren pluges abundants a la vila palamosina i a l'Empordà en general, durant la nit/matinada del 7 al 8 de novembre. En total, al nucli antic de Sant Joan van caure 62,8 mm, a la Pietat 55,9 mm, al carrer Enric Vincke 52,9 mm, a la Fosca 50,2 mm i al barri Vell de Palamós 45,2 mm.
Cal destacar que la pluja no va causar problemes, tot i que va donar-se amb estones de forta intensitat, malgrat que a sobre nostre no hi va haver tempesta. Només s'observà llampegar mar endins i s'escoltà algun tro molt llunyà.
Les pluges també deixaren més de 100 mm a punts del Baix Empordà, amb 116 mm a Verges. Es tracten d'unes precipitacions molt benvingudes que van aportar un xic de cabal a les rieres de les Gavarres, després d'un octubre sec a l'Empordà. D'altra banda, segons el SMC, l'estimació de pluja que s'obté combinant dades de radars i pluviòmetres de la XEMA indicava que van caure més de 100 mm al cap de Creus (a considerar l'efecte palanca de les muntanyes).
Això va fer que hi hagués una rierada a Cadaqués que s'endugué una trentena de cotxes i inundà alguns establiments. Vegeu notícia: https://www.diaridegirona.cat/alt-emporda/2024/11/08/aiguat-cadaques-desborda-riera-arrossega-cotxes-111492121.html
Aquestes fortes precipitacions es van produir gràcies al romanent d'aire fred que hi havia en alçada (iso de -18ºC a 500hPa), combinat amb la presència d'una zona de convergència de vent en superfície, amb vent de l'est carregat d'humitat a la costa i vent de mestral i ponent a l'interior.
Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 8 de novembre a les 04:24h.