Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 7 d’octubre del 2016

6 d'octubre: el canvi de temps deixa 20 mm a Palamós i màximes per sota dels 20ºC al Baix Empordà

Bassal de pluja a la platja d'es Monestri i dos creuers atracats al port de Palamós ahir dijous 6 d'octubre.

Tal com es preveia, ahir dijous 6 d'octubre a Palamós es va poder percebre de forma evident el canvi de temps anunciat. Degut al pas d'una línia d'inestabilitat associada a un tàlveg d'aire fred, amb isotermes de -17/-20ºC a 500hPa, i a una àrea de baixa pressió, amb un mínim de 1009hPa, es va formar una línia de tempestes que va creuar Catalunya d'oest a est, fins que una ens va passar per sobre cap a les nou del matí.
Com sol passar en aquesta època de l'any, quan el mar encara està força calent, les precipitacions es van reforçar al creuar la badia palamosina i aquesta vegada van encertar de ple la nostre vila, amb una intensitat de precipitació que fou molt elevada durant uns minuts. En aquest sentit, es va registrar un pic màxim que va arribar al litre per minut, tot això acompanyat per abundant aparat elèctric i una disminució de la visibilitat per la cortina espessa de pluja.

Degut als gairebé 19 mm que van caure en poca estona, unit a les infraestructures històricament mal projectades, com per exemple el mateix mercat municipal i les dels carrers adjacents, es va repetir la mateixa història de sempre, amb acumulacions puntuals d'aigua que generaren els típics problemes en aquell sector i també al carrer Arnau Sa Bruguera (vegeu la següent notícia de Ràdio Palamós).

Després del fort ruixat matinal, les precipitacions van tornar de forma modesta al migdia/primeres hores de la tarda i a la tarda/vespre. En total, al llarg de tot el dia s'acumularen 23,0 mm al Port Marina, 20,0 mm al centre del nucli antic de Palamós o 18,3 mm al Club Nàutic Costa Brava.

Mapa de superfície amb fronts d'ahir dijous 6 d'octubre. Observem el pas d'una línia d'inestabilitat marcada en negre cap a les vuit del matí.

Imatge composada dels radars meteorològics d'ahir dijous a les 08:48h. Us assenyalo amb una fletxa negre l'indret on hi ha Palamós. Podem veure com estava sota una tempesta intensa.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dijous 6 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 17,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 15,0 mm., Calonge 13,7 mm., Palafrugell 11,6 mm., Calonge-Mas Pallí 10,4 mm., La Bisbal d'Empordà 9,8 mm., Monells 9,7 mm., Les Olives 8,8 mm., Verges 5,4 mm., Torroella de Montgrí 5,1 mm., Bellcaire d'Empordà 5,1 mm., La Tallada d'Empordà 5,0 mm.

Mapa de llamps d'ahir dijous 6 d'octubre. S'observa abundant aparat elèctric a sobre Palamós i a la major del país.

Més dades meteorològiques d'ahir dijous 6 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 14,2ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia 8/8 Cb, Cu, Sc i St, ruixat intens, pluja més moderada i abundant aparat elèctric., matí dominat pels núvols, amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica o petit plugim., migdia/ primeres hores de la tarda 8/8 Cu, Sc i St, plugim., tarda amb grans clarianes, amb entre 4/8 i 5/8 Ci, Cs i Ac, a més de 2/8 Cu i Sc., a la tarda/vespre 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, plugim, amb algun llamp observat cap a l'horitzó SO., cap al nord s'observava una clariana coneguda com a "l'ull de la tramuntana".
Vent: fins les 05:00h va bufar vent de component ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 07:00h vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent del NNO i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del N, NNE i NNO, a 10 km/h de mitjana, però amb marcades fluctuacions. Ratxa màxima de vent 45 km/h NNE (vent de revoltura).
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics d'ahir dijous 6 d'octubre a les 08:48h. Veiem el front de tempestes que va creuar Catalunya.

Pluja caient ahir dijous a les 08:58h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se ahir dijous 6 d'octubre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va baixar a tot arreu i en molts casos es descendí per sota dels 20ºC en nombroses poblacions, degut a l'entrada d'aire fred que acompanyà les pluges.
Per exemple, a Monells la màxima baixà 6,1ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà descendí 4,8ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 4,0ºC respecte el dia abans. A Palamós va descendir 2,3ºC.
En aquest sentit, els 22,1ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,5ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu de manera més o menys clara i, a més, els valors definitius van tenir lloc a darrera hora del dia.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima descendí 3,4ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 1,4ºC. A Palamós la mínima va ser 2,6ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 10,0ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 14,5ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 6 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 22,1ºC (11,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,4ºC (10,6ºC)., Torroella de Montgrí 19,5ºC (11,5ºC)., La Tallada d'Empordà 19,3ºC (10,9ºC)., Monells 19,0ºC (10,0ºC).

El creuer Thomson Majesty i el veler de luxe Star Flyer atracats al port de Palamós ahir a la tarda.

Doble escala de creuers


Coincidint amb el canvi de temps d'ahir dijous, també vàrem tenir l'escala de dos creuers alhora: el Thomson Majesty i el veler de luxe Star Flyer, els quals, entre tots dos portaven un total de 1.600 passatgers.
L'espectacular veler de quatre pals va realitzar una escala força llarga, ja que va arribar al port palamosí a les deu del matí procedent de Sète, i va salpar a les onze de la nit cap al port de Barcelona., amb la qual cosa, com que es va fer de nit mentre estava al port, ens va obsequiar amb els seus llums encesos. El vaixell portava un total de 139 passatgers i aquesta serà l'única escala que farà a Palamós aquest any.

Amb el creuer Star Flyer, segons ens anuncien a la pàgina web de l'Star Clippers, la companyia propietària, "podrem rememorar les navegacions que van fer famós al Capità Cook i les lluites dels intrèpids navegants contra la pirateria".

A bord del veler podrem col·laborar en les tasques de la tripulació, des d'arriar les veles fins a portar el timó, o simplement relaxar-nos escoltant la suau remor del vent que impulsa les veles. La vida a bord és informal i relaxada.
El vaixell atraca, a més dels ports programats, en alta mar o a cales inaccessibles, on es pot fer un bany o realitzar activitats aquàtiques.
La seva construcció data de l'any 1991i la darrera remodelació es realitzà el 2005. Amb bandera de Luxemburg, té una eslora de 110 metres i una mànega de 15 metres. La seva capacitat és de 170 passatgers i 70 tripulants.

El veler Star Flyer atracat al port de Palamós ahir a la tarda.

El creuer Thomson Majesty atracat al port de Palamós ahir a la tarda.

L'altre creuer que hi havia ahir dijous ja és un habitual del nostre port, ja que aquest any haurà vingut tres vegades. El Thomson Majesty va arribar a les vuit del matí, poc abans que caigués la tempesta, i va romandre al port fins a les sis de la tarda.
Va arribar a Palamós procedent del port mallorquí d'Alcúdia i va salpar de la nostre vila cap a Toló, a França. A bord hi anaven 1.436 passatgers, la major part dels quals eren britànics.
Encara tenim l'oportunitat de veure cinc escales més de creuer aquest any 2016. La pròxima la farà el Tui Discovery el dia 14 d'octubre.

2 fotos més dels creuers