Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 d’octubre del 2016

13 d'octubre: la llevantada revifa les rieres i deixa onades de vuit metres mar endins

Llevantada a La Fosca el passat dijous 13 d'octubre al matí. Foto mostrada a "El Tiempo de TVE".

El passat dijous 13 d'octubre, ens vam veure afectats per la part més intensa de la llevantada. A Palamós, es va poder comprobar com al llarg de la jornada l'estat de la mar s'anava alterant més, fins a deixar-nos maregassa a darreres hores del dia, amb ones de tres metres arran de costa., no obstant això, crida especialment l'atenció l'alçada gegantina que van adquirir les onades mar endins, ja que la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, registrà una alçada màxima de 7,73 metres a les 22:00h.
El llarg recorregut marítim de les isòbares, a part de generar una intensa mar de fons de llevant, també va aportar un flux d'aire humit que va fer crèixer amb força els núvols. Això es va traduir amb pluges abundants que van anar caient durant tot el dia i, fins i tot,  amb l'arribada de la nit hi va haver una tempesta que descarregà un fort ruixat. Per seguir amb la tradició, alguns carrers es van omplir d'aigua de forma transitòria.
També cal destacar que, com és habitual en cas de llevantada un xic destacable, les onades van saltar per sobre de molts trams del passeig Josep Mundet de Sant Antoni de Calonge, amb la qual cosa s'hi va acumular sorra i pedres.

Així mateix, les pluges continuades, comptant les caigudes durant ahir divendres, han arribat a acumular 50,6 mm a Palamós., no obstant això, a la localitat veïna de Calonge han caigut 95,3 mm (en un proper article faré un repàs més exhaustiu de les pluges caigudes).
Les precipitacions generoses registrades a les Gavarres, han fet revifar de manera evident les rieres que baixen d'aquest massís muntanyós de la Serralada Litoral.
Com a exemple d'aquest fet, podeu veure el vídeo de més avall, el qual va ser gravat el dijous a la tarda a la riera dels Molins (Calonge). Feia dos anys que no hi baixava tanta aigua.
Sens dubte, els boscos i els aqüífers estan d'enhorabona. De fet, podem veure com molts arbres que havien perdut les fulles per sobreviure a la sequera, tornen a treure fulles noves, deixant-nos una imatge inusual a plena tardor.





Cop de mar a prop de la Punta de Sant Esteve, el passat dijous 13 d'octubre al matí. Foto mostrada al principi de l'Espai del Temps de TV3.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 13 d'octubre a les 21:48h. Veiem una línia de tempestes creuant la nostre zona. La pluja va caure amb forta intensitat i va tornar a emplenar alguns carrers de forma momentània. 

Mapa de llamps del passat dijous 13 d'octubre. Veiem com hi va haver tempesta a darreres hores del dia.


Vídeo de la llevantada a La Fosca el passat dijous 13 d'octubre al matí.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant el passat dijous 13 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic (en un proper article posaré el total de l'episodi):

Bellcaire d'Empordà 54,3 mm., Torroella de Montgrí 38,2 mm., Verges 33,6 mm., La Tallada d'Empordà 32,9 mm., Palafrugell 23,2 mm., Monells 30,8 mm., La Bisbal d'Empordà 29,9 mm., Calonge 24,9 mm., Castell d'Aro 24,3 mm., Calonge-Mas Pallí 22,4 mm., Les Olives 21,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 21,0 mm.

Més dades meteorològiques del passat dijous 13 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,7ºC, mínima 15,0ºC. Estat del cel bàsicament ennuvolat, amb ruixats moderats o intensos de matinada i a la nit, amb alguns llamps i trons a darreres hores del dia, juntament amb pluja pausada o plugims la resta de la jornada, tot això intercalat amb grans pauses., en total, s'observaren entre 6/8 i 8/8 Cb, Ns, Cu, Sc i St.
Vent: fins les 07:00h va bufar vent de component N i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SE, E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del ESE, SE i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma., a partir de les 21:30h vent el NO i ONO, a 20/25 km/h de mitjana (vent de revoltura)., a partir de les 22:30h vent del N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h NO (vent de revoltura a la nit).
Estat de la mar amb forta maror al matí (ones de 2/2,5 metres) i maregassa a la tarda/vespre (ones de 2,5/3 metres), mar de fons de llevant., mar endins hi havia de forta maror a mar brava (onatge sig. de 2,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h, de 3,63 metres a les 18:00h i de 5,16 metres a les 22:00h), alçada màxima de l'onatge 7,73 metres a les 22:00h (davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1004hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 89%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de pressió en superfície del passat dijous 13 d'octubre a les 10:33h. Veiem com estem sota el domini d'una àmplia borrasca, amb isòbares de llarg recorregut marítim que generaven mar de fons de llevant.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dijous 13 d'octubre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va pujar lleugerament a tot arreu, degut a l'origen de la massa d'aire que ens afectava.
Per exemple, a Monells la màxima pujà 1,3ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà ascendí 0,7ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,3ºC. L'excepció va esdevenir a La Bisbal d'Empordà, on la màxima va devallar 0,6ºC respecte el dia abans.
A Palamós va ascendir 1,6ºC.
En aquest sentit, els 20,7ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols van ser les màximes més altes del dia, per contra, els 18,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van pujar de forma destacada a totes les poblacions, gràcies als núvols que tapaven completament el cel i a l'entrada d'una massa d'aire temperat del Mediterrani.
Per exemple, a Monells la mínima ascendí 6,3ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà pujà 5,3ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 4,7ºC. A Palamós la mínima va ser 3,8ºC més alta que la del dia anterior.
Els 13,7ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 15,4ºC de Calonge foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 13 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,6ºC (14,2ºC)., Monells 20,0ºC (13,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,6ºC (13,9ºC)., La Tallada d'Empordà 19,5ºC (13,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,9ºC (13,7ºC).


Vídeo de la llevantada a Torre Valentina (Calonge) el passat dijous 13 d'octubre a la tarda. Amb el pas de les hores el temporal va pujar d'intensitat.

Recull d'imatges de la llevantada