Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 de juliol del 2009

Sa Mà des Gegant i Sa Galera




Després de la mestralada que va bufar ahir a la tarda i durant tota la nit,el vent a mig matí, ha girat ràpidament a xaloc fluix, provocant una lleugera alteració de l'estat de la mar, en forma de marejol.
Això es pot observar, a les següents fofografíes, mirant la blancor de les ones topant contra l'escull de Sa Galera, just al davant de Sa Mà des Gegant.


Imatge del bloc granític anomenat "Sa Mà des Gegant" :



Imatge de l'escull nomenat "Sa Galera":




Aquestes dues formacions rocoses amaguen una llegenda molt antiga:

Fa molts d'anys, en época dels romans, a la zona del Collet hi vivía una donzella molt bonica.
Un bon dia l'hereu del que ara són les restes del poblat Íber de Castell, va conèixer a la donzella durant una jornada de cacera i se'n va enamorar bojament.
Aquest hereu era alt com un gegant, tenia la força d'un ós i era molt esquerp amb la resta d'habitants d'aquelles contrades.
Els pares de la donzella no estaven d'acord amb aquella relació ja que no el consideraven prou digne i li aconsellaren que el deixés estar. Així i tot, continuaren veient-se d'amagat, fins que un dia els van descobrir parlant a sota una olivera.
Aquest fet va enfurismar els pares de la donzella i enviaren una galera perqué se l'enduguéssin a Empúries.
Quant l'hereu de Castell s'adonà d'aquestes intencions, va anar fins a on actualment hi ha el Far de Palamós, allí va ajuntar pedres molt grosses, fins que s'acostà la galera. Tot seguit va agafar un còdol i el va llençar amb un mandró, així fins a tres vegades, totes les pedres queien a l'aigua fins que al final una pedra va tocar el timoner., la nau sense que ningú la pogués guiar, va embarrancar contra uns esculls, aquest fet, l'aprofità l'hereu de Castell per intentar abordar el vaixell, amb tanta mala sort que relliscà i caigué entre les roques.
Amb el pas del temps la galera es convertí en un escull i la mà de l'hereu de Castell en una gran roca suspesa sobre el mar.
Actualment si passem amb barca per davant de la Punta del Molí, podrem observar com Sa Mà des Gegant ens amenaça amb la seva presència.

Dades actuals :
25.7 ºC
38 % hr
1019 hPa
mínima de 17.4 ºC
màxima de 27.5 ºC
cel ras
vent fluix de garbí
marejol