Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 d’agost del 2015

22 d'agost: xafogor, núvols i raigs crepusculars

Curiosos raigs crepusculars observats ahir dissabte a sobre de Palamós. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3


Tal com es preveia, ahir dissabte 22 d'agost, la situació meteorològica va estar dominada per un augment nuvolós molt important, sobretot durant la primera meitat de la jornada.
El pas d'un sistema frontal va mantenir el cel ennuvolat al llarg del matí, amb entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc, a més, va arribar a caure alguna gota esporàdica i inapreciable.
A partir del migdia es van començar a obrir tímides clarianes, amb entre 5/8 i 6/8 Cu i Sc, a més de 3/8 Ac, malgrat tot, encara van caure algunes gotes anecdòtiques a primeres hores de la tarda.
Després d'aquestes quatre gotes inapreciables, al llarg de la tarda es van observar els típics núvols d'inestabilitat coneguts tècnicament  com a Altocumulus castellanus, amb entre 3/8 i 5/8 Ac, juntament amb 3/8 Cu i Sc.
Aquests núvols de cert desenvolupament vertical i l'elevada humitat ambiental que es notava en forma de forta xafogor, van facilitar que es veiessin uns bonics raigs crepusculars a la tarda/vespre, quan el sol començava a marxar.

Els raigs crepusculars, en òptica atmosfèrica, són raigs de llum solar que semblen sorgir des d'un punt únic en el cel. Aquests raigs, que flueixen a través d'obertures en els núvols (sobretot Cu i Ac) són porcions d'aire il·luminades pel sol i intercalades per bandes fosques causades per l'ombra de núvols.
El nom de rajos crepusculars és degut al fet que les seves aparicions són habituals durant les hores crepusculars (alba i capvespre), quan els contrastos entre llum i foscor són més forts.

Els raigs crepusculars són gairebé paral·lels, però semblen divergir a causa de la perspectiva lineal. La seva formació va lligada a la presència d'humitat i altres aerosols a l'atmosfera. Aquests elements dispersen la llum del sol i fan que aquests raigs siguin visibles, a causa de la difracció, reflexió i dispersió.
Com a curiositat, cal recordar que també existeixen els raigs anticrepusculars, però aquests semblen convergir en el punt antisolar, que és el punt sobre l'esfera celeste directament oposat al sol. Igual que els raigs crepusculars, són feixos paral·lels i la seva aparent convergència és un efecte de perspectiva, a més, no són tan fàcils de veure com els raigs crepusculars.


Curiosos raigs crepusculars observats ahir dissabte a sobre de Palamós.


Altocumulus castellanus observats ahir a la tarda amb micos (flor de les atzavares).  


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser entre 0,5 i 1ºC més altes, comparades amb les del dia abans, però a Castell d'Aro va ser set dècimes més baixa que la màxima registrada el dia anterior.
La màxima més alta va arribar fins als 30,0ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 24,5ºC de Palamós-Club Nàutic C.B.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van pujar entre 2 i 3 graus, amb els 17,3ºC de Monells o de La Tallada d'Empordà, com a mínimes més fresques, i els 22,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 22 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,0ºC (18,1ºC)., La Tallada d'Empordà 29,3ºC (17,3ºC)., Torroella de Montgrí 29,1ºC (17,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,0ºC (17,9ºC)., Castell d'Aro 26,9ºC (18,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 22 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 21,3ºC. Pluja inapreciable. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component SO i ONO, a 2 km/h de mitjana, però amb estones de calma., a partir d'aleshores vent del SSE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h SSE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 imatges més d'ahir dissabte amb matí ennuvolat i altocúmuls de tarda


Cel enuvolat ahir dissabte a les 11:48h. Font: càmera web de Sant Daniel Calonge.


Altocumulus castellanus observats ahir a la tarda i pitrases florides.