Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de febrer del 2017

Dades del passat divendres, previsió d'algun ruixat i tramuntana forta per demà dilluns

Mapa de vent en superfície previst per demà dilluns a les set del matí. S'aprecia com hi pot haver vent intens de component nord-nord-oest a la nostre zona. La ventada pot superar els 30 km/h de mitjana durant algunes hores i assolir alguna ratxa de 70 o 80 km/h en el nostre sector costaner. Al nord de l'Alt Empordà i mar endins hi poden haver ratxes superiors als 100 km/h.

El vent persistent de garbí que ha bufat durant la passada matinada, és el preludi de l'arribada d'un sistema frontal fred que ens ha de creuar en les properes hores.
A diferència dels anteriors fronts que han arribat aquesta setmana, el front d'avui diumenge anirà associat a un tàlveg d'aire fred, amb isotermes de -30ºC a 500hPa, vent en cisalla i una capa d'humitat del 90 % entre els 3000 i 6000 metres d'altura, el qual toparà amb la massa d'aire temperat que va arribar amb els vents del sud i sud-oest.
Aquesta combinació pot provocar el creixement de núvols convectius a la nostre comarca, els quals es preveu que descarreguin algun ruixat a l'interior, per llavors anar en direcció cap al mar.
El pas del front obrirà les portes a l'entrada de vent intens de tramuntana amestralada durant unes hores, entre la nit de diumenge a dilluns i el dilluns al migdia. Al llarg de la tarda del dilluns el vent del nord perdrà molta força fins acabar quasi desapareixent a la nit.

Mapa de temperatures a 500hPa previst per avui diumenge. S'observa el pas d'un potent tàlveg d'aire fred que farà crèixer els cúmuls amb força.

Mapa de precipitació en tres hores previst per avui diumenge a les 13:00h. Veiem com poden caure ruixats. 

Cel cobert de núvols baixos i mitgencs el passat divendres 3 de febrer a les deu del matí (Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)). Tal com es preveia, el vent de garbí encara va bufar més fort i arribà fins a 60 km/h de ratxa màxima al migdia. Com que en alguns moments va entrar garbí aponentat o garbí terrer (OSO), el termòmetre es va enfilar fins als 17ºC a Palamós i fregà els 19ºC a La Bisbal d'Empordà. 

Dades meteorològiques del passat divendres 3 de febrer del 2017 a Palamós., temperatura màxima 17,1ºC, mínima 8,4ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí cel ennuvolat, amb entre 7/8 o 8/8 Ac, As i Sc., abans del migdia obertura de grans clarianes, amb ambient assolellat, i 3/8 Ac i Sc., a la tarda domini del sol, amb entre 2/8 i 4/8 Ac, Cu i Sc. Cap a l'horitzó nord s'observaren grans cúmuls a primeres hores de la tarda.
Vent: fins les 10:30h va bufar vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de llavors bufà vent del S, SSO i SO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S, SSO, SO i OSO, a 30 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del O, OSO, SO i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del ONO, O i OSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 60 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror o forta maror (ones de 1 a 2 metres)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,52 metres a les 17:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 38%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i arribada de núvols mitgencs per l'horitzó oest, el passat divendres 3 de febrer a les 12:06h. Font:càmera web de Sant Daniel (Calonge)

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 3 de febrer al Baix Empordà, amb les del dia anterior, es veu com els valors van remuntar de forma destacada a la costa i de forma més tímida a l'interior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,4ºC, a Torroella de Montgrí pujà 2,5ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,6ºC. A Palamós la màxima va ascendir 2,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 18,6ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es pot constatar com els registres van baixar de forma més o menys important, degut a l'absència de vent de matinada.
En aquest sentit, a Monells la mínima baixà 5,1ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va baixar 2,4ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,0ºC. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, on la mínima fou 1,1ºC més alta.
A Palamós la mínima descendí 3,4ºC respecte el dijous.
Els 3,3ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,4ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 3 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,6ºC (5,8ºC)., La Tallada d'Empordà 18,0ºC (3,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,9ºC (3,9ºC)., Monells 17,8ºC (4,4ºC)., Castell d'Aro 17,7ºC (4,6ºC).