Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 d’octubre del 2016

9 d'octubre: un dia tardorenc, amb núvols baixos amenaçadors, i previsió de més pluges

Cel força amenaçador observat el passat diumenge 9 d'octubre a la tarda.

Tal com us vaig explicar en un anterior article, la tardor s'ha instal·lat entre nosaltres i romandrà en tota la seva extensió fins divendres vinent, amb unes hores nocturnes i unes primeres hores del matí, on es pot notar una sensació de fresca força acusada., malgrat això, encara es pot gaudir d'uns migdies on la temperatura màxima arriba a superar lleugerament els 20ºC, deixant-nos un ambient força agradable, el qual es veu afavorit per una temperatura de l'aigua del mar que encara es troba entre els 22/23ºC, siguent un aspecte a tenir en compte, degut a l'efecte termorregulador que aquest fet representa.

El passat diumenge 9 d'octubre, una altre vegada vàrem estar sota els efectes d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -17ºC a 500hPa i de 7ºC a 850hPa.
El contrast entre l'aire fred en altura i el mar temperat, juntament amb la presència d'un lleuger rebuf, va ajudar a formar la típica capa de núvols baixos estratocúmuls que sol acompanyar aquestes situacions, on hi predomina un ventet fluixet de tramuntana que és incapaç d'escampar la nuvolositat.
Com podeu veure a la imatge superior, l'aspecte del cel era manifestament amenaçador a la tarda i, també, en altres moments del dia, tot i que la cosa no va anar a més., no obstant això, de cares a la tarda/vespre es va observar alguna petita cortina de pluja mar endins. Vegeu la imatge composada dels radars.  

Més dades meteorològiques del passat diumenge 9 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,0ºC, mínima 15,5ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia 8/8 Sc., matí dominat pels núvols, amb entre 6/8 i 8/8 Sc., al migdia/ primeres hores de la tarda obertura de clarianes, més destacades cap al nord, amb entre 4/8 i 6/8 Sc., a la tarda cel tapat i amenaçador, amb 8/8 Sc.
Vent: fins les 13:30h va bufar vent de component N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h N (al vespre/nit).
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,99 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a les 11:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 9 d'octubre a les 19:48h. Veiem com plovia una mica mar endins.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 9 d'octubre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va baixar a tot arreu de forma discreta, a causa dels núvols i a l'aire fresc que ens envaeix.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima baixà 1,2ºC respecte el dissabte, a Monells descendí 1,1ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,6ºC respecte el dia abans. A Palamós va descendir 0,7ºC.
En aquest sentit, els 22,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes també van baixar a tot arreu, tot i els núvols que tapaven el cel de matinada, símptoma clar de l'entrada d'aire fred.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima descendí 1,1ºC respecte el dissabte, a Torroella de Montgrí va baixar 1,0ºC i a Monells va descendir 0,7ºC. A Palamós la mínima va ser 1,4ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 13,8ºC que hi van haver a Palafrugell van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 16,3ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 9 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,9ºC (14,4ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (14,4ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (14,2ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (15,2ºC)., Monells 20,9ºC (14,3ºC).

Mapa de superfície previst per avui dimarts a les vuit del matí. 

En relació al temps que ens depara el futur més immediat, cal esperar que aquesta setmana pugui tornar a ploure de forma bastant generosa, sobretot entre dimecres al vespre i el dijous al matí, tot això gràcies a l'arribada d'una típica pertorbació de tardor.
El mapa superior ens mostra clarament d'on poden venir aquests nous canvis. Es pot apreciar com l'anticicló potent que està establert a l'àrea d'Escandinàvia, abraçant tot el nord d'Europa, propiciarà que es mantingui una situació de bloqueig anticiclònic, el qual trencarà la típica circulació zonal d'oest a est que segueixen les pertorbacions habitualment.
Això farà que la borrasca (anomenada Brigitte per la Universitat de Berlín) que es troba encaixonada entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló escandinau (anomenat Peter per la Universitat de Berlín), es desplaci cap al sud, directe a la península Ibèrica.

Amb aquesta situació caldrà esperar un augment molt significatiu de la inestabilitat atmosfèrica, que ha de donar pas a la formació d'un front de pluges, el qual podria creuar amb força la nostre comarca entre el dimecres a la tarda/vespre i la matinada/matí del dijous, amb elevades possibilitats que hi hagi alguna tempesta que descarregui forts ruixats.
Segons els darrers mapes, a Palamós es podrien acumular una quarantena de litres, però caldrà estar atents a les últimes previsions, ja que la major o menor intensitat de les pluges dependrà en gran mesura del moviment que realitzi la important bossa d'aire fred que hi haurà en altura, amb isotermes de -20ºC a 500hPa, cap a la vertical de l'oest i centre de la Península.

D'altre banda, el llarg recorregut marítim de les isòbares aportarà un flux de vent en superfície carregat d'humitat, amb component est i sud-est. El vent de llevant o xaloc pot bufar fluixet, però podria pujar de força de forma sobtada entre el vespre del dimecres i la matinada del dijous, amb alguna ratxa de 40/50 km/h. L'estat de la mar es pot anar alterant fins a deixar-nos forta maror o maregassa, amb ones al voltant dels 2 o 3 metres d'alçada

Mapa de superfície previst per dimecres a la nit. Veiem una pertorbació abraçant la península Ibèrica.

Mapa de pluja acumulada prevista fins dijous a les cinc de la matinada. 

Mapa d'onatge previst per dimecres a la nit.