Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 de juny del 2015

12 de juny: temporal de mar a les portes de l'estiu

La mar de llevant que hi havia ahir divendres al matí a La Fosca. Foto mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 3:34:30) i al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


En els darrers quinze dies, el fet que hi hagués un gradient isobàric molt poc accentuat, juntament amb un domini absolut de la dorsal africana i, fins i tot, en ocasions un pantà baromètric, va provocar que la mar es trobés endormiscada. Aquesta calma es traduïa en uns matins i migdies on hi havia una mar plana com un mirall o, en tot cas, durant algunes tardes el vent de garbí aixecava un xic de marejol.

Ahir divendres 12 de juny, el Mediterrani es va despertar de cop a falta de només 9 dies per l'arribada de l'estiu astronòmic, tal com podeu veure al recull de fotografies realitzades a primeres hores del dia a La Fosca.
Com que l'àrea de baixes pressions que hi havia instal·lada a sobre la península es va traslladar al davant de les costes catalanes a darreres hores del dijous, juntament amb la presència d'un anticicló a l'est d'Europa, es va generar una notable mar de fons de llevant, amb ones que rondaren els 1,5 metres d'alçada a la sota palamosina. Mar endins, segons la boia de Puertos del Estado instal·lada al davant del cap de Begur, hi havia un onatge significant de 1,29 metres a les 08:00h i de 1,64 metres a les 18:00h.

Com és habitual, la forta maror va ser aprofitada per nombrosos surfistes que s'acostaren a la Platja de la Fosca.
D'altre banda, a la fotografia que obre aquest article es pot veure clarament les tres onades de mar de fons conegudes popularment com "les tres Maries", les quals fan molt perillós el bany i també poden posar en perill les embarcacions de petita eslora.


Mapa de pressió en superfície d'ahir divendres, on veiem la pertorbació responsable de la mar de fons.


Al contrari d'anteriors ocasions, aquesta pertorbació mediterrània va deixar-nos molts núvols, però poca pluja. A Palamós, tan sols van caure quatre gotes de matinada, amb alguns llamps mar endins, a més d'un altre petit ruixat al migdia, amb un total de 0,4 mm a La Fosca i inapreciable al centre del nucli antic.
A la resta del Baix Empordà van caure 1,6 mm a Bellcaire d'Empordà o 0,2 mm a Verges i també a Palafrugell.

Cal fer esment que la poca pluja que va caure portava una mica de fang, degut a la pols en suspensió provinent del Sàhara., a part de pluja bruta, l'altre efecte de la pols en suspensió va ser la formació de bonics raigs crepusculars de bon matí, així com la visió d'un cel blanquinós.

Tot i que a la nostre comarca no va ploure, a la comarca veïna de l'Alt Empordà hi van haver algunes tempestes intenses que deixaren aiguats locals, com és el cas de Figueres, amb 65 mm caiguts en poca estona. A Cabanes van caure 68 mm, 49,2 mm a Castelló d'Empúries, 42,3 mm a Portbou o 19,2 mm a Espolla, entre d'altres registres.


Raigs crepusculars d'ahir divendres de bon matí, amb mar de fons.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà van experimentar comportaments diferents segons l'indret, amb pujades de 2ºC, com és el cas de Torroella de Montgrí, i baixades d'un grau, com és el cas de Palamós.
Els valors van oscil·lar entre els 29,4ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 23,7ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser, de mitjana, entre 3 i 5 graus més altes que les del dia abans cap a l'interior, amb els 18,4ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 20,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 12 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,4ºC (19,1ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (19,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,3ºC (19,2ºC)., La Tallada d'Empordà 28,1ºC (18,9ºC)., Castell d'Aro 26,0ºC (18,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 12 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 19,8ºC. Vent del N i NO fins les 11:00h, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NNE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 27 km/h NNE. Estat del cel: a primeres hores 6/8 Ci, Ac i 4/8 Cu, Sc i St., al llarg del matí escletxes de sol o resol amb 3/8 Ci i Ac, 4/8 Cu i Sc., migdia amb 7/8 Cu i Sc., tarda assolellada amb núvols passatgers 3/8 Cu i Sc, a més de 1/8 Ac. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos de la mar de fons d'ahir divendres, amb alguns surfistes