Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 18 de juny del 2009

Xoc de masses d'aire


Mapa del CAPE.

Demà a la tarda tindrem un xoc de masses d'aire., les altes temperatures que tenim aquests dies, es trobaran amb una entrada d'aire més fresc procedent de l'interior del continent.
El contrast de temperatures juntament amb uns bons nivells d'humitat als 700 i als 850 hPa podrà provocar el creixement de grans nuvolades, les quals podran arribar fins la costa, gràcies als vents en alçada, els quals bufaran del nord-oest, a diferència de jornades anteriors, on els vents de sud-oest ens feien lliscar les tempestes per davant el mar o pel pre-litoral.

A destacar també els acusats índex d'inestabilitat amb un CAPE (energia potencialment convectiva) acostant-se als 700 kj i un lifted de -3 (recordem que com més negatiu sigui aquest nombre hi haurà més inestabilitat).
Així doncs, a partir de demà a la tarda i fins al vespre es preveu que a les nostres contrades ens pugui caure algun patac d'aigua, el qual, tot i que els models de precipitacions ens posin que a la costa com a molt arribaran als 5 mm, no és descartable que aquesta xifra es pugui doblar.

Mapa de precipitacions del model MM5. Observeu com aquestes poden ser molt importants a l'interior de la província, amb possibilitat d'aiguats, arribant més desgastats a la costa, així i tot s'haurà d'estar atents :




Mapa de direcció del vent a 500 hPa., les tempestes de l'interior poden seguir els vents en alçada i arribar fàcilment a la costa, caldrà veure però, la intensitat amb la que arribaran:




Les temperatures mínimes,amb la refrescada de demà al vespre, baixaràn entre uns 3-5 ºC, facilitant que la nit no sigui tant calurosa com aquestes darreres jornades.
La mala notícia però,és que la tramuntana entrarà ràpidament arribant als 50 km/h ,amb la qual cosa, tota l'humitat superficial que puguin recollir els nostres boscos desapareixarà en un tres i no res.

Mapa de vent en superfície model WW3, on s'observa la tramuntanada amb ràfegues de 50 km/h, prevista per demà a la nit :



Dades actuals :

27.4 ºC
68 % hr
1018 hPa
mínima de 19.1 ºC
cel encalitjat
vent fluix de xaloc