Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de juliol del 2009

Arbres monumentals


Olivera de Can Suquet o Mas Genesta (Vall-llobrega), també coneguda com la "mil.lenària". La seva soca completament massissa, fa 8,66 m de perímetre i es considera l'olivera més gran de la província. Font:
http://www.gavarres.cat/album.aspx?cid=7&aid=20&n=Arbres%20destacats

Avui parlaré d'alguns dels arbres més importants que podem trobar a Palamós, sense obviar la magnífica olivera que podem veure al poble veí de Vall-llobrega, mencionada a l'encapçalament d'aquest artricle.
Aquests arbres són testimonis muts de la nostra història i si ens poguéssin parlar, segur que ens explicaríen multitud d'esdeveniments històrics que han esdevingut al seu davant.
Malauradament la seva condició d'èssers vius, ha fet que alguns d'ells ja s'hagin mort, sigui per causes naturals o per la mala acció dels homes., com exemple de destrucció per causes naturals, podríem trobar el Xiprer Gran de Sa Tamardia, testimoni dels temporals de llevant i del turisme, que ha fet acte de presència en aquestra contrada. Els temporals i les ventades li han acabat d'escapçar el seu brancam, provocant que a hores d'ara només en resti el tronc solitari, acompanyat d'un altre exemplar de notables dimensions, el qual a hores d'ara sobreviu precàriament.
Com a exemple trist de la mala acció de l'home podem trobar un cas paradigmàtic, es tracta del desaparegut Pí Tort de Sant Esteve, el qual algun individu (per no anomenar-lo d'una altre manera) el va talar amb total covardía.


Aquests són alguns dels arbres més representatius que podem gaudir a Palamós.

Pí d'en Xana. Aquest pí pinyer (Pinus pinea) situat en una antiga cruïlla de camins, té un perímetre de 3,20 m., una alçada de 12 m i una capçada de 17 m.


Alzina del Mas Subà. Aquesta alzina (Quercus ílex) té un perímetre de 3,15m., una alçada de 14 m i una capçada de 19 m.


Surolí de Castell. Aquest surolí (Quercus x morisii) té un perímetre de 2,70m., una alçada de 17 m i una capçada de 20m.


Olivera de Torre Mirona. Aquesta olivera (Olea europaea) és una supervivent de les glaçades de l'any 1956, té un perímetre de tronc de 6,75 m., una alçada de 4 m i una capçada de 2 m.


Xiprer de n'Estanislao de la Cuadra Salcedo (gros). Aquest xiprer (Cupresus sempervirents), té un perímetre de 3,85m., una alçada de 17 m i una capçada de 13,50 m.


Tronc sense brancatge del Xiprer gros de Sa Tamardia., aquest arbre s'ha mort per causes naturals i el que l'acompanya no té gaire bona salut. El seu tronc té un perímetre de 3,30 m.