Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 d’agost del 2015

10 d'agost: un petit tast de frescor de bon matí

Temps assolellat i banyistes a la Cala Rovira ahir dilluns al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Ahir dilluns 10 d'agost, per fi vàrem recuperar aquella sensació de frescor que semblava perduda des de feia setmanes a la nostre vila i a la línia litoral en general.
Al llarg de la matinada i a primeres hores del dia, es va poder gaudir de l'ambient més fresc registrat a Palamós des de fa un mes i mig, gràcies a varis factors. El primer i més important factor va ser que la temperatura mínima va devallar fins als 17,5ºC al centre del nucli antic i fins als 16,7ºC a La Fosca, a causa de la massa d'aire fresc que ens va entrar durant el cap de setmana, després d'haver passat el front.
La presència d'un cel asserenat i la caiguda d'algun petit ruixat durant la nit del diumenge, també van ajudar a refredar la capa d'aire superficial.

Malgrat aquesta devallada de les temperatures mínimes a l'inici de la setmana, avui dimarts ja hem comprobat com aquestes han remuntat clarament i, fins i tot, el mapa que podeu veure a continuació ens indica que demà dimecres tindrem unes mínimes entre 1 i 3ºC més altes que les registrades avui.


Mapa de la diferència entre les mínimes d'avui dimarts i les previstes per demà dimecres. Es veu com aquestes tindran una pujada clara a la nostre àrea i a bona part del país.


A part d'aquesta pujada de les temperatures mínimes, tal com es preveia, també veurem com les màximes tiren amunt., de fet, ahir dilluns l'ambient assolellat ja va fer pujar el mercuri fins als 30,1ºC a La Bisbal d'Empordà.
En relació al canvi de temps previst per aquesta semana, us recomano que aneu seguint les previsions meteorològiques dia a dia, ja que els models numèrics van experimentant variacions importants d'un dia per l'altre. No obstant, es confirma la baixada de temperatures prevista a partir del dijous i no s'observa cap onada de calor ni res que s'hi assembli en dies posteriors.
Pel que fa a les possibles precipitacions, amb els mapes actuals es preveu que pugui caure algun ruixat a Palamós, sobretot de cares a la tarda/vespre del dijous i al llarg del divendres, i possiblement també durant el dissabte.


Cúmuls en creixement vistos ahir dilluns al migdia dins un ambient assolellat. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En un altre ordre de coses, si mirem les màximes d'ahir dilluns 10 d'agost al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'indret., per exemple, cap a l'interior van tenir pujades d'entre 2 i 4ºC, com és el cas de la Bisbal d'Empordà, però a prop de la costa només van pujar 1ºC, com és el cas de Castell d'Aro, no obstant, a Palamós va baixar 1ºC.
Els valors van oscil·lar entre els 30,1ºC de La Bisbal d'Empordà o de Les Olives, com a màximes més altes, i els 25,3ºC de Calonge-Mas Pallí o de Sant Feliu de Guíxols, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre un i dos graus més baixes, amb els 15,4ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 20,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 10 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,1ºC (15,7ºC)., Monells 29,8ºC (15,4ºC)., La Tallada d'Empordà 28,7ºC (16,0ºC)., Torroella de Montgrí 27,3ºC (16,2ºC)., Castell d'Aro 26,1ºC (15,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 10 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,7ºC, mínima 17,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb precisions: a primera hora del dia 1/8 Ci, Cs i Cc., matí amb entre 2/8 i 3/8 Ci, Cs i Cc., migdia entre 2/8 i 3/8 Ci, Cc i 3/8 Cu i Sc., tarda asserenada. Pluja 0,2 mm de matinada. Vent: fins les 09:00h vent del ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 21 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a partir del migdia., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)