Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 d’abril del 2011

Espectacular vídeo d'uns tornados bessons


Un tornado de vòrtexs múltiples a les afores de Dallas, Texas, el 2 d'abril del 1957.


Tot just acaba de començar la temporada de tornados als Estats Units i ja ens comencem a arribar alguns filmacions espectaculars.
La temporada alta de tornados va començar el passat mes de març i com és habitual, es preveu que s'allargui fins al mes de maig.

El vídeo espectacular que ens acaba d'arribar, va ser filmat duran la nit del passat 9 d'abril a Pocohontas (Iowa), per uns caçatempestes.
En ell podem observar un tornado multi-vòrtex o de vòrtex múltiples, il.luminat pels llamps de la tempesta que l'està generant. Les espectaculars estructures acaben convertint-se en uns tornados bessons. Aquest fenòmen va ser molt celebrat pels caçatempestes, només cal escoltar-los!

Un tornado de vòrtexs múltiples és un tipus de tornado en el qual existeixen dues o més columnes d'aire en moviment que giren al voltant d'un centre comú. Les estructures multivòrtex es poden presentar en gairebé qualsevol circulació d'aire, però es sol observar freqüentment en tornados intensos.

Aquests vòrtexs creen petites àrees que causen un major dany al llarg de la trajectòria del tornado principal i són especialment perilloses, ja que els vents poden ser molt superiors al tornado principal.
Aquest fenòmen cal diferenciar-lo del tornado satèl.lit, el qual és un tornado més feble que es forma molt a prop d'un altre tornado més gran i fort, contingut dins del mateix mesocicló.

El tornado satèl.lit sembla «orbitar» al voltant del tornado major (d'aquí el nom), i s'assembla a un tornado multivòrtex. No obstant, el tornado satèl.lit té una circulació diferent, i és molt més petit que l'embut principal.