Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 de novembre del 2015

17 de novembre: efecte Tyndall i 3 dies més d'anticicló

Efecte Tindall produït ahir dimarts per la llum del sol dispersada a través del fum. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimarts 17 de novembre, a Palamós vàrem tenir una altre jornada assolellada, però a diferència de l'interior de la comarca, on els termòmetres es van enfilar fins als 24ºC, a la nostre vila el vent de garbí altre vegada es va encarregar de mantenir el mercuri a ratlla, ja que la temperatura màxima només va registrar uns modestos 17,8ºC.
Parlant de temperatures, tal com us vaig avançar la setmana passada a l'article relacionat amb l'índex NAO, aquest cap de setmana es preveu que l'anticicló que ens està afectant s'enretiri cap a l'oest i es posicioni allargassat de sud a nord. Això propiciarà que la circulació zonal que afecta el continent, es vegi substituïda per una circulació meridiana, una situació que acabarà generant una important irrupció d'aire polar que farà devallar de forma brusca les temperatures.
La forta sotragada que experimentaran els termòmetres, farà que la tardor càlida es converteixi en un hivern. Aquesta nova situació durarà vàries jornades, sobretot cap a la costa i en altres indrets no afectats per la boira, com és el cas de les àrees elevades  Pirineu, ja que a les planes de l'interior de Catalunya afectades per aquest meteor, les temperatures remuntaran gràcies a la neteja que farà el vent de mestral.


Feixos de llums i ombres observats ahir dimarts gràcies a l'efecte Tyndall. Foto mostrada al programa Espai Terra de TV3.


En un altre ordre de coses i abans no arribi el canvi de temps de finals de setmana, la tranquil·litat atmosfèrica d'ahir dimarts, va facilitar que s'observés el bonic joc de llums i ombres que es crea quan la llum solar passa a través del fum que generen les cremes agrícoles en aquesta època de l'any.

El curiós fenomen que podeu observar a les fotografies és conegut com a efecte Tyndall. Es tracta d'un fenomen físic que s'encarrega de fer visibles les partícules col·loïdals en una dissolució o un gas, gràcies a la dispersió de la llum.
Cal tenir present que les dissolucions veritables i els gasos sense partícules en suspensió són transparents, ja que pràcticament no dispersen la llum. Aquesta diferència permet distingir les barreges heterogènies que són suspensions (en aquest cas entre l'aire i el fum).
L'efecte Tyndall també s'observa clarament quan els fars d'un automòbil il·luminen la boira o quan entra llum solar en una habitació amb pols, i també és el responsable de la terbolesa que presenta una emulsió de dos líquids transparents com són l'aigua i l'oli d'oliva. El científic irlandès John Tyndall va estudiar l'efecte que porta el seu cognom el 1869.


Llum del sol dispersada a través del fum d'una crema agrícola.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, van devallar amb més o menys força a totes les estacions, siguent la devallada més remarcable a la costa que a l'interior., per exemple, a Monells la màxima va ser 0,5ºC més baixa que la del dia abans, però a Castell d'Aro la màxima fou 2,7ºC més baixa.
En aquest sentit, els 24,0ºC de La Bisbal d'Empordà o de Monells van ser les màximes més altes del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 17,8ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser 1ºC més baixes de mitjana, amb els 3,2ºC de La Tallada d'Empordà, com a mínima més freda, i els 14,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 17 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,0ºC (4,2ºC)., Monells 24,0ºC (3,4ºC)., La Tallada d'Empordà 21,7ºC (3,2ºC)., Torroella de Montgrí 20,2ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 20,0ºC (5,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 17 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,8ºC, mínima 8,8ºC. Molta rosada. Estat del cel dominat pel sol, però al matí aparició d'intervals de núvols alts, amb entre 2/8 i 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions., a la tarda cel ras. Vent: fins les 10:00h vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18.00h), alçada màxima de l'onatge 1,17 metres a les 15:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del preciós efecte Tyndall