Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 16 de juny del 2017

La forta calor fa pujar la temperatura de l'aigua del mar i previsió de tramuntana cremadora

Temps assolellat i banyistes dins l'aigua, el passat dimecres 14 de juny a La Fosca. L'aigua del mar ja es troba a una temperatura que convida al bany. 

El temps assolellat i la intensa calor de les darreres setmanes, unit a l'absència de vent i onatge important, han fet pujar de manera notable la temperatura superficial de l'aigua del mar.
Actualment, les aigües superficials que s'acosten al nostre litoral es troben entre els 21ºC i 22ºC de temperatura, això són uns 2ºC per sobre del normal, talment com si estiguéssim a la segona setmana del mes de juliol. Amb aquestes dades no és estrany que els banyistes ja es comencin a remullar de forma més decidida, tal com ens mostra la foto de l'encapçalament.
La calor tòrrida d'aquesta onada de calor que es pot considerar com a històrica en molts punts del país, tindrà un nou capítol avui divendres. A Palamós hi pot haver la temperatura més alta dels darrers dies.

Si fins ara havíem restat una mica al marge de la calor més forta, es preveu que avui pugui bufar aire de tramuntana molt càlid, fenomen conegut com a " tramuntana cremadora ", amb la qual cosa es pot arribar o superar lleugerament els 30ºC a la mateixa platja, tot això després d'haver patit una nit/matinada molt càlida, amb una mínima que ha superat els 25ºC.
Per demà dissabte la temperatura podrà tornar a acostar-se als 30ºC, però el diumenge ja es notarà una baixada del mercuri, amb 4ºC o 5ºC menys. No obstant això la setmana que ve tot continuarà més o menys igual, amb sol i calor de plena canícula.

Mapa actual de la temperatura de l'aigua del mar.

Mapa de superfície previst per avui divendres. Veiem com la disposició de les isòbares ens indica que hi pot haver vent de tramuntana, el qual serà càlid i sec.

Ambient plenament estiuenc a la platja de la Fosca, el passat dimecres 14 de juny al migdia.

Dades meteorològiques del passat dimecres 14 de juny del 2017 a Palamós., temperatura màxima 27,3ºC, mínima 20,8ºC. Cel asserenat.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component NE, E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent de direcció S, SSO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel asserenat i la mar molt tranquil·la sota un sol de justícia, el passat dimecres 14 de juny a la platja de la Fosca.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 14 de juny al Baix Empordà, s'aprecia com aquestes van tenir comportaments diferents depenent de l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 3,7ºC respecte el dimarts i a Torroella de Montgrí va descendir 2,0ºC, per contra, a Castell d'Aro va ascendir 1,1ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,4ºC.
A Palamós la màxima ascendí 1,5ºC.
En aquest sentit, els 34,5ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,9ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van baixar lleugerament a totes les poblacions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,3ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 0,9ºC i a Castell d'Aro baixà 0,7ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, amb una mínima 0,3ºC més elevada que el dia abans.
Els 16,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,4ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 14 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,5ºC (16,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,9ºC (16,2ºC)., Castell d'Aro 31,6ºC (17,3ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8ºC (16,8ºC)., Torroella de Montgrí 30,6ºC (16,7ºC).

Cel ras amb banyistes a la platja de la Fosca, el passat dimecres 14 de juny al migdia.