Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de novembre del 2015

Tots Sants amb estampes de tardor i previsió de llevantada

Paisatge de tardor a les vinyes de la D.O. Empordà ahir diumenge a la tarda.


Ahir diumenge 1 de novembre, Dia de Tots Sants, la jornada es va presentar amb una aparent tranquil·litat meteorològica que ens va permetre gaudir del paisatge de tardor que creen les vinyes de la D.O. Empordà, les quals podem trobar a prop de la nostre vila.
Malgrat aquestes estampes bucòliques que es podien veure al camp, cap a mar ja es podien observar els símptomes de la llevantada transitòria que ens ha d'afectar entre avui dilluns i demà al matí (en parlo al final del post).

Concretament, durant la jornada dominical es va poder observar com l'onatge anava augmentant amb el pas de les hores, amb mar de fons i mar de vent d'entre llevant i gregal que arribava a superar el metre o metre i mig d'alçada. Mar endins, segons la boia situada al davant del cap de Begur, hi havia forta maror, amb un onatge significant de 1,52 metres a les 08:00h i de 1,88 metres a les 18:00h, a més, l'alçada màxima de l'onatge arribà fins als 3,28 metres a les 08:00h.

Juntament amb aquesta alteració marítima, l'aparició d'alguns intervals de núvols baixos, l'entrada d'una massa d'aire més temperada i la presència de vent del nord de matinada, provocaren que les temperatures mínimes experimentessin una pujada molt destacable. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà ahir diumenge vàren tenir una mínima 5,9ºC més alta que la del dissabte.


El paisatge de tardor que hi havia havia diumenge a les vinyes de la D.O. Empordà.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, van devallar amb major o menor força segons la població., per exemple, a Monells la màxima va ser 2,5ºC més baixa que la del dia abans, a Palamós va baixar 1,2ºC i a Torroella de Montgrí només va disminuir 0,2ºC.
En aquest sentit, els 20,2ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 18,2ºC de Palafrugell.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 4 i 6ºC més altes, en comparació amb les dades del dia anterior.
Els 10,4ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda i els 15,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 1 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 20,2ºC (11,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,9ºC (10,8ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (13,2ºC)., Monells 19,4ºC (10,4ºC)., La Tallada d'Empordà 19,3ºC (10,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 14,9ºC. Estat del cel amb núvols i grans clarianes., a primera hora del dia 2/8 Ci i 4/8 Cu i Sc., al matí entre 3/8 i 5/8 Cu i Sc., tarda entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc, vespre asserenat. Vent: fins les 07:00h vent de direcció N, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del ENE, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NE i NNE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h ENE. Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com, marinapalamos.com i Puertos del Estado)


La Castanyada, imatge típica de Tots Sants i la seva vigília.


Previsió de pluja i mala mar

El canvi de temps que ens ha d'afectar entre avui dilluns i demà dimarts, en forma de pluges i temporal marítim, serà breu però intens.
La presència d'un potent anticicló de 1032 hPa a l'oest del continent i allargassat est-oest, farà incidir un important flux de component E i SE cap a Catalunya, el qual, com és normal, vindrà carregat d'humitat. Com que hi haurà un embossament d'aire fred al centre de la península, amb isotermes de -20ºC a 500 hPa, es preveu que les precipitacions puguin ser abundants i extenses en tot el territori.

El llarg recorregut marítim de les isòbares, així com el vent imperant, faran que l'onatge esdevingui molt destacable, amb ones que podran assolir els 3 metres d'altura a la mateixa línia costanera del nostre sector marítim., tot això a partir del migdia d'avui dilluns i fins demà al matí. Mar endins les ones poden superar els 4 metres d'alçada. Com sempre, es recomana no acostar-se a les roques ni als espigons pel perill que pot comportar rebre un cop de mar.


Mapa d'onatge previst per avui dilluns a les 13:00h. Veiem ones de 4 metres al davant de la Costa Brava.


En relació a les precipitacions, aquestes s'han d'anar intensificant amb el pas de les hores. A Palamós veurem com podrà ploure de forma moderada, però amb algunes pauses, entre avui a la tarda i el matí del dimarts, amb acumulacions que poden arribar als 20 o 40 mm al final del breu episodi. No es descarta que també pugui caure algun ruixat intens intercalat, amb la qual cosa, s'haurà d'estar atent als llocs que es puguin inundar de forma temporal.


Mapa de superfície amb precipitacions previst per aquesta tarda.


Pel que fa al vent,  es preveu que pugui bufar vent d'entre llevant i xaloc, a uns 25 km/h de mitjana, amb alguns cops de 40 o 50 km/h. La ventada d'entre llevant i xaloc tindrà al seu punt àlgid entre avui al vespre i la matinada del dimarts, però al llarg del matí de dimarts el vent del SE i E anirà a la baixa, no obstant, entrarà vent moderat de component sud-oest.


Pluja acumulada prevista entre avui dilluns i demà a la tarda.