Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 d’agost del 2018

Dilluns 6 d'agost: l'onada de calor perd pistonada i les tempestes guanyen terreny

Mapa de precipitació acumulada prevista fins divendres a les dues de la matinada. Veiem precipitacions generals i més o menys generoses a tot Catalunya. Localment hi pot haver algun aiguat, molta precaució.

El passat dilluns 6 d'agost els nostres termòmetres ja van notar que l'onada de calor començava a quedar enrera.
No obstant això, com que la temperatura venia de molt amunt i la xafogor es va incrementar respecte els dies anteriors, els nostres cossos van notar molt poc el descens tèrmic experimentat pels aparells, alhora que dins les cases la calor acumulada encara es feia notar.
A la nostra vila la temperatura màxima va experimentar una baixada de 5,2 ºC respecte el diumenge (diumenge 34,9 ºC i dilluns 29,7 ºC). El descens de la temperatura màxima fou generalitzat al Baix Empordà, amb més incidència a la meitat sud i a prop del mar, que no pas a l'interior.
Els valors més elevats de temperatura màxima van ser els 35,7 ºC de Les Olives, els 34,9 ºC de Sobrestany, els 34,9 ºC de Monells, els 34,6 ºC de La Bisbal d'Empordà i els 34,2 ºC de La Tallada d'Empordà.

Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta també va baixar respecte el dia abans, però hi va haver una nit tropical a totes les estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic., per contra, a la XEMA (Meteocat) hi va haver tres estacions on per fi es va baixar lleugerament per sota dels 20 ºC (Monells amb 19,2 ºC, i La Tallada d'Empordà i La Bisbal d'Empordà amb 19,7 ºC).
A Palamós hi va haver una mínima 2,0 ºC més baixa (diumenge 26,1 ºC i dilluns 24,1 ºC), però encara vam tenir una nit de molt mal dormir.

Animació dels mapes de temperatura a 850 hPa previstos pels propers dies. Veiem com la massa d'aire més càlida va sent substituïda per una massa d'aire més fresca.

Aquest descens de la temperatura i la llampegada que vàrem poder contemplar ahir dimarts al vespre (però amb només 0,2 mm recollits), són un petit aperitiu del canvi de temps que tindrem per les properes hores. Ja aquest matí no es descarta que pugui crèixer alguna nuvolada i caigui algun ruixat, degut a la mateixa escalfor acumulada, l'aigua del mar que ja es troba a 26 ºC i la presència d'un xic d'aire fred en altura.
Tot i aquests indicis d'inestabilitat, el plat fort del canvi de temps es preveu que ens visiti demà a la tarda i fins la nit de dijous a divendres, just quan ens ha de creuar un solc d'aire fred en alçada.
A Palamós aquesta situació del dijous ens podria afectar amb alguna tempesta que descarregués ruixats intensos. Amb els mapes actuals sembla que es poden acumular de 20 a 30 mm a la nostra zona en poca estona, però degut a l'aigua calenta del mar la pluja es podria reactivar de forma local i caure algun aiguat més generòs, amb la qual cosa caldrà estar atents.
Després de les pluges serà quan es notarà més el descens de la temperatura, sobretot a primeres hores del divendres, amb una temperatura màxima de 25 a 28 ºC.
La temperatura mínima, tot i que possiblement no baixi dels 19 o 20 ºC a la nostra vila, com que bufarà vent fluixet de tramuntana amb cops moderats, entre el dijous al vespre i el divendres a la tarda-vespre, l'ambient serà molt més agradable. 

Mapa de temperatura a 850 hPa d'ahir dimarts 7 d'agost a les 20:00h. Veiem com hi havien isotermes de 20 ºC a sobre nostre.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst pel proper divendres 10 d'agost a les 20:00h. Veiem com hi hauran isotermes de 16 ºC a sobre nostre. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 6 d'agost del 2018 a Palamós., temperatura màxima 29,7 ºC (29,6 ºC a La Fosca), mínima 24,1 ºC (22,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí hi va haver cel serè., al migdia s'observaren de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St, aparició d'una gran enclusa a l'horitzó N, NO i O, mala visibilitat del paisatge degut a l'elevat grau d'humitat, boirina., a la tarda arribada d'abundants núvols alts i mitgencs provinents d'alguna enclusa, amb de 3/8 a 4/8 Ci, As i Ac, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St, boirina.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent de direcció N, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 09:00h bufà vent del ENE, E i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h va bufar vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h hi va haver vent del S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del S, SSE i SE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, forta xafogor i marejol aixecat per la marinada, el passat dilluns 6 d'agost a les 15:57h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).  

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 6 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys respectable a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 5,7 ºC respecte el diumenge, a Monells descendí 2,0 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,6 ºC.
A Palamós va descendir 5,2 ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 35,7 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 29,6 ºC de Palamós-La Fosca i de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar lleugerament a totes les poblacions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,2 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 1,8 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,6 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,0 ºC més baixa.
Els 19,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 6 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,9 ºC (19,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,6 ºC (19,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 34,2 ºC (19,7 ºC)., Torroella de Montgrí 33,2 ºC (20,2 ºC)., Castell d'Aro 31,6 ºC (21,7 ºC).

Temps assolellat, forta xafogor amb boirina enterbolint el paisatge i una extensa enclusa de tempesta a l'horitzó NO, N i O, el passat dilluns 6 d'agost a les 15:30h. Font: http://palamos.cam