Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 de juny del 2009

El parallamps humà


Foto de Roy Sullivan.

Roy Sullivan té el curiós rècord d'haver rebut l'impacte d'un llamp fins a set vegades. Aquest guardabosc, al llarg de la seva vida ha patit un fet sorprenent ja que la probabilitat de rebre l'impacte d'un llamp és molt petita, el fet de rebre fins a set impactes s'escapa de tota llògica.
L'estadística ens diu que al llarg de la nostra vida tenim la probabilitat d'una entre tres-mil de patir l'impacte d'un llamp., fent càlculs podríem dir que aquest guardabosc tenia la probabilitat d'una entre setze septilions, o el que és el mateix, un 1 dividit entre 16 seguit de 24 zeros, el que dóna a aquest fet una rellevància extraordinària.

Roy Sullivan va nèixer el 7 de febrer de 1912, a l'any 1942 va patir l'impacte del primer llamp en una cama quan es trobava fent tasques de vigilància en una torre del Parc Nacional Shenandoah, a Virgínia (Estats Units). La conseqüència de l'impacte fou la pèrdua d'una ungla del dit gros del peu.

A l'any 1969 un llamp va caure al damunt de la seva camioneta descapotable durant un trajecte per un camí de muntanya., en aquesta ocasió va patir cremades a les seves celles amb la pèrdua del coneixement.

Al cap d'un any, al 1970, el guardabosc es trobava tranquil.lament a l'entrada de casa seva, llavors un llamp inesperat li va caure a sobre, provocant-li cremades a la seva espatlla esquerra.

A l'any 1972 un altre llamp el va tocar quan es trobava a la seva oficina, provocant que els seus cabells quedéssin completament cremats., a partir d'aquell dia sempre va portar a sobre una cantimplora plena d'aigua per precaució.

El fet de portar una cantimplora, el va salvar de patir més danys quan el 7 d'agost de l'any 1973, un llamp va impactar contra el seu cap, amb la qual cosa el gardabosc va sortir disparat del Jeep que estava conduint., els cabells se li vàren tornar a cremar.

El sisè llamp el va rebre quan anava a peu per camp obert el 5 de juny de l'any 1974, aquest llamp li va cremar els turmells.
Segons testimonis presencials, Sullivan va poder observar una nuvolada molt fosca i llavors es va posar a còrrer per buscar refugi segur, malauradament no hi va poder arribar.

L'últim llamp el va tocar el 25 de juny de 1977, durant una jornada de pesca al llac del parc., a resultes de l'impacte va haver de ser hospitalitzat amb cremades al pit i a la panxa.

Després de tanta mala sort, a l'any 1983 Roy Sullivan es suicidà degut a un desengany amorós i a una depressió que patia.

Tot seguit podreu veure un vídeo curiós, es tracta d'un home que en el moment d'arreglar la moto li cau una centella a sobre, provinent d'un llamp que impacta a uns 9 m de distància d'on es troba situat., no us perdeu el so ja que l'ensurt és molt gran :



En cas de rebre l'impacte d'un llamp, al contrari del que molta gent es pensa, la probabilitat de morir és molt baixa, ja que el 94 % de les persones que reben un impacte no es moren. Tot i que cal tenir present que les seqüeles poden ser molt importants, algunes d'elles són (informació de la wikipèdia) :

Pèrdua de la consciència, amnèsia temporal o pèrdua total de la memòria.
Funcionament irregular dels òrgans del cos de manera temporal o permanent.
Mort de membres o òrgans.
Pèrdua de la capaciat de notar la fred, amb el resultat de patir molt freqüentment refredats, grips, pulmonies i hipotèrmies, amb el resultat de mort.
Fòbia a les tempestes, als núvols o la pluja, degut al trauma psicològic provocat pel llamp.