Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 d’agost del 2015

29 i 30 d'agost: l'última lluna plena de l'estiu, boires i mar de fons

La lluna plena d'ahir diumenge poc abans de pondre's a quarts de vuit del matí, amb boires a sota. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al portal 324.cat (foto nº 2).


Ahir diumenge 30 d'agost, a primera hora del dia es va poder gaudir amb la posta de l'última lluna plena de l'estiu. La foto que obre aquest post i la de més ensota, ens mostren aquest fenomen astronòmic a quarts de vuit del matí, amb la lluna plena a punt d'amagar-se per l'horitzó oest. Acompanyant la posta de lluna, també s'observaren bancs de boira per sota d'ella. La propera lluna plena tindrà lloc el pròxim 28 de setembre.

Parlant de boira, s'ha d'esmentar que la presència d'una bombolla d'aire càlid i una capa d'inversió tèrmica, l'elevat grau d'humitat relativa, unes aigües marines relativament fresques i el fet que el vent estigués encalmat o bufés molt fluix amb component est, van facilitar la formació de bancs de boira d'advecció, els quals arribaren de forma intermitent en alguns punts de la línia costanera al llarg del matí.
Aquest bancs de boira o estrats baixos van reduir notablement la visibilitat i ocultaren el sol durant molts moments, fins que a partir del migdia/primeres hores de la tarda es dissiparen per complet. Com a mesura de seguretat, aquest fet va obligar a hissar la bandera groga a la Platja Gran.


Avís de bandera groga a la Platja Gran ahir diumenge a causa de la boira.



Banc de boira d'advecció entrant de mar cap a terra cap a la zona de Calonge i Sant Antoni de Calonge. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)



La cala Rovira tapada per la boira ahir diumenge al matí/migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Juntament amb aquests bancs de boira matinal, també s'aprecià una marcada mar de fons de xaloc.
A causa del posicionament d'un anticicló a l'est d'Europa i la formació d'una àrea de baixes pressions relatives al davant de la costa catalana, les isòbares van tenir un llarg recorregut marítim que ocasionà un estat de la mar força alterat, amb maror a la Costa Brava (ones d'entre 0,5/1 metre d'alçada).
Com és normal en aquests tipus de situacions, l'onatge i els corrents van fer hissar la bandera groga de precaució al bany a les platges de La Fosca i Castell, així com a la majoria de platges de la nostre rodalia.


Avís de bandera groga a la Platja de la Fosca ahir diumenge, degut a la mala mar.


El tercer fenomen meteorològic protagonista de la jornada dominical, va ser la forta sensació de xafogor. A Palamós, amb una màxima de 27ºC i una humitat relativa màxima per sobre del 90%, es va registrar una temperatura de xafogor d'entre 39/40ºC a primeres hores de la tarda.

A la major part de Girona la calor també va ser molt intensa, amb màximes de 32,6ºC a Navata, 32,5ºC a Monells, 32,2ºC a Fornells de la Selva o 32,1ºC a Girona ciutat.
A la resta del país les màximes més altes també van ser de plena canícula, amb 35,1ºC a Castelldans, 34,8ºC a Alcarràs, 34,6ºC a Artés o 34,5ºC al Pont de Vilomara. Dades de Meteocat


Temps assolellat i xafogós a les 14:31h d'ahir diumenge, ja amb la boira mar endins i la platja plena de banyistes. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro. 


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van pujar un grau a la major part de la comarca, però a Castell d'Aro va restar sense canvis i a la Bisbal d'Empordà va baixar 4 dècimes.
Els 32,5ºC de Monells van ser la màxima més alta, per contra, els 25,9ºC de Palamós-Club Nàutic C.B. es quedaren com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar entre 1 i 2ºC, respecte el dia abans., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 13,5ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 19,5ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 30 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,5ºC (13,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,0ºC (14,5ºC)., La Tallada d'Empordà 30,4ºC (14,8ºC).,  Castell d'Aro 28,0ºC (16,1ºC)., Torroella de Montgrí 27,9ºC (15,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 30 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 19,4ºC. Estat del cel: a 1ª hora del dia cel serè, amb boira cap a l'oest i sobre el Puig Cargol 3/8 St., matí amb entrada de boira de mar a estones, amb entre 3/8 i 5/8 St., migdia/primeres hores de la tarda temps assolellat i 2/8 St., tarda de sol i 1/8 Sc i St., vespre 2/8 Sc i St, boira tapant els cims de les muntanyes litorals.
Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NO, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ENE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 16 km/h E. Estat de la mar amb maror, mar de fons del SE (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir diumenge (fetes de bon matí), amb la lluna plena i boira tapant al Puig Cargol (campanar de Sant Joan en primer terme)







Temps assolellat i banyistes a la cala Rovira el passat dissabte a les 15:00h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per acabar amb el resum meteorològic del cap de setmana, s'ha de fer esment que el passat dissabte 29 d'agost, a Palamós vàrem tenir un dia assolellat i xafogós.
Degut a l'elevada humitat relativa que rondava el 90% al migdia, juntament amb una màxima propera als 26ºC, el nostre cos notava una temperatura de xafogor de 37ºC. Com podeu veure a la imatge superior, les platges foren un bon lloc per buscar refugi d'aquesta calorada.
L'altre fet un xic remarcable va donar-se al mar, ja que es va començar a observar una lleugera mar de fons de xaloc, amb marejol.

Malgrat aquesta tranquil·litat estiuenca, amb l'arribava del vespre es va poder gaudir de la sortida espectacular de la lluna plena, la qual il·luminà la badia palamosina, fent gala de les millors ocasions.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dissabte al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons l'enclavament., per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ser 3,8ºC més baixa, però a la Bisbal d'Empordà només va baixar 2 dècimes, comparades amb les del dia anterior.
Les màximes més altes van registrar 31,4ºC a Monells i a La Bisbal d'Empordà, per contra, la màxima més curta foren els 24,8ºC de Palamós-Club Nàutic C.B.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van ser entre 1 i 3ºC més baixes, siguent la baixada més important a la costa que no pas a l'interior. Els registres van oscil·lar entre els 15,2ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 21,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 29 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,4ºC (15,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,4ºC (16,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,3ºC (17,1ºC).,  Castell d'Aro 27,9ºC (17,6ºC)., Torroella de Montgrí 27,0ºC (17,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 29 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,7ºC, mínima 20,6ºC. Estat del cel: a primeres hores entre 2/8 i 3/8, boirina cap a l'interior., migdia assolellat i només 1/8 Sc i St., tarda de sol i 1/8 Sc i St. Vent: fins les 19:00h va bufar vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 15 km/h ESE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge de satèl·lit on es veu la boira de mar d'ahir diumenge 30 d'agost. Font: EUMETSAT