Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 de juny del 2009

Quinzè aniversari del referèndum de Castell


Platja de Castell vista des del Poblat Ibèric.

El passat 12 de juny va fer 15 anys del referèndum que va donar a la població de Palamós, l'oportunitat de manifestar-se sobre si es volia permetre la creació d'una urbanització amb camp de golf al Paratge i a la Platja de Castell.
Per sort la mobilització d'un grup de persones, agrupades sota la plataforma "Salvem Castell" i amb ampli suport per part del poble, es va poder aturar el projecte urbanitzador. Recordem que un 70% dels vots van ser favorables a la preservació d'aquest paratge únic de la Costa Brava.

A la zona de Castell hi podem trobar una de les darreres platges sense urbanitzar, amb un continu de camps i boscos, els quals arriben fins a la sorra de la platja, sense oblidar els nombrosos vestigis històrics com són el Poblat Ibèric, les restes d'un molí hidràulic, masos antics, l'estudi de pintura de Salvador Dalí o la casa del pintor Josep Maria Sert. Aquest indret ha quedat com una mostra de tal i com era la Costa Brava abans de l'arribada del turisme massificat, aquest fet facilità el vot favorable a la seva preservació.
Des d'aquest bloc, vull fer un homenatge d'aquells pioners en la preservació d'un dels dels pocs espais lliures que ens queden i a la victòria, que aquest fet va representar per la nostra costa tant maltractada.
És bo saber que el que és "pa per avui pot ser gana per demà", amb la qual cosa tot espai protegit esdevé un llegat únic, amb un valor més enllà del purament especulatiu, tal com ho demostren desgraciats exemples que es poden veure al llarg de la costa.

Tot seguit us poso un vídeo històric on com jo, més d'un s'hi veurà reflectit en les lletres que molts vàrem formar sobre la sorra de la platja, acte que va formar part d'aquella campanya que va acabar amb un referèndum pioner, el qual va servir per fer realitat la seva protecció.
Actualment tots els terrenys estan inclosos dins el PEIN (pla d'espais d'interés natural) de Castell-Cap-Roig.



Dades actuals : 26.7 ºC
55 % hr
1018 hPa
màxima de 29.5 ºC
mínima de 21.3 ºC
cel amb alguns cirrus 1/8
vent fluix de xaloc