Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 de juny del 2015

L'estiu i la Festa Major comencen amb espectacles

Espectacular enclusa de tempesta vista ahir diumenge a la tarda. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


L'estiu i la Festa Major de Palamós (vegeu programa) han tornat a començar amb els ingredients típics d'aquesta època de l'any, amb mínimes tropicals i amb el binomi sol i calor., no obstant, com us vaig avançar, també hem tingut una autèntica meravella astròmica, a la que s'hi va afegir una sorpresa meteorològica.

Entrant en detalls, ahir diumenge 21 de juny, el sol matiner no va tenir cap núvol que li fes la competència al matí, ja que el cel es va presentar asserenat.
Aquesta manca de nuvolositat va tenir una petita variació al migdia, amb l'arribada d'algun núvol alt 3/8 Ci.
Després d'una tarda assolellada, amb tan sols 1/8 Ci, amb el pas de les hores es va formar un Cumulonimbus cap al Ripollès que va anar baixant cap al sud i es reforçà notablement a la comarca d'Osona, indret on hi descarregà una bona tempesta que deixà 30 mm a Torelló.
Aquesta tempesta es va intuir clarament des de Palamós, gràcies a l'arribada d'una espectacular enclusa, deixant-nos un autèntic espectacle meteorològic, a més, com que coincidí amb el sol força baix, s'observaren bonics raigs crepusculars.

Com sol succeir en moltes ocasions, sembla que demà dimarts, coincidint amb l'inici oficial de la Festa Major, el pas d'una línia d'inestabilitat pot deixar-nos algun ruixat tempestuós al llarg de la jornada, malgrat tot, sembla que amb l'arribada del vespre i a la nit les pluges desapareixeran, amb la qual cosa, la Revetlla de Sant Joan es podria celebrar sense entrebancs meteorològics i amb un ambient agradablement més fresc que dies enrera.
Després d'aquest canvi de temps, en els dies següents tornarà el sol i la tranquil·litat.


Imatge del radar on veiem la tempesta d'Osona que es va veure amb forma d'enclusa des de Palamós.


Raigs crepusculars i enclusa de tempesta vistos ahir al vespre.


La magestuosa enclusa de tempesta que va arribar al vespre, per sort es va diluir amb l'arribada de la nit i va permetre observar la tercera conjunció astronòmica, tal com podeu contemplar a la foto inferior.
A l'esquerra veiem la Lluna creixent  il·luminada al 19%, la qual està alineada amb Júpiter  (al mig) i Venus ( avall a la dreta).




En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà, van experimentar baixades d'entre 1 i 4 graus, però a La Tallada d'Empordà va pujar algunes dècimes.
Les màximes oscil·laren entre els 31,7ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 25,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar entre 1 i 5 graus, però a Palamós va pujar 6 dècimes més que el dia abans.
Els valors van bellugar-se entre els 12,4ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 21,4ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 21 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (12,4ºC)., La Tallada d'Empordà 31,2ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,9ºC (13,1ºC)., Torroella de Montgrí 27,9ºC (15,7ºC)., Castell d'Aro 26,9ºC (14,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 21 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,6ºC, mínima 21,4ºC. Vent: fins les 10:00h vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana., entre les 10:00h i les 17:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 34 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

3 fotos més d'ahir diumenge


Temps assolellat, amb marejol aixecat pel garbí  i les atraccions de la Festa Major ahir al migdia.


Temps assolellat i alguns Cirrus ahir al migdia, amb banyistes a la Platja Gran i al darrera les atraccions de la fira.


Marejol aixecat pel garbí ahir al migdia.


Temps assolellat el passat dissabte 20 de juny al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Per tancar el resum meteorològic del cap de setmana, només resta mencionar que el passat dissabte 20 de juny, a Palamós el cel es va mantenir asserenat, amb només 1/8 Sc i St a la tarda, mirant cap a l'oest.
El fet més rellevant de la jornada va ser el vent reescalfat de tramuntana que va estar bufant fins les 14:00h a uns 20 km/h de mitjana. El vent va ser molt sec i càlid, fent baixar el grau d'humitat fins al 18% i va fer pujar el mercuri fins als 29,3ºC a la nostre vila o fins als 31,7ºC a la vila veïna de Calonge.
Amb aquestes condicions el perill d'incendi fou molt acusat, però, per sort, a partir de les 14:00h i de forma sobtada, va entrar el "garbí de ràbia" i va fer augmentar el grau d'humitat relativa, alhora que feia baixar la temperatura.

L'altre protagonista del dia va arribar a darreres hores. Després de la posta de sol es va produir la segona conjunció astronòmica entre la Lluna-Venus-Júpiter.
En aquest cas, es va observar el curiós i espectacular triangle que podeu veure a la foto inferior, amb la Lluna creixent il·luminada al 12% a l'extrem inferior esquerra, Júpiter en el vèrtex superior i Venus en el vèrtex inferior dret.





D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dissabte 20 de juny al Baix Empordà, van pujar entre 1 i 2 graus a l'interior, i entre 4 i 5 graus a la costa, comparades amb les del dia anterior. En aquest sentit, els 32,1ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 25,5ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar entre 2 i 3 graus en alguns punts, com és el cas de Torroella de Montgrí, i en d'altres no van tenir grans canvis, com és el cas de Monells.
Els 13,6ºC de Monells es quedarem com a mínima més fresca, i els 20,8ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 20 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,1ºC (13,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,0ºC (14,7ºC)., La Tallada d'Empordà 30,6ºC (16,9ºC)., Torroella de Montgrí 30,5ºC (20,6ºC)., Castell d'Aro 29,7ºC (16,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 20 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 29,3ºC, mínima 20,8ºC. Vent: fins les 14:00h va bufar vent reescalfat del NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors va entrar vent de garbí a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 18%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)