Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de febrer del 2017

Dissabte 4 de febrer: màximes de 20ºC i temporal marítim

Temporal marítim del passat dissabte 4 de febrer, amb mar de fons de garbí. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

Després d'un mes de gener marcat pels temporals marítims, no ha calgut esperar gaire temps per tenir-ne un altre. El marcat flux de component sud-oest i oest que es va establir durant la passada setmana, es va reforçar de forma important al llarg de la matinada del passat dissabte 4 de febrer, tot això degut al fort gradient isobàric establert entre l'alta pressió que hi havia al sud de la península, i la baixa pressió que deixava el pas d'una profunda pertorbació per la Bretanya., aquest fet, unit a una inflexió de les isòbares, va generar una forta mar de fons de garbí a la badia de Palamós, amb onades que assolien els 2,5 metres d'alçada. Curiosament, el vent persistent de garbí que va bufar durant la matinada del dissabte, va desaparèixer a quarts de deu del matí, tot i que va reaparèixer de forma transitòria entre les dues i dos quarts de quatre de la tarda.

Mapa de superfície del passat dissabte 4 de febrer a les set del matí. Podem veure la situació abans descrita que va deixar una forta mar de fons de garbí.

Un altre fet curiós que es va produir el passat dissabte, va ser la pujada sobtada que va experimentar el mercuri.
Quan semblava que la temperatura només assoliria una màxima de 16ºC a les dues de la tarda, l'entrada momentània de vent de ponent al voltant de les tres, i l'obertura de grans clarianes, va provocar que la màxima s'enfilés fins a 20ºC a Palamós, un valor inusualment elevat per aquesta època de l'any. No obstant això, aquesta pujada del termòmetre va durar pocs minuts, i ràpidament la temperatura va caure en picat coincidint amb un gir del vent a tramuntana o provences.
Cal remarcar que aquesta entrada efímera de vent reescalfat, només va afectar el sud del Baix Empordà. En aquesta zona destaquen els 21ºC de màxima assolits a Castell d'Aro, 20,3ºC a Calonge o 20,2ºC a Sant Feliu de Guíxols. A la resta de la comarca les temperatures màximes van ser entre 2 i 3ºC més baixes que les del dia anterior.

A les gràfiques superiors podeu observar el sobtat repunt que va experimentar la temperatura a Palamós a les 15:00h (14:00h UTC), coincidint amb l'aparició de vent de aponentat. He marcat amb dues fletxes aquesta situació. També veiem com el mercuri va baixar cinc graus en mitja hora, passant de 20ºC a 15ºC.

Núvols de vent (altocúmuls lenticulars), observats el passat dissabte 4 de febrer mirant cap a l'oest.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 4 de febrer del 2017 a Palamós., temperatura màxima 20,0ºC, mínima 12,0ºC. Estat del cel: matí dominat pels núvols, amb entre 6/8 i 8/8 Cu i Sc., migdia amb grans clarianes i entre 3/8 i 5/8 Ac lenticulars i 3/8 Sc., a la tarda augment nuvolós amb el pas de les hores, amb entre 5/8 i 6/8 Ci, Cs, esteles d'avions i Ac lenticulars, juntament amb 3/8 Sc., a la nit caiguda d'algunes roines.
Precipitació ip.
Vent: fins les 09:30h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, NE i ENE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, SO i O, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del N, NNE i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 48 km/h SSO.
Estat de la mar amb maregassa (ones de 2,5 metres), mar de fons de garbí., mar endins també hi havia maregassa (onatge sig. de 2,81 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h i de 2,58 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,94 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Vídeo de la mar de fons que hi havia el passat dissabte 4 de febrer.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 4 de febrer al Baix Empordà, es pot observar com els valors van baixar de manera més o menys destacada a totes les poblacions, respecte el dia anterior, amb l'excepció de les situades al sud de la comarca.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 3,1ºC respecte el dia abans i a La Bisbal d'Empordà baixà 2,7ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,3ºC.
A Palamós la màxima va ascendir 2,9ºC.
En aquest sentit, els 21,0ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,8ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

D'altre banda, si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com aquestes van remuntar de forma clara a tot arreu, degut al cel ennuvolat i al vent de garbí.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 4,2ºC més alta que la del dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 4,0ºC i a Castell d'Aro va ascendir 2,3ºC.
A Palamós la mínima va pujar 3,6ºC respecte el divendres.
Els 6,9ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 12,5ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 21,0ºC (6,9ºC)., Monells 16,2ºC (7,2ºC)., La Tallada d'Empordà 15,9ºC (7,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,9ºC (7,3ºC)., Torroella de Montgrí 14,8ºC (7,9ºC).

4 fotos més de la mar de fons que hi havia el passat dissabte